Μια ανάσα βρισκόμαστε πριν από το Πάσχα, μια εποχή που πέρα από τη θρησκευτική σημασία της, σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής -τον ερχομό της άνοιξης.
Ανήμερα στήνεται το γλέντι της ελπίδας με τα συμβολικά, παραδοσιακά εδέσματα να είναι πλούσια στο τραπέζι. Όμως, η μέρα αυτή είναι δύσκολη για όσους πάσχουν από έκζεμα. Πολλά πασχαλινά φαγητά και γλυκά, όπως το αρνί και τα ζεστά τσουρέκια, είναι πιθανόν να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων τους. Παρήγορο είναι ότι υπάρχουν και άλλα που είναι πιο φιλικά ή ακόμα και ευεργετικά για το ατοπικό δέρμα.
Για τους μικρούς ασθενείς η μέρα είναι ακόμα δυσκολότερη, αφού οικογένεια και φίλοι τούς χαρίζουν σοκολατένια αβγά. Η σοκολάτα γάλακτος, όπως και τα αβγά που με μεγάλη χαρά τσουγκρίζουν, είναι γνωστά αλλεργιογόνα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
«Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, κνησμώδης φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που συνήθως εκδηλώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενή. Αν και έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδεικνύουν τον ρόλο της διατροφής και των επιλογών του τρόπου ζωής στην ανάπτυξη της», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Το παραδοσιακό μενού του Πάσχα και των ημερών που ακολουθούν μπορεί να επιδεινώσει την πάθηση, ιδίως εάν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά. Οι πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που θα περάσουν τις άγιες αυτές μέρες στην εξοχή και θα αφεθούν στη γευστική απόλαυση των εδεσμάτων της Λαμπρής.
Λίπη, αλάτι και ζάχαρη που καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι συνήθως μπορούν να γίνουν αιτία χειροτέρευσης των πλακών του εκζέματος, του κνησμού, της ερυθρότητας και του οιδήματος, και να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, μεταξύ των οποίων είναι και η σταφυλοκοκκική λοίμωξη», προσθέτει.
Ο οβελίας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα «εχθρός», αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου και λίπους. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τα ευρήματα προηγούμενων μελετών για την αρνητική επίδραση του αλατιού στο ατοπικό δέρμα. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στο JAMA Dermatology ευρήματα, μια αύξηση κατά 1g στην 24ωρη απέκκριση νατρίου στα ούρα συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας, ενεργής ατοπικής δερματίτιδας και επιδείνωσης της σοβαρότητας της πάθησης. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από τους ίδιους ερευνητές, αυτή τη φορά με δεδομένα που άντλησαν από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ.
Το λίπος είναι, επίσης, βλαβερό για τα άτομα με έκζεμα, αφού οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού των βασικών λιπών. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών οξέων προκαλεί φλεγμονή, βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη και επιδείνωση της πάθησης. «Απαγορευμένη» είναι και η ζάχαρη, όπως και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, διότι αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της προάγει τη φλεγμονή.
Τα αβγά, όπως και άλλες τροφές που προκαλούν συχνά αλλεργίες, επίσης μπορεί να πυροδοτήσουν την έξαρση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Σύμφωνα με ενδείξεις ισχύει και το αντίθετο: ότι το έκζεμα είναι αυτό που ευθύνεται μερικές φορές για την ανάπτυξη των τροφικών αλλεργιών.
Υπάρχουν όμως και ωφέλιμες τροφές στο πασχαλινό τραπέζι, με κυρίαρχα τη φέτα και το τζατζίκι, λόγω των προβιοτικών που περιέχουν. Αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν από την εμφάνιση ή επιδείνωση του εκζέματος.
Το σκόρδο που περιέχεται στο τζατζίκι έχει και αυτό ευεργετική δράση. Λειτουργεί ως πρεβιοτικό, καθώς «τρέφει» τα ευεργετικά προβιοτικά στο έντερο και συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού τους. Καταπολεμά δε πολύ αποτελεσματικά τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου.
Το κρεμμύδι που δεν λείπει από καμία χωριάτικη ή μαρουλοσαλάτα, είναι πλούσιο σε φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν τη χλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Είναι πλούσιο σε κερσετίνη, η οποία έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, διότι μειώνει την απελευθέρωση ισταμίνης ενισχύοντας την ικανότητα του δέρματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που διαφυλάσσουν την χλωρίδα του εντέρου και τα πρεβιοτικά μορφές υδατανθράκων που αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και ο συνδυασμός τους υποστηρίζουν τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί τα συμπτώματα του εκζέματος.
Σε γενικές γραμμές μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και κατ’ επέκταση των συμπτωμάτων της πάθησης. Δεν υπάρχει, όμως, μια συγκεκριμένη διατροφή που ταιριάζει σε όλους όσοι πάσχουν από έκζεμα.
«Τις γιορτινές μέρες του Πάσχα οι ασθενείς είναι καλό να παραμείνουν προσηλωμένοι σε μια θρεπτική διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υγιεινά λίπη και άπαχη πρωτεΐνη, εξαιρώντας κάθε τροφή που αποδεδειγμένα επιδεινώνει τα συμπτώματά τους.
Η έκθεση στο ήλιο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, αυξάνοντας την παραγωγή της βιταμίνης D. Παρότι ακόμα ερευνάται εάν η αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτήν είναι εξίσου ευεργετική, είναι σίγουρα ωφέλιμη για την υγεία των οστών και τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Εάν παρά την εφαρμογή αυτών το έκζεμα επιδεινωθεί, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την ύφεσή του, περιλαμβανομένων των τοπικών και συστηματικών φαρμακευτικών αγωγών και της φωτοθεραπείας», καταλήγει ο δρ. Στάμου.
Διαβάστε επίσης:
Το περπάτημα προστατεύει την καρδιά: Ποια είναι η ιδανική ταχύτητα που μειώνει τις αρρυθμίες;
Το φρούτο που κατεβάζει την αρτηριακή πίεση περισσότερο από τη μείωση του αλατιού