Εντείνονται οι προσπάθειες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή.
Η ΑΑΔΕ ενισχύει τον μηχανισμό ελέγχου της μέσω των δεδομένων που συγκεντρώνει από τις τράπεζες, κυρίως για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2024. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν υψηλές συναλλαγές μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Αυτά τα δεδομένα θα συγκριθούν με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος σχεδόν 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για σημαντικές καταθέσεις, αναλήψεις και επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2024, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της ΑΑΔΕ για την ενίσχυση των ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αναλύσει τις συναλλαγές και θα τις διασταυρώσει με τα φορολογικά δεδομένα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αδικαιολόγητες διαφορές ή αποκλίσεις στις δηλώσεις εισοδημάτων των φορολογουμένων.
Τα δεδομένα που απαιτεί η ΑΑΔΕ από τις τράπεζες περιλαμβάνουν:
- Καταθετικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων, οι οποίοι παρουσίασαν συνολική κίνηση χρέωσης ή πίστωσης άνω των 100.000 ευρώ μέσα στο 2024. Τα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν:
- Τον τριψήφιο κωδικό τράπεζας ή την επωνυμία του ιδρύματος πληρωμών,
- Τα ονοματεπώνυμα και το ΑΦΜ (ή ΑΔΤ ή αριθμό διαβατηρίου) των δικαιούχων του λογαριασμού,
- Τον αριθμό του λογαριασμού,
- Τα ποσά χρέωσης και πίστωσης σε ευρώ,
- Το μεγαλύτερο ποσό συναλλαγής ανά λογαριασμό,
- Το υπόλοιπο του λογαριασμού κατά την 31η Δεκεμβρίου, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το προηγούμενο έτος,
- Κωδικό νομίσματος (σύμφωνα με τον ISO code 4217).
- Στοιχεία για χαρτοφυλάκια κινητών αξιών που αφορούν κινητές αξίες αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2024, καθώς και την 31η Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύγκριση και η διασταύρωση για πιθανές αδικαιολόγητες διαφορές. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν:
- Ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ των δικαιούχων του χαρτοφυλακίου,
- Αριθμός λογαριασμού στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (εφόσον υπάρχει),
- Αποτίμηση του χαρτοφυλακίου σε ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και 31 Δεκεμβρίου 2023.
- Εμβάσματα και μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Επιπλέον, μέχρι τις 30 Απριλίου 2025, οι τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία σχετικά με:
- Μεταφορές πίστωσης και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό,
- Άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών (φυσικών και νομικών προσώπων),
- Εισπράξεις επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών καρτών.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: Στην Ελευσίνα στις 15 Φεβρουαρίου η 39η «Ημέρα Καριέρας»
Γιατί καταργούνται οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ – Τι αυξήσεις έρχονται