Για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει το προβάδισμα στο δημοσκοπικό μοντέλο του Economist, το οποίο δίνει αυτή τη στιγμή 54% πιθανότητες στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές.
Όπως οι εθνικές δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Αύγουστο ότι πολλοί αναποφάσιστοι έκλιναν προς την Κάμαλα Χάρις, τώρα ένα σημαντικό τμήμα αυτής της δεξαμενής ψηφοφόρων – πιθανόν Ρεπουμπλικάνοι που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι – φαίνεται να παρατάσσονται πίσω από τον Τραμπ.
Έτσι, οι πιθανότητες νίκης του αυξήθηκαν κατά 8%, με τις προβλέψεις να τον ευνοούν στις κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες, αν και η κούρσα παραμένει αμφίρροπη, σύμφωνα με το συγκεκριμένο εργαλείο αξιολόγησης.
Το μοντέλο του Economist για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκτιμά τις πιθανότητες των υποψηφίων να κερδίσουν σε κάθε πολιτεία και τον συνολικό αριθμό εκλεκτόρων. Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Κολούμπια και για να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών συνδυάζει δημοσκοπήσεις σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο με θεμελιώδη και κρίσιμα μεγέθη, όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα ιστορικά πρότυπα ψηφοφορίας και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε πολιτείας.
Πρόκειται για μοντέλο που δημιουργεί χιλιάδες σενάρια, το καθένα από τα οποία περιέχει διαφορετικά ποσοστά ψήφου σε κάθε πολιτεία και διαφορετικές τιμές περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει σενάρια που είναι πιο κοντά στην αντιστοίχιση των δημοσκοπήσεων και των θεμελιωδών δεδομένων που έχουν δοθεί. Οι τελικές πιθανότητες νίκης που υπολογίζει, αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των σεναρίων που κερδίζει κάθε υποψήφιος.
Όταν τελικά η Κάμαλα Χάρις πήρε το χρίσμα ως υποψήφια των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, στο μοντέλο έγιναν κάποιες μικρές μεθοδολογικές προσαρμογές, ώστε να λαμβάνει υπόψη την επίδραση στις δημοσκοπήσεις της πιθανής αύξησης των ψηφοφόρων στις εκλογές και των χορηγιών στα κόμματα, καθώς και την εκτιμώμενη ακρίβεια των προβλέψεων των θεμελιωδών μεγεθών.
Προβάδισμα Χάρις βλέπει η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos
Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις φέρεται να διατηρεί οριακό προβάδισμα, με ποσοστό 46% έναντι 43% για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με το απαισιόδοξο εκλογικό σώμα να δηλώνει ότι η χώρα είναι στον λάθος δρόμο, στη νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.
Το προβάδισμα της Χάρις στη δημοσκόπηση, που κράτησε έξι ημέρες και ολοκληρώθηκε χθες, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το ποσοστό 45% που συγκέντρωσε έναντι 42% για τον Τραμπ σε δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα, ενισχύοντας την άποψη ότι η μάχη είναι αμφίρροπη μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Χάρις έχει προβάδισμα εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.
Η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι έχουν απαισιόδοξη άποψη για την κατάσταση της οικονομίας και τη μετανάστευση –και γενικά τάσσονται υπέρ της προσέγγισης του Τραμπ σε αυτά τα θέματα.
Περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι το κόστος ζωής του βρίσκεται σε λάθος δρόμο ενώ το 60% είπε ότι η οικονομία οδεύει στη λάθος κατεύθυνση και το 65% έδωσε την ίδια απάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική.
Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η οικονομία και η μετανάστευση, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρα. Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος έχει την καλύτερη προσέγγιση σε αυτά τα θέματα, ο Τράμπ προηγείται στο θέμα της οικονομίας — 46% έναντι 38%– και τη μετανάστευση με 48% έναντι 35%.
Η μετανάστευση ήταν επίσης το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε ποιο ζήτημα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο ο επόμενος πρόεδρος κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Το 35% απάντησε η μετανάστευση, με το 11% να επικαλείται την ανισότητα εισοδήματος.
Ωστόσο ο Τραμπ δεν είχε καλές επιδόσεις στο ερώτημα ποιος υποψήφιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πολιτικό εξτρεμισμό και τις απειλές στη δημοκρατία, με τη Χάρις να προηγείται με ποσοστό 42% έναντι 35%. Προηγείται επίσης στο θέμα της πολιτικής για την άμβλωση και τις υγειονομικές παροχές.
Αμφίρροπη μάχη
Το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ ίσως να μην είναι αρκετό για να κερδίσει τις εκλογές, ακόμα κι αν αυτό διατηρηθεί έως τις 5 Νοεμβρίου.
Οι πανεθνικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσκοπήσεων Reuters/Ipsos, προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για τις απόψεις του εκλογικού σώματος, αλλά τα αποτελέσματα πολιτεία προς πολιτεία για το Σώμα των Εκλεκτόρων καθορίζουν τον νικητή και επτά αμφίρροπες πολιτείες είναι πιθανόν να αποδειχθούν καθοριστικές. Ο Τραμπ κέρδισε τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, καθώς θριάμβευσε στο Σώμα των Εκλεκτόρων παρόλο που εκείνη επικράτησε στις ψήφους των πολιτών σε εθνικό επίπεδο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις και ο Τραμπ είναι στήθος με στήθος σε αυτές τις αμφίρροπες πολιτείες.
Η δημοσκόπηση έδωσε ενδείξεις ότι οι ψηφοφόροι –ιδιαίτερα οι Δημοκρατικοί—ίσως είναι πιο ενθουσιασμένοι για τις φετινές εκλογές απ’ ό,τι ήταν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, όταν ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ.
Το 79% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση –συμπεριλαμβανομένου του 87% των Δημοκρατικών και του 84% των Ρεπουμπλικάνων– δήλωσε ότι είναι «απολύτως» βέβαιοο ότι θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσε ότι είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσει αυξήθηκε από το 74% στη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που είχε γίνει στις 23-27 Οκτωβρίου 2020, όταν το 74% των Δημοκρατικών και το 79% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι σίγουρα θα ψήφιζαν.
Η νέα δημοσκόπηση είχε περιθώριο λάθους 2 ποσοστιαίων μονάδων.
Η Χάρις μπήκε στην κούρσα τον εκλογών τον Ιούλιο, αφού ο Μπάιντεν έβαλε τέλος στην προσπάθεια επανεκλογής του ύστερα από την απογοητευτική του επίδοση σε τηλεμαχία κατά του Τραμπ τον Ιούνιο. Τότε ο Τράμπ θεωρείτο ευρέως το φαβορί.
Δεδομένου ότι πρόκειται για αμφίρροπη μάχη, οι προσπάθειες των υποψηφίων να διασφαλίσουν ότι οι υποστηρικτές τους τελικά θα πάνε να ψηφίσουν πιθανόν να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον καθορισμό του νικητή. Μόλις τα δύο τρίτα των Αμερικανών ενηλίκων ψήφισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, που ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και πάνω από έναν αιώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας και του Pew Research Center.
Στη νεότερη αυτή δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos συμμετείχαν 4.129 Αμερικανοί ενήλικοι διαδικτυακά, πανεθνικά, συμπεριλαμβανομένων 3.481 καταγεγραμμένων ψηφοφόρων. Από αυτούς, οι 3.307 θεωρήθηκαν ότι είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να ψηφίσουν. Μεταξύ αυτών, η Χάρις είχε προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ — 48% έναντι 45%.
Προσπαθούν να προσελκύσουν τους Αμερικανούς του εξωτερικού
Ο Μπομπ Βαλιέ, ένας κάτοικος Παρισιού που ζει εδώ και 30 χρόνια εκτός ΗΠΑ έχει ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στην πολιτεία από την οποία κατάγεται, το Μίσιγκαν.
«Γνωρίζω πως ό,τι συμβαίνει στην Αμερική επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο. Το γνωρίζω αυτό διότι έχω ζήσει στον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο Βαλιέ επικεφαλής της ομάδας των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων των Δημοκρατικών του εξωτερικού.
Η ψήφος του Βαλιέ, όπως και αυτή των υπόλοιπων Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό, ενδέχεται να είναι ζωτικής σημασίας στις αμφίρροπες πολιτείες. Το Μίσιγκαν είναι μία από τις πιο κρίσιμες πολιτείες, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών, να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.
Η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν στις αμφίρροπες πολιτείες — την Αριζόνα, τη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν—οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Οι Αμερικανοί του εξωτερικού φαίνεται να προτιμούν τους Δημοκρατικούς. Για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά φέτος η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών προσέφερε περίπου 300.000 δολάρια στους Δημοκρατικούς της διασποράς προκειμένου να τους βοηθήσει να πείσουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.
«Οι εκλογές αυτές θα κριθούν στο νήμα και κάθε ψήφος μετρά», δήλωσε η Μάντι Μούντι εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών. «Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές πείθοντας κάθε εγγεγραμμένο ψηφοφόρο, όπου κι αν ζει».
Κατάργηση της γραφειοκρατίας
Και ο Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει την ψήφο των Αμερικανών του εξωτερικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει τη διπλή φορολογία που επιβάλλεται σε κάποιους από αυτούς.
«Για πολλούς Αμερικάνους του εξωτερικού, περιλαμβανομένου εμού, η μόνη σταθερή επαφή που έχουμε με την αμερικανική κυβέρνηση είναι μέσω της εφορίας κάθε Απρίλιο, όταν πρέπει να υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις και να πληρώσουμε τους φόρους μας», δήλωσε ο Ζίνον Καπρόν που ζει στη Σιγκαπούρη και είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση του Τραμπ.
«Αν ένας υποψήφιος προχωρήσει σοβαρά σε φορολογική μεταρρύθμιση για τους Αμερικανούς του εξωτερικού, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόφασή μου», πρόσθεσε.
Το πρόβλημα με την προσέλκυση των Αμερικανών της διασποράς — μια ομάδα που εκτιμάται στα 4,4 με 9 εκατομμύρια — είναι ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές.
Αντίθετα με τους πολίτες άλλων χωρών οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πάνε την ημέρα των εκλογών στις πρεσβείες της χώρας τους για να ψηφίσουν. Πρέπει να στείλουν, συνήθως με το ταχυδρομείο, την ψήφο τους στην πολιτεία στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρόγραμμα αρμόδιο για τις εκλογές, οι περισσότεροι Αμερικανοί του εξωτερικού συνήθως δεν ψηφίζουν: το ποσοστό αυτών που ψήφισαν ήταν λιγότερο από το 8% στις εκλογές του 2020, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 ψήφισε μόλις το 3,4%.
Διαβάστε επίσης:
Μπαχτσελί: «Να φωνάξει ο Οτσαλάν ότι η ΡΚΚ διαλύεται και ας έρθει να μιλήσει στην Εθνοσυνέλευση»
H κόρη του Ναβάλνι εντάχθηκε στην προεκλογική ομάδα της Κάμαλα Χάρις
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr