Τέλος στις ατελείωτες ουρές και στις εξαντλητικές αναμονές στα Επείγοντα (ΤΕΠ) του ΕΣΥ, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, με τις αλλαγές που σχεδιάστηκαν πριν το Πάσχα και αναμένεται να μπουν σε ισχύ το επόμενο διάστημα.
Το ορόσημο της υλοποίησης φαίνεται πως είναι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως δήλωνε ο ίδιος από την αρχή του χρόνου, οι μεγάλες αλλαγές στα Επείγοντα του ΕΣΥ θα αρχίσουν να δείχνουν τα πρώτα τους αποτελέσματα μετά το Πάσχα.
Μείωση στην πολύωρη και βασανιστική αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις 8 ώρες, αναμένεται να επιφέρει η εμβληματική μεταρρύθμιση με το «βραχιολάκι» που θα φέρει QR code.
Ένα πιλοτικό σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από μέρα σε μέρα σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» και το «Αγία Όλγα».
Μετά το Πάσχα, ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ανακοινώσει και άλλα μέτρα, που περιλαμβάνουν προσλήψεις προσωπικού, την ένταξη των Κέντρων Υγείας στις εφημερίες που έχει ήδη ξεκινήσει, ανακαινίσεις ΤΕΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους ασθενείς, διαδικασία που θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών, αναφέρει το Iatropedia.gr.
Ηλεκτρονικό Βραχιολάκι με QR Code
Η εφαρμογή του συστήματος με βραχιολάκι – QR code στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών και στην ενίσχυση της διαφάνειας για τους ασθενείς.
Το σύστημα περιλαμβάνει ένα βραχιολάκι, που θα τοποθετείται στον καρπό των ασθενών κατά την είσοδό τους στα ΤΕΠ και θα περιλαμβάνει ενσωματωμένο QR code για να επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της πορείας του ασθενούς μέσα στο ΤΕΠ.
Με αυτόν τον τρόπο, θα καταγράφονται οι χρόνοι αναμονής και θα εντοπίζονται πιθανά σημεία συμφόρησης στην παροχή φροντίδας. Οι ασθενείς από την άλλη, θα μπορούν να βλέπουν εκτιμώμενους χρόνους αναμονής σε οθόνες έξω από τα εξεταστήρια, ενώ οι διαχειριστές των νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα δεδομένα κεντρικά και να παρεμβαίνουν διορθωτικά.
Μέχρι το καλοκαίρι η μεταρρύθμιση αυτή, αναμένεται να επεκταθεί σε 12 επιπλέον νοσοκομεία, όπως το «Λαϊκό», το «Γεννηματάς», το «ΚΑΤ», τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς και σε νοσοκομεία της περιφέρειας όπως το Πανεπιστημιακό Ρίου και το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.
Προσλήψεις Προσωπικού
Για την ενίσχυση των ΤΕΠ, το Υπουργείο Υγείας έχει υλοποιήσει ήδη προσλήψεις 500 τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, που αναμένεται να επανδρώσουν τα ΤΕΠ.
Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την ανάρτηση των πινάκων επιλογής των 500 νέων τραυματιοφορέων, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στα Επείγοντα.
Η πρώτη «φουρνιά» θα απορροφηθεί από τα νοσοκομεία με τα πιο επιβαρυμένα ΤΕΠ (Ευαγγελισμός, Αττικόν, Γεννηματάς, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, ΠΓΝ Λάρισας, ΠΓΝ Πατρών κ.ά).
Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για 12 μήνες, με μικτές αποδοχές έως 1.050 ευρώ μηνιαίως.
Ο Υπουργός μίλησε για «επιτάχυνση» στους χρόνους αναμονής, καθώς ο ρόλος τους θα είναι να μεταφέρουν ασθενείς μέσα στα ΤΕΠ μια φαινομενικά απλή, αλλά στην πράξη ζωτικής σημασίας λειτουργία, που καθορίζει την ταχύτητα ανταπόκρισης του συστήματος υγείας.
Ένταξη Κέντρων Υγείας στις Εφημερίες
Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των ΤΕΠ, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει ήδη στην ένταξη Κέντρων Υγείας στις εφημερίες.
Η μεταρρύθμιση αυτή, που έχει ξεκινήσει αναμένεται να επιφέρει την αποφυγή υπερφόρτωσης των νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία με αυξημένη ζήτηση.
Το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει σταδιακά τον σχεδιασμό, ενώ στην πρώτη φάση, τέσσερα Κέντρα Υγείας έχουν ενταχθεί στο εφημεριακό σύστημα της Αττικής:
- Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας
- Κέντρο Υγείας Καλλιθέας
- Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου
- Κέντρο Υγείας Ραφήνας
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τα τέσσερα Κέντρα Υγείας που εντάχθηκαν στο εφημεριακό πρόγραμμα εξυπηρέτησαν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες περισσότερα από 10.000 επείγοντα περιστατικά, προσφέροντας σημαντική «ανάσα» στα μεγάλα νοσοκομεία.
Η επιτυχία του πρώτου αυτού βήματος ανοίγει τον δρόμο για τη δεύτερη φάση του σχεδίου, στην οποία προβλέπεται η ένταξη ακόμη πέντε Κέντρων Υγείας σε κομβικά σημεία του λεκανοπεδίου – Βάρη, Μέγαρα, Κερατσίνι, Ελευσίνα και Περιστέρι.
Παράλληλα, τα συγκεκριμένα Κέντρα θα ενισχυθούν με 150 επιπλέον άτομα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Ανακαινίσεις και Χωροταξική Αναδιάρθρωση
Σε τροχιά εκτεταμένων παρεμβάσεων βρίσκονται ήδη δεκάδες δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.
Μετά τις γιορτές του Πάσχα, τα έργα ανακαίνισης χειρουργείων και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο ΕΣΥ εισέρχονται σε φάση εντατικοποίησης, με ακόμη περισσότερες υγειονομικές δομές να μπαίνουν στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, έως τα τέλη του 2026.
Πολλά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης, με στόχο την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων και τη βελτίωση της διακίνησης των ασθενών εντός των ΤΕΠ.
Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των καθυστερήσεων και στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των ασθενών.
Μόνο η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, που καλύπτει τον βασικό κορμό του ΕΣΥ στην πρωτεύουσα, υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 155 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο σχεδιασμός είναι να γίνουν παρεμβάσεις -ακόμα και ριζικές- τόσο σε κτιριακές υποδομές, όσο και νοσοκομειακό εξοπλισμό, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
Αξιολόγηση Υπηρεσιών από Ασθενείς
Από τον Μάιο, οι ασθενείς που εξέρχονται από τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν SMS με σύνδεσμο προς ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορούν να αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών που έλαβαν.
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 36 ερωτήσεις που καλύπτουν τομείς όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση, η ταχύτητα απόκρισης και η συνολική εμπειρία.
Οι απαντήσεις θα αναλύονται από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εντοπίζονται προβλήματα και να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ΕΣΥ.
Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
To άρθρο Επείγοντα: 4+1 αλλαγές που θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος του μήνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .