Έκκληση για την άμεση υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Νόσο Πάρκινσον έκαναν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. και διακεκριμένοι νευρολόγοι.
Σε εκδήλωση των φορέων αναδείχθηκε η σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης αντιμετώπισης της νόσου και τέθηκαν ξανά προκαταρκτικές προτάσεις που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής Συνεργασίας με το Υπουργείο.
Μετά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο θα προχωρήσει στο αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Πάρκινσον δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός τόνισε τη δράση του Συλλόγου στη βελτίωση των παροχών υγείας για τους ασθενείς. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση νέας θεραπείας με υποδόρια έγχυση και η εισαγωγή της στη θετική λίστα φαρμάκων ώστε οι ασθενείς να αποζημιώνονται από την κοινωνική τους ασφάλιση.
Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, με μήνυμά του ο Γεώργιος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», πρόεδρος Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας με τον Σύλλογο Ασθενών και την ελληνική Πολιτεία. Στόχος είναι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, για τη βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και της καθημερινής τους αυτονομίας.
Η Φωτεινή Σκόνδρα, πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν., υπό το σύνθημα «Μη Μένεις OFF – Δήλωσε ΠαρON», τόνισε ότι «οι ασθενείς δεν είναι πλέον αόρατοι – κι αυτό φάνηκε μέσα από τη διαδικτυακή ημερίδα που ένωσε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή ασθενών, επιστημόνων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, από κάθε γωνιά της χώρας».
Αναφορικά με την έγκριση της θεραπείας η κ. Σκόνδρα σημείωσε ότι «είναι μια σημαντική νίκη του Συλλόγου και απόδειξη της δύναμης της συλλογικής δράσης».
Ο καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, διευθυντής Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, συνεργαζόμενος ερευνητής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσε τον σημαίνοντα ρόλο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στις παγκόσμιες εξελίξεις στη νόσο Πάρκινσον. Ο κ. Στεφανής χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την έγκριση της νέας αντλίας, προτείνοντας ωστόσο περαιτέρω βελτιώσεις, όπως η πρόσβαση στις χειρουργικές επεμβάσεις νευροδιεγέρτη και η δημιουργία πολυεπιστημονικών κέντρων φροντίδας, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με τη συνεργασία των επιστημονικών φορέων και του Συλλόγου.
Από την πλευρά του ο Σπυρίδων Κονιτσιώτης, καθηγητής Νευρολογίας, διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, επεσήμανε την ανάγκη αποζημίωσης «χρήσης και άλλων καινοτόμων παρεμβάσεων, όπως των ασύρματων αισθητήρων, που φοράει ο ασθενής, καταγράφοντας με μεγάλη ακρίβεια τα κινητικά συμπτώματα και τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας». Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης στη φροντίδα των ασθενών, με τη συμμετοχή νευρολόγων, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων και άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών Υγείας.
Ο Παντελής Στάθης MD, PhD, διευθυντής – Επιστημονικός Υπεύθυνος νοσοκομείου MEDITERRANEO, εκπρόσωπος κλάδου Κινητικών Διαταραχών της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να καλύπτει από την καταγραφή και συλλογή εθνικών και διεθνών δεδομένων, την καταγραφή του νομικού πλαισίου, έως την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των φροντιστών, τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η σύσταση ομάδων έργου και χρονοδιαγράμματος, η εξασφάλιση της συνεργασίας και τη συνεχή στήριξη του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων εγκριτικών φορέων (ΚΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ), η διακομματική κοινοβουλευτική συναίνεση, η διασφάλιση χρηματοδότησης κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Ομαδική παραίτηση Παθολόγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς – Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών