Καθώς τα χρόνια περνούν, είναι φυσικό η σωματική μας δραστηριότητα να μειώνεται, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Η κούραση κάνει την εμφάνισή της πιο γρήγορα, ενώ διάφορες παθήσεις ή σωματικοί περιορισμοί μπορεί να δυσκολεύουν ή να αποτρέπουν την καθημερινή κίνηση.
Για πολλούς ανθρώπους άνω των 60 ετών, η φυσική δραστηριότητα γίνεται περιορισμένη ή ακόμη και ανύπαρκτη. Αυτή η μείωση, ωστόσο, δεν είναι χωρίς συνέπειες, καθώς έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και γενικότερα στη συνολική ποιότητα ζωής.
Σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, μια ομάδα επιστημόνων από τον τομέα της καρδιολογίας και της δημόσιας υγείας έρχεται να προσφέρει μια απλή αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, ακόμη και τρία λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από αυτά.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 24.139 άτομα, με μέση ηλικία τα 62 έτη, από τη βάση δεδομένων UK Biobank την περίοδο 2013-2015. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές δραστηριότητας στον καρπό τους για επτά συνεχόμενες ημέρες, χωρίς να ακολουθούν κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα άσκησης ή προπόνησης. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μεταξύ όσων ήταν περισσότερο ή λιγότερο δραστήριοι και κατέληξαν σε ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό συμπέρασμα: όσοι ενσωμάτωναν συστηματικά σύντομες περιόδους μέτριας κίνησης στην καθημερινότητά τους, εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων ή θανάτου.
Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να επιτυγχάνεται ακόμη και όταν η δραστηριότητα ήταν μικρής διάρκειας: μόλις τρία λεπτά κάθε φορά. Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να εμφανίζονται συνολικά πιο δραστήριες στις σύντομες καθημερινές δραστηριότητες σε σχέση με τους άνδρες.
Η καθημερινή κίνηση ως κλειδί για την υγεία
Το βασικό μήνυμα που αναδεικνύεται από τα ευρήματα είναι πως κάθε μορφή κίνησης έχει αξία. Δεν απαιτούνται εξαντλητικές προπονήσεις για να προστατέψουμε την καρδιά μας. Αντίθετα, η ένταξη περισσότερης κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα, μέσα από απλές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα, η κηπουρική ή το κούρεμα του γκαζόν, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Το κλειδί είναι η συνέπεια και η συχνότητα: μικρές στιγμές κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν, συσσωρευτικά, να έχουν τεράστια θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς αλλά και στη γενική ευεξία μας.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Θάνος Ασκητής: 6 στους 10 άνδρες αυτοϊκανοποιούνται κρυφά από τις γυναίκες τους (Video)
ΕΟΔΥ: Η υγιεινή των χεριών το «κλειδί» για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων