Η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, για δωρεάν εξέταση παχύσαρκων ατόμων από ενδοκρινολόγους που θα περιλαμβάνει και τη δωρεάν χορήγηση των πανάκριβων φαρμάκων που αδυνατίζουν, είναι ανεφάρμοστη και προβληματική.
Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε ανακοίνωση της, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολλά παχύσαρκα άτομα στην περιφέρεια να μείνουν εκτός θεραπείας, εξαιτίας της έλλειψης ενδοκρινολόγων. Επίσης τονίζει ότι, η απόφαση αυτή, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην πράξη εξαιτίας του υπερβολικού κόστους των φαρμάκων που μειώνουν το βάρος και του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη, το οποίο αγγίζει το 10% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 1.000.000 παχύσαρκοι πολίτες.
Αναλυτικά όπως εξηγεί το προεδρείο της επιστημονικής ένωσης θα προκύψουν προβλήματα γιατί οι ενδοκρινολόγοι δεν επαρκούν, ενώ ήδη παθολόγοι με εμπειρία υπηρετούν σε Διαβητολογικά Κέντρα.
«Με αφορμή τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν τα άτομα με παχυσαρκία 2ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥35kg/m2) και συννοσηρότητά της ή 3ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥40kg/m2), να εξετάζονται απευθείας από ενδοκρινολόγους.
Ήδη στην χώρα μας ο αριθμός των ατόμων με τους αναφερθέντες βαθμούς παχυσαρκίας φαίνεται να πλησιάζει το 10% του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή οι εξαγγελίες αφορούν περίπου 1.000.000 πολίτες».
Η Εταιρεία υποστηρίζει πως η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους, σύμφωνα με την εξαγγελία, πρακτικά είναι ανεφάρμοστη αφού ο μικρός αριθμός των ενδοκρινολόγων δεν μπορεί να καλύψει την εξέταση και παρακολούθηση αυτών των ατόμων.
Ακόμη, οι δημόσιες δομές υπηρεσιών υγείας είναι υπερκορεσμένες, οπότε εύλογο είναι το ερώτημα από ποιους φορείς θα λαμβάνουν χώρα οι δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς και διαιτολόγους.
Πανάκριβα τα φάρμακα για αδυνάτισμα
Σε ότι αφορά την δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, επισημαίνεται πως τα νεότερα εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που κυκλοφορούν σήμερα έχουν υψηλό κόστος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ξεπερνούν τα 90 ευρώ τη δόση, πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που απαιτεί τέσσερις δόσεις το μήνα και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ανάλογα με τα κιλά που πρέπει να χάσει ο ασθενής.
Η Ελληνική Εταιρία Παχυσαρκίας σημειώνει ότι η ίδια η Πολιτεία με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΥΑ Γ2α/οικ.43538/14.08.2024 (ΦΕΚ 5371/Β’/25.09.2024), με θέμα «Προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων, Ιατρείων Παχυσαρκίας Παίδων και Διαβητολογικών Κέντρων» θέσπισε ότι η παχυσαρκία θα αντιμετωπίζεται στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα που θα λειτουργούνται από: «Έναν Ενδοκρινολόγο ή ιατρό με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη (Παθολόγο ή Παιδίατρο)». Επιπλέον, στην πλειονότητα τους τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα, σήμερα διευθύνονται και λειτουργούν με παθολόγους με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ακόμη και από νοοτροπία, οι πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όπως είναι και η παχυσαρκία, απευθύνονται συνήθως στους γιατρούς πρώτης γραμμής, δηλαδή σε Παθολόγους και οι Γενικούς/Οικογενειακούς γιατρούς.
Καταλήγοντας η Εταιρεία σημειώνει ότι: «Πρακτικά είναι ανεφάρμοστη η εξαγγελία, προξενώντας τεράστια συμφόρηση στις υπηρεσίες υγείας που ήδη “δεινοπαθούν”».
Εκτός η περιφέρεια
Σε πάρα πολλές περιοχές στερούνται ενδοκρινολόγων, οπότε θα υπάρξει αποκλεισμός τους από αυτή την παροχή υγείας και δημιουργία πολιτών δύο κατηγοριών. Σύμφωνα με την εταιρία, το εγχείρημα χρειάζεται την υποστήριξη από πολλές ειδικότητες και συγκεκριμένα από Παθολόγους, Παιδιάτρους, Γενικούς/Οικογενειακούς γιατρούς και Ενδοκρινολόγους. Σε πιο ειδικές καταστάσεις που απαιτείται περισσότερη εξειδικευμένη γνώση, χρειάζεται παρέμβαση από Παθολόγους και Παιδιάτρους με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και Ενδοκρινολόγους, σε εναρμόνιση με την ΥΑ Γ2α/οικ.43538/14.08.2024.
Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, δηλώνει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει την Πολιτεία και να στηρίξουν το υπουργείο Υγείας στις σχεδιαζόμενες πολιτειακές δράσεις για την παχυσαρκία ανά πάσα στιγμή, με βάση την εμπειρία των μελών της στη διαχείριση του ζητήματος όπως την πρόληψη, αντιμετώπιση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των πολιτών.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Περισσότερες από 1.000 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
Αλτσχάιμερ: Ποια τροφή γίνεται «ασπίδα» προστασίας απέναντι στη νόσο