«52.000 παιδιά έμειναν εκτός της υποτιθέμενης “απόλυτης προτεραιότητας” της Κυβέρνησης»
Τα σοβαρά προβλήματα στη βιώσιμη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.ΑΠ.) επεσήμανε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης μέσω επίκαιρης ερώτησής του προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο θεσμός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης συνιστά ένα εργαλείο μείζονος σημασίας για τη διατήρηση και προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, μιας και προάγει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρία, ενώ προωθεί την κοινωνική ένταξη μέσω της ομαδικής δραστηριότητας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων και τη στήριξη των οικογενειών. Η βιωσιμότητα και η θετική προοπτική του θεσμού, όμως, φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα με σοβαρούς κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση την αναγκαιότητα εμπέδωσης σταθερότητας και ομαλότητας όσον αφορά τους όρους απασχόλησης του ανθρωπίνου δυναμικού των εν λόγω δομών. Είναι χαρακτηριστική η δημόσια επιστολή των εργαζομένων στα Κ.Δ.ΑΠ. και ΚΔ.ΑΠ.ΜΕ.Α. προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τονίζεται: “Εργαζόμαστε εδώ και πάνω από 20 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις ετήσιων συμβάσεων εργασίας αποτελώντας μια πανευρωπαϊκά πρωτοφανή κατηγορία προσωρινού προσωπικού, που θα έπρεπε προφανώς να είναι τακτικό βιώνοντας καθημερινά μια άνιση και ανυπόφορη πλέον εργασιακή ανασφάλεια. Επομένως, η εργασία μας θα πρέπει να έχει σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα και όχι έκτακτο και επισφαλή”. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τελειώνει κατά τη χρονιά, που διανύουμε. Όταν μιλάμε για κοινωνικό κράτος, δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με την εργασιακή επισφάλεια, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις των απασχολουμένων στις εν λόγω δομές, καθώς και με την απουσία σχεδιασμού για τη διασφάλιση διαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης, η οποία ενισχύει το αίσθημα αβεβαιότητας των οικογενειών των ωφελουμένων».
Κατόπιν των ως άνω επισημάνσεων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απηύθυνε τα εξής ερωτήματα προς την κα Μιχαηλίδου: «Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση σταθερής χρηματοδοτικής ροής; Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων, δεδομένης και της επικείμενης λήξης της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου; Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να εμπεδώσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τους όρους απασχόλησης του προσωπικού στις δομές Κ.Δ.ΑΠ. και Κ.Δ.ΑΠ.ΜΕ.Α.;»
Στο πλαίσιο της απάντησής της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, αν και ανέφερε ότι «η έμφασή μας στην παιδική προστασία και πως αυτή μετουσιώνεται μέσα από διάφορα προγράμματα έχουμε εμπράκτως δείξει ότι είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μας», δεν τοποθετήθηκε στα μείζονα ζητήματα της εργασιακής επισφάλειας και του σχεδιασμού για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Μάλιστα, η κα Μιχαηλίδου, αν και παρέθεσε στοιχεία αύξησης των χορηγούμενων vouchers, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει για τις 52.000 αιτήσεις παιδιών, που έμειναν εκτός (παρότι πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις) λόγω εξάντλησης της χρηματοδότησης,.
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Το ζήτημα της λειτουργίας των Κ.Δ.ΑΠ. συνδέεται άμεσα με τα δυσμενή δημογραφικά δεδομένα, που παρατηρούνται στην πατρίδα μας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023, είχαμε νέο ρεκόρ στη μείωση πληθυσμού, καθώς γεννήθηκαν 71.000 παιδιά σε σύγκριση με τα 76.000 του 2022. Δεν έχει φρένο η πληθυσμιακή κατάρρευση. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για μέτρα, τα οποία εκ του αποτελέσματος κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκή. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έλαβαν vouchers 56.000 παιδιά και δεν έλαβαν 52.000, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού. Για έναν τομέα, που η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει “απόλυτη προτεραιότητα”, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι 52.000 παιδιά έμειναν εκτός αυτής της “απόλυτης προτεραιότητας”, δηλαδή 1 στα 2. Και όλα αυτά ενώ γινόμαστε μάρτυρες της πρωτοφανούς κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων (ο αριθμός των οποίων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο) και αδιαφανούς διαχείρισης κονδυλίων».
Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απηύθυνε ερώτηση περί του τι συμβαίνει με τα 4.500-5.000 vouchers, τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν φέτος, σημειώνοντας: «Γιατί, τα τελευταία χρόνια, δεν πραγματοποιείται νέα κατανομή και ουσιαστικά χάνονται αυτά τα vouchers;» ενώ πρόσθεσε και για την προ μηνός κυβερνοεπίθεση κατά της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης: «Δεν έχει τοποθετηθεί κανείς δημόσια για το αν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα των παιδιών, που βρίσκονται στις δομές αυτές», χωρίς να λαμβάνει και πάλι καμία απολύτως απάντηση από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, η οποία απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.