Την έντονη διαφωνία της εκφράζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), για τη σύμβαση της εξ αποστάσεως διάγνωσης από ιδιώτη πάροχο, σε αξονικές τομογραφίες που πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» της Βούλας.
Η ένωση σε ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενημερώθηκε για τη σύναψη σύμβασης από τη διοίκηση του νοσοκομείου με ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει, έναντι αδρής αμοιβής, την εξ’ αποστάσεως διάγνωση μέρους των αξονικών τομογραφιών που διενεργούνται στο νοσοκομείο.
Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι υποχρεούνται οι ειδικευμένοι κλινικοί γιατροί να συνοδεύουν τον ασθενή όταν απαιτείται η χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας κατά τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αντί να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρύξει θέσεις νέων ακτινολόγων στο ΕΣΥ, καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες και τεχνάσματα, δίνοντας ζεστό κρατικό χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικά, το τελευταίο έτος έχουν παραιτηθεί από το τμήμα Αξονικού Τομογράφου του Ασκληπιείου Βούλας τρεις ακτινοδιαγνώστες, ενώ δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση προς αντικατάσταση αυτών που έφυγαν.
Είναι απαράδεκτο να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες χωρίς την παρουσία ειδικού ακτινοδιαγνώστη που θα συνεργάζεται με τον κλινικό γιατρό και θα απαντάει στα πλείστα κλινικά ερωτήματα που προκύπτουν.» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.
Μάλιστα προσθέτει ότι: «η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού μέσου είναι αρμοδιότητα του ακτινοδιαγνώστη γιατρού και όχι του κλινικού γιατρού που παραπέμπει τον ασθενή για αξονική τομογραφία».
Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ καλεί τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας να ανακαλέσει άμεσα το σχετικό έγγραφο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις ακτινολόγων στο ΕΣΥ.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Περισσότερες από 1.000 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
Αλτσχάιμερ: Ποια τροφή γίνεται «ασπίδα» προστασίας απέναντι στη νόσο
Ερρίκος Ντυνάν: Ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα