LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Eleven Madison Park: «Όχι» στο all-vegan μενού, «ναι» στην επιλογή
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Εύβοια: Βίντεο με φώκια που «έκοβε» βόλτες και έκανε βουτιές στην παραλία της Λίμνης​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη: Πολίτης εντόπισε 5χρονη να περπατά μόνη της βράδυ σε δρόμο – Χειροπέδες στη θεία της​
6 Σεπτεμβρίου 2025
ΔΕΘ 2025: Aπροσπέλαστο το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με κλούβες, drones και φορητές κάμερες​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Λέσβος: 20χρονος κατηγορείται για εμπρησμό σε δάσος στην περιοχή Βρίσα – Οδηγείται στον εισαγγελέα​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Πιτσιλής: Περιττώματα ζώων, νύχια και μούχλα «έδειξαν» οι αναλύσεις σε παράνομα καπνικά προϊόντα​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > Eleven Madison Park: «Όχι» στο all-vegan μενού, «ναι» στην επιλογή
ΓΕΥΣΗ

Eleven Madison Park: «Όχι» στο all-vegan μενού, «ναι» στην επιλογή

6 Σεπτεμβρίου 2025 9 Views
Updated 2025/09/06 at 4:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Κι όμως είναι αλήθεια: ο εμβληματικός σεφ και συνιδιοκτήτης του Eleven Madison Park στη Νέα Υόρκη μετά από τέσσερα χρόνια αποκλειστικά vegan μενού το εγκαταλείπει. Όπως ο ίδιος εξήγησε, «χτίσαμε κάτι ουσιαστικό, αλλά ταυτόχρονα αποκλείσαμε ανθρώπους – κι αυτό είναι το αντίθετο της φιλοξενίας». Από τις 14 Οκτωβρίου, λοιπόν, το εστιατόριο θα προσφέρει ένα plant based μενού, αλλά και επιλεγμένα πιάτα με ζωικά προϊόντα, δηλαδή το ψάρι και το κρέας επιστρέφουν, αν και σύμφωνα με την New York Post, δεν είναι σαφές ακόμη εάν αυτή η επιστροφή θα περιλαμβάνει βιώσιμες προσεγγίσεις όπως η προσφορά μόνο βιολογικών και ελευθέρας βοσκής προϊόντων. Για αυτό που είμαστε σίγουροι όμως είναι ότι θα επιστρέψει η διάσημη πάπια του. 

Η απόφαση πάντως, όσο αναπάντεχη κι αν ακούγεται, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την υψηλή γαστρονομία γενικά και το συγκεκριμένο εστιατόριο ειδικότερα. Παρά τα γεμάτα τραπέζια σχεδόν κάθε βράδυ, οι εταιρικές κρατήσεις στο Eleven Madison Park μειώνονταν δραματικά. «Είναι δύσκολο να πείσεις τριάντα στελέχη να πάνε για δείπνο σε ένα αμιγώς plant-based εστιατόριο», δήλωσε ο Humm στους New York Times, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης.

- Advertisement -
Ad image

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως το Eleven Madison Park, το οποίο πρωτολειτούργησε το 2001 σε ένα art deco κτίριο με θέα το Madison Park, υπήρξε εξαρχής ένας ναός της σύγχρονης αμερικανικής κουζίνας. Από την εποχή του Danny Meyer και του Kerry Heffernan μέχρι τη θητεία του ίδιου του Humm, το εστιατόριο ξεχώριζε σταθερά για τη λεπτοδουλεμένη κουζίνα του, την ατμόσφαιρα και την υποδειγματική κάβα.

Μάλιστα, η συνεργασία του Humm με τον Will Guidara (general manager), ο οποίος παρεμπιπτόντως αποχώρησε το 2019, αν και έφερε κάποιες «θεατρινίστικες» πινελιές π.χ τα ταχυδακτυλουργικά των σερβιτόρων στα τραπέζια ή το να διακόπτουν τους πελάτες κατά τη διάρκεια του δείπνου για ένα κοκτέιλ στο μπαρ, ενίσχυσε το όνομα του Eleven Madison Park στον διεθνή γαστρονομικό χάρτη.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleven Madison Park (@elevenmadisonpark)

Η πανδημία υπήρξε αφορμή για τον Humm να κάνει το μεγάλο άλμα: το 2021 άνοιξε ξανά το εστιατόριο με 100% vegan μενού, υποστηρίζοντας ότι «το σημερινό διατροφικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο». Αν και τότε αυτή η κίνηση είχε ξεσηκώσει θύελλα – με τις «κακές γλώσσες» να υποστηρίζουν ότι αυτή η στροφή οφείλεται και στο γεγονός ότι ο σεφ εκείνη την περίοδο έβγαινε με τη Laurene Powell Jobs, μια δισεκατομμυριούχο vegetarian – πράγματι, η ομάδα του κατάφερε κάτι εντυπωσιακό: δημιούργησαν μια νέα γλώσσα γεύσης, χωρίς βούτυρο ή αυγά, με ricotta από αμύγδαλο, βούτυρο από ηλιόσπορο, ζωμούς από koji, κρέμες από κάσιους, ακόμα και «Caviar of the Earth», φτιαγμένο από tonburi (σπόρους του γιαπωνέζικου, καλοκαιρινού κυπαρισσιού).

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleven Madison Park (@elevenmadisonpark)

Το εγχείρημα απέδωσε καρπούς: τρία αστέρια Michelin κατέκτησε με το σπαθί του το πρώτο πλήρως vegan εστιατόριο, αν και για να πούμε την αλήθεια ποτέ δεν εντυπωσίασε τους κριτικούς γεύσης. Όπως για παράδειγμα τον Pete Wells που τότε έγραφε στους Times και δήλωνε ότι τα πιάτα του Humm ήταν σκληρά στο στόμα και εκτός γευστικής ισορροπίας, με κάποια από αυτά να είναι για λύπηση. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleven Madison Park (@elevenmadisonpark)

Όμως το στοίχημα είχε όρια. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι ένα μενού εννέα πιάτων στα 365 δολάρια (χωρίς κρασί, φόρους και φιλοδώρημα), οι άνθρωποι που δεν έχουν περιορισμούς στο διαιτολόγιό τους δύσκολα επιστρέφουν συχνά σε ένα τέτοιο εστιατόριο, ενώ και οι vegan που θα το πληρώσουν σε τακτική βάση δεν είναι πολλοί. Επιπλέον και οι πωλήσεις του κρασιού άρχισαν να βυθίζονται στα τάρταρα, καθώς όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο σεφ «για τους wine aficionados οι grand cru ετικέτες ταιριάζουν μόνο με κρέας». Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Humm αναγνωρίζει ότι η «όλα ή τίποτα» προσέγγιση, αν και αναγκαία για να αποκτήσει εμπειρία, δεν επαρκεί για να κρατήσει ζωντανό το Eleven Madison Park.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleven Madison Park (@elevenmadisonpark)

«Ως σεφ θέλω να ανοίγω δρόμους, όχι να τους κλείνω», δηλώνει τώρα. «Το να τρώμε όλοι μαζί είναι η ουσία του ποιοι είμαστε – κι αν θέλω πραγματικά να υπερασπιστώ τη φυτική κουζίνα, πρέπει να το κάνω σε ένα περιβάλλον που να αγκαλιάζει όλους». Φυσικά, η στάση του δεν ήταν ακριβώς καλοδεχούμενη από τους vegan. Μάλιστα, κάποιος σε μια έκρηξη συναισθηματισμού του έγραψε στο Instagram «Χθες, ήσουν ο ιδιοκτήτης του πιο διάσημου vegan εστιατορίου στον κόσμο. Μια έμπνευση. Κάποιου μέρους που οι vegan θα μπορούσαν να επισκεφθούν για ξεχωριστά γενέθλια και ειδικές περιστάσεις. Σήμερα, είσαι απλά ο ιδιοκτήτης ενός ακόμη εστιατορίου. Σε πίστεψα. Νόμιζα ότι σε ένοιαζε. Δεν σε ένοιαζε». 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rethink Food (@rethinkfood)

Για κάποιους άλλους αυτή του η κίνηση άξιζε χειροκρότημα. «Την ώρα που ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος, είσαι αρκετά γενναίος για να κάνεις αυτή την επιλογή» του έγραψε ένας θαυμαστής του.  Ο Daniel Humm παραμένει ένας από τους σημαντικότερους σεφ της Αμερικής. Η νέα του κατεύθυνση, λιγότερο δογματική αλλά πιο ουσιαστική, μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα στην καινοτομία και την ουσιαστική φιλοξενία. Κι αν το Eleven Madison Park ξαναβρεί τον βηματισμό του μετά από αυτή την αλλαγή, η Νέα Υόρκη θα τον ξαναδεί όπως τον ήξερε – ανανεωμένο, αλλά πάντα πρωτοπόρο.

To άρθρο Eleven Madison Park: «Όχι» στο all-vegan μενού, «ναι» στην επιλογή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​ Read More

Newsroom 6 Σεπτεμβρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εύβοια: Βίντεο με φώκια που «έκοβε» βόλτες και έκανε βουτιές στην παραλία της Λίμνης​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη: Πολίτης εντόπισε 5χρονη να περπατά μόνη της βράδυ σε δρόμο – Χειροπέδες στη θεία της​
6 Σεπτεμβρίου 2025
ΔΕΘ 2025: Aπροσπέλαστο το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με κλούβες, drones και φορητές κάμερες​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Λέσβος: 20χρονος κατηγορείται για εμπρησμό σε δάσος στην περιοχή Βρίσα – Οδηγείται στον εισαγγελέα​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Πιτσιλής: Περιττώματα ζώων, νύχια και μούχλα «έδειξαν» οι αναλύσεις σε παράνομα καπνικά προϊόντα​
6 Σεπτεμβρίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για εύκολο καρπάτσιο σολομού με λάιμ πίκλες, κάπαρη και άνηθο

6 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Παραδοσιακό παστίτσιο, λαβράκι με βλίτα και χοιρινές μπριζόλες στον φούρνο ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

6 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για εύκολο chili con carne με μοσχαρίσιο κιμά: γρήγορο γεύμα για τις καθημερινές

5 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για μπουκιές τραγανού τόφου στο air fryer

5 Σεπτεμβρίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?