LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας: «Ανεφάρμοστη και προβληματική η απόφαση για δωρεάν φάρμακα και εξέταση από ενδοκρινολόγους»​​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Λαμία: Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Στο «κόκκινο» όλη η χώρα
8 Ιουλίου 2025
ΠΑΣ Λαμία: Άμεση επανασύσταση και στελέχωση του τμήματος ποδοσφαίρου ανδρών
8 Ιουλίου 2025
Ναυτική Εβδομάδα στη Σκάλα Αταλάντης του Δήμου Λοκρών
8 Ιουλίου 2025
Τα υδροπλάνα ήρθαν στον Βόλο – Η Hellenic Seaplanes απογειώνει τον Παγασητικό
8 Ιουλίου 2025
Παύλιανη: Ένα χωριό μόνο του απέναντι στην καταστροφή – Όχι στον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό
8 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΥ ΖΗΝ > Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας: «Ανεφάρμοστη και προβληματική η απόφαση για δωρεάν φάρμακα και εξέταση από ενδοκρινολόγους»​​
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας: «Ανεφάρμοστη και προβληματική η απόφαση για δωρεάν φάρμακα και εξέταση από ενδοκρινολόγους»​​

8 Μαΐου 2025 67 Views
Updated 2025/05/08 at 10:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, για δωρεάν εξέταση παχύσαρκων ατόμων από ενδοκρινολόγους που θα περιλαμβάνει και τη δωρεάν χορήγηση των πανάκριβων φαρμάκων που αδυνατίζουν, είναι ανεφάρμοστη και προβληματική.

Contents
Πανάκριβα τα φάρμακα για αδυνάτισμαΕκτός η περιφέρεια

Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε ανακοίνωση της, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολλά παχύσαρκα άτομα στην περιφέρεια να μείνουν εκτός θεραπείας, εξαιτίας της έλλειψης ενδοκρινολόγων. Επίσης τονίζει ότι, η απόφαση αυτή, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην πράξη εξαιτίας του υπερβολικού κόστους των φαρμάκων που μειώνουν το βάρος και του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη, το οποίο αγγίζει το 10% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 1.000.000 παχύσαρκοι πολίτες.

Αναλυτικά όπως εξηγεί το προεδρείο της επιστημονικής ένωσης θα προκύψουν προβλήματα γιατί οι ενδοκρινολόγοι δεν επαρκούν, ενώ ήδη παθολόγοι με εμπειρία υπηρετούν σε Διαβητολογικά Κέντρα.

- Advertisement -

«Με αφορμή τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν τα άτομα με παχυσαρκία 2ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥35kg/m2) και συννοσηρότητά της ή 3ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥40kg/m2), να εξετάζονται απευθείας από ενδοκρινολόγους. 

Ήδη στην χώρα μας ο αριθμός των ατόμων με τους αναφερθέντες βαθμούς παχυσαρκίας φαίνεται να πλησιάζει το 10% του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή  οι εξαγγελίες αφορούν περίπου 1.000.000 πολίτες».

Η Εταιρεία υποστηρίζει πως η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους, σύμφωνα με την εξαγγελία, πρακτικά είναι ανεφάρμοστη αφού ο μικρός αριθμός των ενδοκρινολόγων δεν μπορεί να καλύψει την εξέταση και παρακολούθηση αυτών των ατόμων.

Ακόμη, οι δημόσιες δομές υπηρεσιών υγείας είναι υπερκορεσμένες, οπότε εύλογο είναι το ερώτημα από ποιους φορείς θα λαμβάνουν χώρα οι δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς και διαιτολόγους.

Πανάκριβα τα φάρμακα για αδυνάτισμα

Σε ότι αφορά την δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, επισημαίνεται πως τα νεότερα εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που κυκλοφορούν σήμερα έχουν υψηλό κόστος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ξεπερνούν τα 90 ευρώ τη δόση, πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που απαιτεί τέσσερις δόσεις το μήνα και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ανάλογα με τα κιλά που πρέπει να χάσει ο ασθενής.

Η Ελληνική Εταιρία Παχυσαρκίας σημειώνει ότι η ίδια η Πολιτεία με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΥΑ Γ2α/οικ.43538/14.08.2024 (ΦΕΚ 5371/Β’/25.09.2024), με θέμα «Προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων, Ιατρείων Παχυσαρκίας Παίδων και Διαβητολογικών Κέντρων» θέσπισε ότι η παχυσαρκία θα αντιμετωπίζεται στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα που θα λειτουργούνται από: «Έναν Ενδοκρινολόγο ή ιατρό με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη (Παθολόγο ή Παιδίατρο)». Επιπλέον, στην πλειονότητα τους τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα, σήμερα διευθύνονται και λειτουργούν με παθολόγους με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ακόμη και από νοοτροπία, οι πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όπως είναι και η παχυσαρκία, απευθύνονται συνήθως στους γιατρούς πρώτης γραμμής, δηλαδή σε Παθολόγους και οι Γενικούς/Οικογενειακούς γιατρούς.

Καταλήγοντας η Εταιρεία σημειώνει ότι: «Πρακτικά είναι ανεφάρμοστη η εξαγγελία, προξενώντας τεράστια συμφόρηση στις υπηρεσίες υγείας που ήδη “δεινοπαθούν”».

Εκτός η περιφέρεια

Σε πάρα πολλές περιοχές στερούνται ενδοκρινολόγων, οπότε θα υπάρξει αποκλεισμός τους από αυτή την παροχή υγείας και δημιουργία πολιτών δύο κατηγοριών. Σύμφωνα με την εταιρία, το εγχείρημα χρειάζεται την υποστήριξη από πολλές ειδικότητες και συγκεκριμένα από Παθολόγους, Παιδιάτρους, Γενικούς/Οικογενειακούς γιατρούς και Ενδοκρινολόγους. Σε πιο ειδικές καταστάσεις που απαιτείται περισσότερη εξειδικευμένη γνώση, χρειάζεται παρέμβαση από Παθολόγους και Παιδιάτρους με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και Ενδοκρινολόγους, σε εναρμόνιση με την ΥΑ Γ2α/οικ.43538/14.08.2024.

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, δηλώνει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει την Πολιτεία και να στηρίξουν το υπουργείο Υγείας στις σχεδιαζόμενες πολιτειακές δράσεις για την παχυσαρκία ανά πάσα στιγμή, με βάση την εμπειρία των μελών της στη διαχείριση του ζητήματος όπως την πρόληψη, αντιμετώπιση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΝΑΠ για Ασκληπιείο Βούλας: «Απαράδεκτο να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες χωρίς ακτινοδιαγνώστη»

Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Περισσότερες από 1.000 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

Αλτσχάιμερ: Ποια τροφή γίνεται «ασπίδα» προστασίας απέναντι στη νόσο

Read More

Newsroom 8 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμία: Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Στο «κόκκινο» όλη η χώρα
8 Ιουλίου 2025
ΠΑΣ Λαμία: Άμεση επανασύσταση και στελέχωση του τμήματος ποδοσφαίρου ανδρών
8 Ιουλίου 2025
Ναυτική Εβδομάδα στη Σκάλα Αταλάντης του Δήμου Λοκρών
8 Ιουλίου 2025
Τα υδροπλάνα ήρθαν στον Βόλο – Η Hellenic Seaplanes απογειώνει τον Παγασητικό
8 Ιουλίου 2025
Παύλιανη: Ένα χωριό μόνο του απέναντι στην καταστροφή – Όχι στον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό
8 Ιουλίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Βουτιά στο σώμα σου: Εσύ ξέρεις τι είναι η somatic yoga;

8 Ιουλίου 2025
ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Καύσωνας – Meteo: Υψηλή η θερμική επιβάρυνση την Τρίτη και την Τετάρτη – Ζεστές και οι νύχτες

8 Ιουλίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

After sun: Γιατί δεν πρέπει να το παραλείπεις;

4 Ιουλίου 2025
ΥΓΕΙΑΕΥ ΖΗΝ

Εγχειρίδιο επιβίωσης από τον καύσωνα

29 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?