LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Επιστήμονες δημιούργησαν επίστρωση που διατηρεί φρέσκα τα φρούτα
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Δημήτρης Κωνσταντάρας: «Τώρα πάλι μαζί» γράφει ο γιος του δημοσιογράφου για τον πατέρα και τον παππού του​
24 Αυγούστου 2025
Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Θόλωσα, δεν ήθελα να το κάνω» είπε ο 40χρονος στην 18χρονη κόρη του​
24 Αυγούστου 2025
Φωτιά στο Μακροχώρι Καστοριάς – Επιχειρούν 36 πυροσβέστες​
24 Αυγούστου 2025
Φωτιά στην Αγορά Θεσπρωτίας – Ρίψεις νερού από 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο​
24 Αυγούστου 2025
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Η κριτική στην τελευταία του συνέντευξη – Τι είχε πει για Λιάγκα, Μαλέσκου και Μουτσινά​
24 Αυγούστου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΠΙΣΤΗΜΗ > Επιστήμονες δημιούργησαν επίστρωση που διατηρεί φρέσκα τα φρούτα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες δημιούργησαν επίστρωση που διατηρεί φρέσκα τα φρούτα

16 Απριλίου 2025 112 Views
Updated 2025/04/16 at 3:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

strawberry-5079237_1280

Επιστήμονες στη Βραζιλία παρουσίασαν μια επαναστατική καινοτομία που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αποθηκεύουμε και απολαμβάνουμε τις φράουλες. Δημιούργησαν μια φυσική επίστρωση που παρατείνει τη φρεσκάδα των φρούτων για έως και οκτώ ημέρες περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry, αυτή η καινοτόμος επίστρωση ελαχιστοποιεί την απώλεια του όγκου του φρούτου και καθυστερεί σημαντικά την εμφάνιση μούχλας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στην φυσική συντήρηση των τροφίμων.

- Advertisement -
Ad image

Πώς λειτουργεί η φυσική επίστρωση

Η επίστρωση δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια της φράουλας που περιορίζει την απώλεια υγρασίας και αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Πέρα από την παράταση της διάρκειας ζωής τους, οι επικαλυμμένες φράουλες διατήρησαν επίσης τη διατροφική τους αξία, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, των ανθοκυανινών (των ενώσεων που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα των φραουλών) και άλλων ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίστρωση δεν επηρεάζει τη γεύση του φρούτου. Σε ένα τεστ γεύσης, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ επικαλυμμένων και μη επικαλυμμένων φρούτων.

Η Βραζιλία, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φράουλας στη Νότια Αμερική, παράγοντας περίπου 165.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, οι φράουλες παραμένουν ένα από τα πιο συχνά απορριπτόμενα φρούτα στις βραζιλιάνικες αγορές, εξαιτίας της περιορισμένης διάρκειας ζωής τους, η οποία σπάνια υπερβαίνει τις επτά ημέρες στο ψυγείο.

Η καινοτόμος αυτή επίστρωση βασίζεται σε τρία βασικά συστατικά: τη χιτοσάνη, έναν πολυσακχαρίτη που προέρχεται από τα κελύφη καρκινοειδών και διαθέτει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, τη ζελατίνη, που προσθέτει δομή και συνοχή και το εκχύλισμα φλούδας ροδιού, πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρούτου.

Φρέσκιες φράουλες για περισσότερο χρόνο

Μέχρι την έκτη μέρα, πάνω από το 70% των φρούτων που δεν είχαν την επίστρωση παρουσίαζαν ορατά σημάδια ανάπτυξης μυκήτων, ενώ μόνο το 20% των επικαλυμμένων φρούτων επηρεάστηκαν. Στο τέλος της μελέτης, οι επικαλυμμένες φράουλες είχαν 30% λιγότερη μόλυνση από μύκητες σε σχέση με τις μη επικαλυμμένες. Η επίστρωση διατηρησε επίσης τη σφριγηλότητα και το χρώμα των φρούτων.

Επιπλέον, η επίστρωση διατήρησε τις πτητικές ενώσεις της φράουλας, τα χημικά που ευθύνονται για την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση τους. Οι μη επικαλυμμένες φράουλες παρουσίασαν μείωση σχεδόν 40% αυτών των ενώσεων, περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τα φρούτα με την επιστρωση.

Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Η σπατάλη τροφίμων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και η μείωσή της είναι κρίσιμη για τις προσπάθειες βιωσιμότητας. Επιπλέον, η επέκταση της περιόδου πώλησης της φράουλας θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες και τους λιανοπωλητές να μειώσουν τις απώλειες και πιθανώς τις τιμές.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Read More

Newsroom 16 Απριλίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Κωνσταντάρας: «Τώρα πάλι μαζί» γράφει ο γιος του δημοσιογράφου για τον πατέρα και τον παππού του​
24 Αυγούστου 2025
Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Θόλωσα, δεν ήθελα να το κάνω» είπε ο 40χρονος στην 18χρονη κόρη του​
24 Αυγούστου 2025
Φωτιά στο Μακροχώρι Καστοριάς – Επιχειρούν 36 πυροσβέστες​
24 Αυγούστου 2025
Φωτιά στην Αγορά Θεσπρωτίας – Ρίψεις νερού από 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο​
24 Αυγούστου 2025
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Η κριτική στην τελευταία του συνέντευξη – Τι είχε πει για Λιάγκα, Μαλέσκου και Μουτσινά​
24 Αυγούστου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απίστευτο time-lapse βίντεο αποκαλύπτει τη μαγεία της περιστροφής της Γης

20 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΙ στην επιχείρηση: Καινοτομία με ασφάλεια ή ρίσκο χωρίς όρια;

11 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο

6 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗFeaturedΕιδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγέλματα του Μέλλοντος: Κίνδυνοι, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

21 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?