LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό πίσω από την ακαταμάχητη γεύση της ζάχαρης
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Όχι Street αλλά…Strim – Το 3ο Στριμ Food Festival έρχεται ανανεωμένο στις γραφικές στριμούλες της Αμφίκλειας
7 Ιουλίου 2025
Δήμος Λαμιέων: Απάντηση στην επιστολή του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις 2026
7 Ιουλίου 2025
Καραΐσκος: Η πρότασή μας για τη φιλοξενία του «RALLY ACROPOLIS 2026» στη Λαμία
7 Ιουλίου 2025
Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα
7 Ιουλίου 2025
Δήμος Λαμιέων: Απαγόρευση αφισοκόλλησης – Ενημέρωση για τον Κανονισμό Καθαριότητας
7 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΠΙΣΤΗΜΗ > Επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό πίσω από την ακαταμάχητη γεύση της ζάχαρης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό πίσω από την ακαταμάχητη γεύση της ζάχαρης

Newsroom 12 Μαΐου 2025
Updated 2025/05/12 at 1:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

ai-generated-8758588_1280

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκρυπτογράφησαν για πρώτη φορά τη μοριακή δομή που μας κάνει να λαχταρούμε τη ζάχαρη, αποκαλύπτοντας πώς ένας και μόνος υποδοχέας αναγνωρίζει τόσο τα φυσικά σάκχαρα όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, κατέγραψαν τρισδιάστατες εικόνες που δείχνουν πώς η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τους υποδοχείς γεύσης.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Κολούμπια χρησιμοποίησε την τεχνική της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, «παγώνοντας» τους υποδοχείς σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν, προκειμένου να καταγράψουν τη δομή τους. Μετά την εξαγωγή αυτών των ευαίσθητων πρωτεϊνών, τράβηξαν χιλιάδες εικόνες από διαφορετικές γωνίες, ανασυνθέτοντας την τρισδιάστατη δομή τους.

- Advertisement -

«Ένας και μόνο υποδοχέας είναι αρκετός για να ξεκινήσει όλη τη διαδικασία. Είναι αυτός που μας κάνει να αντιδρούμε τόσο στη ζάχαρη όσο και στα τεχνητά γλυκαντικά που δεν έχουν θερμίδες», εξηγεί η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Τσαρλς Ζούκερ, από το Zuckerman Institute του πανεπιστημίου Κολούμπια. Αυτός ο μοριακός «γάντζος» κάνει το ντόνατ ακαταμάχητο.

Η ανακάλυψη απαντά σε ένα ερώτημα που προβλημάτιζε τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες: πώς μπορούν τόσο διαφορετικές ουσίες να έχουν την ίδια γλυκιά γεύση; Η απάντηση βρίσκεται σε έναν εξαιρετικά ευέλικτο υποδοχέα με σχήμα που θυμίζει το σαρκοβόρο φυτό «παγίδα της Αφροδίτης». Όταν καταναλώνουμε κάτι γλυκό, συγκεκριμένες πρωτεΐνες στη γλώσσα μας, οι TAS1R2 και TAS1R3, συνεργάζονται για να «συλλάβουν» τα γλυκά μόρια. Η TAS1R2 συνδέεται με τα γλυκαντικά, ενώ η TAS1R3 μεταδίδει το σήμα στον εγκέφαλο.

Με τη βοήθεια ισχυρών ηλεκτρονικών μικροσκοπίων που βλέπουν αντικείμενα μικρότερα κι από ιούς, οι ερευνητές παρατήρησαν τους υποδοχείς εν δράσει, καθώς προσκολλούνταν σε γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη.

«Ο ακριβής καθορισμός του “σημείου σύνδεσης” αυτού του υποδοχέα είναι καθοριστικός για την κατανόηση της λειτουργίας του», εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Άντονι Φιτζπάτρικ. «Γνωρίζοντας το ακριβές του σχήμα, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα γλυκαντικά “κολλάνε” εκεί και να σχεδιάσουμε καλύτερα μόρια που ενεργοποιούν ή ρυθμίζουν τον υποδοχέα» πρόσθεσε.

Γιατί δεν αρέσουν τα μπισκότα στις γάτες

Η έρευνα προσφέρει επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά των ζώων. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν αρέσουν τα μπισκότα στις γάτες; Όπως συμβαίνει και με άλλα σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες έχουν χάσει τη λειτουργία των υποδοχέων της γλυκιάς γεύσης κατά την εξελικτική τους πορεία, αφού η ανίχνευση ζάχαρης δεν είναι απαραίτητη στη διατροφή τους.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες δημιούργησαν τροποποιημένες εκδοχές του υποδοχέα με μικρές αλλαγές στο σημείο σύνδεσης. Αυτές οι εκδοχές δεν μπορούσαν πλέον να ανιχνεύσουν τη γλυκύτητα, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν εντοπίσει το κρίσιμο μοριακό μηχανισμό.

Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες

Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα υπάρχοντα τεχνητά γλυκαντικά συχνά αφήνουν πικρή επίγευση ή δεν μιμούνται τη φυσική αίσθηση της ζάχαρης. Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν νέα γλυκαντικά που είναι γλυκά τα οποία δεν έχουν θερμίδες και δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αποτελεί βασικό παράγοντα για την παγκόσμια έξαρση παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Τα τεχνητά γλυκαντικά που χρησιμοποιούμε σήμερα δεν αλλάζουν ουσιαστικά την επιθυμία μας για ζάχαρη. Τώρα που γνωρίζουμε πώς ακριβώς μοιάζει ο υποδοχέας, ίσως μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κάτι καλύτερο», δήλωσε ο Τζουέν Ζανγκ, ερευνητής και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Read More

Newsroom 12 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όχι Street αλλά…Strim – Το 3ο Στριμ Food Festival έρχεται ανανεωμένο στις γραφικές στριμούλες της Αμφίκλειας
7 Ιουλίου 2025
Δήμος Λαμιέων: Απάντηση στην επιστολή του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις 2026
7 Ιουλίου 2025
Καραΐσκος: Η πρότασή μας για τη φιλοξενία του «RALLY ACROPOLIS 2026» στη Λαμία
7 Ιουλίου 2025
Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα
7 Ιουλίου 2025
Δήμος Λαμιέων: Απαγόρευση αφισοκόλλησης – Ενημέρωση για τον Κανονισμό Καθαριότητας
7 Ιουλίου 2025

You Might Also Like

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο

6 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗFeaturedΕιδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγέλματα του Μέλλοντος: Κίνδυνοι, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

21 Ιουνίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πάνω από 16 δισ. κωδικοί πρόσβασης διέρρευσαν διαδικτυακά σε πλατφόρμες όπως Facebook, Google και Apple

21 Ιουνίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τριγμοί στο ειδύλλιο της OpenAI με τη Microsoft

20 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?