Μπορεί το υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να πείσει ότι το ΕΣΥ αλλάζει ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι αδύνατο να κρυφτεί. Ενδεικτικό παράδειγμα τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας για τα νοσοκομεία του Νομού.
Αναλυτικά χαρακτηρίζει τους εξουθενωμένους και απογοητευμένους γιατρούς, που με εντέλλεσθε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, φεύγουν από τα νοσοκομεία της Αχαΐας για να καλύψουν τα κενά στα Ιόνια νησιά, στο Αιγαίο και στην Άρτα : «Περιοδεύων θίασος: Τώρα και στην πόλη σας!» και όπως εξηγεί η ένωση στην ανακοίνωση της, με έντονο σαρκασμό: «Ο τίτλος αυτός δεν θα μπορούσε να αποτυπώνει καλύτερα την κατάσταση των δομών υγείας της περιοχής όταν τα νοσοκομεία καταρρέουν το ένα μετά το άλλο».
Αναλυτικά η Ένωση αναφέρει ότι το τελευταίο επεισόδιο είναι οι σημερινές εντολές μετακίνησης παθολόγων από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το ΓΝ Πατρών για την κάλυψη έξι (αναμένονται και άλλες) εφημεριών στο νοσοκομείο της Άρτας.
«Μάλιστα αυτή τη φορά η 6η ΥΠΕ πρωτοτύπησε μιας και μετά τις λιγοστές προκηρύξεις κατάφερε να κλωνοποιήσει γιατρό (!) για να αυξήσει το προσωπικό των νοσοκομείων στέλνοντας εντέλλεσθε την ίδια μέρα για το νοσοκομείο του Πύργου και της Άρτας σε συνάδελφο του ΠΓΝΠ !»
Πέντε χρόνια συμπληρώνει η ταλαιπωρία με τις μετακινήσεις των γιατρών
Το «καραβάνι των παθολόγων» που ξεκίνησε πριν μια πενταετία με το νοσοκομείο Πύργου και συνεχίστηκε με μετακινήσεις σε Ιόνια νησιά και Αίγιο και αναμένεται να έχει ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες για τις δομές υγείας, όπως λέει χαρακτηριστικά η ένωση και εξηγεί:
1ον: Θα προκαλέσει περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών υγείας της πόλης στις οποίες η πληρότητα στις παθολογικές κλινικές αγγίζει το 300%.
Χαρακτηριστικά, η χθεσινή εφημερία του ΠΓΝΠ ολοκληρώθηκε με 48 ασθενείς νοσηλευόμενους σε ράντζα, κάποιοι εκ των οποίων για πάνω από τρεις ημέρες και την παθολογική κλινική του νοσοκομείου να έχει 8 κενές οργανικές θέσεις που αναμένονται να αυξηθούν μετά την επικείμενη συνταξιοδότηση και παραίτηση συναδέλφων.
Επιπλέον, ήδη, στο υπάρχον πρόγραμμα των εφημεριών του ΤΕΠ ΠΓΝΠ υπάρχουν 5 ακάλυπτες εφημερίες χωρίς τις επικείμενες μετακινήσεις!
2ον: θα προκαλέσει τη φυγή ήδη υπαρχόντων συναδέλφων.
Ήδη την τελευταία τριετία έχουν παραιτηθεί λόγω των μετακινήσεων 4 παθολόγοι από το ΠΓΝΠ και στο άκουσμα των σημερινών εντολών μετακίνησης ήδη άλλη μια παθολόγος απέσυρε τα χαρτιά της από τις πολυδιαφημισμένες προκηρύξεις του υπουργείου που δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν το 1/3 των κενών οργανικών θέσεων (140) με βάση τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα.
3ον : Οι μετακινήσεις είναι ένα αντιεπιστημονικό και επισφαλές μέτρο για τους ασθενείς μιας και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών απαιτεί μια επιστημονική συνέχεια και διεπιστημονική συνεργασία και όχι λευκή ρόμπα και όποιος να ναι απλά για να υπάρχει ένα όνομα σε ένα χαρτί.
Το τελευταίο αποτυπώνεται από την κατάσταση με το ΓΝ Πύργου όπου μετά από μια 5ετία μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το εγκληματικό αυτό μέτρο!
Μόνο χθες διακομίστηκαν 19 ασθενείς από το νοσοκομείο του Πύργου στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας, στοιβαγμένοι στα ράντζα της ντροπής! Άρα, και παραιτήσεις επέφερε και επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες συντήρησε.
«Οι πολυδιαφημισμένες φιέστες του υπουργείου εμπορίας της υγείας και των στελεχών του δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα του ΕΣΥ, μια κατάσταση που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κακοπληρωμένοι και εξουθενωμένοι υγειονομικοί από τη μία και ασθενείς -πελάτες από την άλλη που θα ψάχνουν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα ή στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα. Για…τους μη έχοντες, η κατάσταση θα είναι αυτή που περιγράφουμε…πάμε και όπου βγει…άμα βγει» αναφέρει η ένωση.
Γιατί βγαίνουν αγγόνες οι προκηρύξεις
Οι Νοσοκομειακοί γιατροί τη Αχαϊας καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Ας μην απορεί λοιπόν ο υπουργός και τα τοπικά επιτελεία της 6ης ΥΠΕ γιατί ακόμα και οι λιγοστές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Άγονες βγάζει τις προκηρύξεις η πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις που δεν παίρνει συνδυασμένα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά μέτρα και θυσιάζει την υγεία στο βωμό του κέρδους, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς!».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο τη Άρτας, όπως αναφέρει η ένωση, όπου στην πολυδιαφημισμένη προκήρυξη δεν περιλάμβανε καμία θέση για παθολόγο στην κλινική παρά το γεγονός ότι έχουν απομείνει μόλις δύο παθολόγοι μετά την αναρρωτική άδεια του τρίτου παθολόγου.
Προκηρύχθηκαν μόνο τρεις θέσεις για το τμήμα επειγόντων περιστατικών, γεγονός που αποτυπώνει την στόχευση κυβέρνησης και υπουργείου να δημιουργήσουν νοσοκομεία εφημεριατζίδικα και όχι νοσοκομεία για την ολόπλευρη εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών!
Τι ζητούν οι γιατροί
Οι λειτουργοί του Ιπποκράτη ζητούν να σταματήσει επιτέλους «αυτή η κοροϊδία ,το αίσχος των μετακινήσεων!»
Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία της περιοχής με μόνιμες κατεπείγουσες προκηρύξεις που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση!
Μάλιστα, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στη σύσκεψη που έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 2μμ στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μελέτη: Κάπνισμα, καρκίνος, καρδιά και Covid-19 μείωσαν το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων