Επιμένει ο Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το δυναμικό του ρήγματος δεν εκτονώνεται με δονήσεις 5 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ένας σεισμός 7 Ρίχτερ, που απεύχεται, είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν ισχύουν τα όσα λέγονται ότι το δυναμικό των ρηγμάτων θα εκτονωθεί με δόνηση 5 Ρίχτερ ή με πολλές πάνω από 4 Ρίχτερ, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, «Ένας σεισμός 5R έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R και ένας σεισμός 6R έχει 999 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R. Φυσικά ένας σεισμός 7R (που απεύχομαι αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;».
Ο Άκης Τσελέντης συμβουλεύει τους κατοίκους της Σαντορίνης ότι «δεν σημαίνει τίποτα αν παρατηρήσουν μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα» και τους καλεί να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν οι επιστημονικές επιτροπές και όχι η Πολιτεία.
Και κλείνει την ανάρτησή του με μια προτροπή προς τους κατοίκους και υπονοούμενα για πολιτικούς και ξενοδοχειακά συμφέροντα:
«Να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων. Να μην τα ξαναγράφω…».
Όλη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (ταινία 1930)»
Το φαινόμενο συνεχίζεται με ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΑ χαρακτηριστικά.
Χθες παρακολούθησα στα ΜΜΕ κάποιες απόψεις ότι με τα 5 Ρίχτερ θα εκτονωθεί το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος (ρηγμάτων) όπως και με τα πολλά άνω των 4R σεισμικά γεγονότα!!!
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ
Ένας σεισμός 5R έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R και ένας σεισμός 6R έχει 999 Φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R. Φυσικά ένας σεισμός 7R (που απεύχομαι αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσσάρι.
Για ποια εκτόνωση μιλούν;
Αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η πολιτεία… ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων. Να μην τα ξαναγράφω…»
Λέκκας: «Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ»
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο EΡΤΝews ότι είναι υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές.
«Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ.
«Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί.
Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν».
«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
Παπαζάχος: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6-6,2 Ρίχτερ»
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6-6,2 Ρίχτερ» σημείωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), μιλώντας νωρίς το πρωί στην ΕΡΤ.
Όπως είπε, η σεισμική ακολουθία έχει μετακινηθεί στο ρήγμα της Ανύδρου, από το οποίο έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια. «Το επίκεντρο έχει μετακινηθεί σε απόσταση 20-25 χλμ από τη Σαντορίνη» είπε. «Αυτό μας δίνει ένα καλύτερο “αέρα”. Ακόμα και σε μεγαλύτερη δόνηση οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες» σημείωσε.
Ο καθηγητής σεισμολογίας ανέφερε πως δεν έχει ξαναδεί τέτοια σεισμική ακολουθία στην Ελλάδα. «Κάτι τέτοιο δεν θυμάται κάποιος. Είναι μια πολύ περίεργη και έντονη ακολουθία, από τις σπάνιες στον ελληνικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, απέρριψε τα σενάρια που ακούγονται ότι οι συνεχείς σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη στα ηφαίστεια της περιοχής. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο ειδικά για τα ελληνικά ηφαίστεια» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα ηφαίστεια δεν «ξύπνησαν» ούτε στον μεγάλο σεισμό της Αμοργού, που ήταν ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα.
Πάντως, ερωτηθείς για το πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Σαντορίνης που έχουν φύγει από το νησί, ο Κ. Παπαζάχος ήταν φειδωλός. «Η δυσκολία με τις σεισμικές ακολουθίες είναι πως δεν είναι φαινόμενα που δουλεύουν με ανθρώπινο χρόνο. Θα είναι εξαιρετικά απίθανο αν η κατάσταση αλλάξει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Θεωρητικά θα πάμε σε πολλές εβδομάδες και μήνες» τόνισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο ένα φαινόμενο διαρκείας.
Διαβάστε επίσης:
Ξάνθη – Καρναβάλι: Την είδαν… Ρίο – Μέχρι 500 ευρώ η διανυκτέρευση σε… Airbnb (photos)