Σύμφωνα με νέα έκθεση, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη αυξάνουν τις πιέσεις για την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης, αντικατοπτρίζοντας μια «βαθιά μεταστροφή» στη στάση των εταιρειών απέναντι στην πράσινη μετάβαση.
Η εκθεση της InfluenceMap – μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί το εταιρικό lobbying – σε 200 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαπίστωσε ότι το ποσοστό όσων εφαρμόζουν στρατηγικές που είναι «ευθυγραμμισμένες» με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, αυξήθηκε από 3% το 2019 σε 23% το 2025. Αντίθετα, το ποσοστό των εταιρειών που δεν «ευθυγραμμίζονται», μειώθηκαν από 34% σε 14%.
Περισσότερες από τις μισές εταιρείες έχουν εν μέρει «ευθυγραμμιστεί» με την προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Αυτοί που αντιτίθενται έντονα στην ενεργειακή μετάβαση κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο», δήλωσε η αναλύτρια της InfluenceMap, Βενετία Ρόξμπεργκ. «Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στηρίζει την απανθρακοποίηση και προωθεί την πρόοδο μέσω της κλιματικής πολιτικής» πρόσθεσε.
Η ομάδα ανέλυσε δηλώσεις στελεχών, έγγραφα διαβούλευσης της ΕΕ, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα στοιχεία προκειμένου να αξιολογήσει τη στάση των επιχειρήσεων. Έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στις πρόσφατες δηλώσεις και σε εκείνες που αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές.
Παρά την πρόοδο των εταιρειών, μόνο το 12% των βιομηχανικών ενώσεων θεωρείται ότι έχει πλήρως ή μερικώς ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του Παρισιού, σε σχέση με το 2% το 2019. Η χαμηλή αυτή επίδοση ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι προβάλλουν τις απόψεις αυτών που αντιτίθενται στις κλιματικές πολιτικές ή χρησιμεύουν ως εργαλείο έμμεσης πίεσης από τις ίδιες τις εταιρείες.
Ποιες είναι οι εταιρείες με χαμηλή δέσμευση
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, οι εταιρείες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην κατάταξη ήταν η πολωνική εταιρεία ενέργειας PGE, η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και αερίου OMV, η ισπανική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Repsol, ο ισπανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Enagás και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa.
Η Enagás απάντησε ότι στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2040 και ότι υποστηρίζει τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για το μεθάνιο. Η Lufthansa δήλωσε ότι υποστηρίζει τους νέους κανονισμούς για τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και το σύστημα εμπορίας εκπομπών, αλλά επισημαίνει την ανάγκη για μια εφαρμογή που δεν θα δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις εκλογές του 2024 και την ενίσχυση της ακροδεξιάς, έχει στρέψει την προσοχή της στην «ανταγωνιστικότητα», περιορίζοντας την εμβέλεια της Πράσινης Συμφωνίας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η νέα στρατηγική απλοποίησης ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για απορρύθμιση που θα επιτρέψει στις εταιρείες να ρυπαίνουν περισσότερο.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr