Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που κάνουν δύσκολη τη ζωή των γυναικών. Μπορεί άραγε η διατροφή να τις βοηθήσει; Ναι, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Menopause, ομάδα εθελοντριών που άλλαξαν τη διατροφή τους και έγιναν χορτοφάγοι για τρεις μήνες, παρουσίασαν μείωση των σοβαρών εξάψεων κατά 92%.
Επιπλέον το σωματικό τους βάρος μειώθηκε κατά 4 κιλά, κατά μέσον όρο. Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν με μία λίγων λιπαρών χορτοφαγική διατροφή, ακόμα και αν συμπεριλάμβανε πολλά υπερεπεξεργασμένα αλλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
- Advertisement -
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση κάθε είδους ζωικής προελεύσεως τροφίμων με φυτικής, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, γράφουν οι ερευνητές.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης, εν μέρει επειδή ευνοεί το αδυνάτισμα. Επειδή, όμως, πολλά έτοιμα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι υπερεπεξεργασμένα (π.χ. πίτες, φυτικά μπέργκερ κ.λπ.), θέλησαν να εξακριβώσουν εάν έχει καμία σημασία η επεξεργασία των τροφίμων στα δυνητικά οφέλη τους.
Η μελέτη
Έτσι επιστράτευσαν 84 γυναίκες και τις χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισές ακολουθούσαν επί 12 εβδομάδες μία λίγων λιπαρών χορτοφαγική διατροφή που περιείχε φασόλια σόγιας. Οι υπόλοιπες έτρωγαν ως συνήθως, επομένως κατανάλωναν και κρέας και προϊόντα κρέατος.
Κατά μέσον όρο, οι εθελόντριες της πρώτης ομάδας «έκοψαν» από το καθημερινό διαιτολόγιό τους 106 γραμμάρια ζωικών τροφίμων την ημέρα. Η διατροφή τους είχε ως βάση:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικα, δημητριακά πρωινού)
- Όσπρια
Έτρωγαν επίσης μισό φλιτζάνι (86 γραμμάρια) βραστά φασόλια σόγιας την ημέρα. Και στις δύο ομάδες επιτρεπόταν έως ένα οινοπνευματώδες ποτό ημερησίως.
Μετά από 12 εβδομάδες, όσες έτρωγαν χορτοφαγικά είχαν αδυνατίσει και είχαν απαλλαγεί σχεδόν από τις έντονες εξάψεις, ακόμα κι αν έτρωγαν υπερβολικά επεξεργασμένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
Επομένως αυτό που είχε σημασία ήταν η προέλευση των τροφίμων και όχι η επεξεργασία τους, τονίζουν οι ερευνητές.
Πώς δρουν τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα
Πώς μπορεί όμως η χορτοφαγική διατροφή να επηρεάσει τις εξάψεις; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μεταβάλλει τα επίπεδα των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Πρόκειται για πρωτεΐνες ή λιπίδια που γλυκοζυλιώνονται, επειδή εκτίθενται σε σάκχαρα.
Τα AGEs διαταράσσουν το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα και γι’ αυτό αποκαλούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες. Η αυξημένη παρουσία τους επηρεάζει:
- Την έκκριση ινσουλίνης
- Τις ορμόνες της αναπαραγωγής
- Τις ορμόνες που εκλύει ο λιπώδης ιστός (λίπος) του σώματος
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μία φυτική διατροφή, πλούσια σε σόγια, μπορεί να ασκήσει θετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος και τις εξάψεις, ακόμα κι αν περιέχει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατέληξαν οι ερευνητές.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Το αντιοξειδωτικό φρούτο που «προστατεύει» την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο