Η αρμένικη πλιγουροσαλάτα (eech) είναι μια σαλάτα με πλιγούρι και ντομάτα, παρόμοια με το tabouleh, αλλά με πολύ λιγότερο μαϊντανό και με τη διαφορά ότι είναι ένα πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε ζεστό ή κρύο.
Είναι μια vegan και χορτοφαγική συνταγή, ιδιαίτερα χορταστική και ιδανική για την Σαρακοστή ή τις μέρες τις νηστείας.
Υλικά για τη Συνταγή
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τελευταίο ράντισμα
2 ξερά κρεμμύδια, μεγάλα, ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
800 γραμμάρια (2 κονσέρβες) ψιλοκομμένα τοματάκια κονσέρβας ή φρέσκα
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια πλιγούρι
Χυμό από 1 φρεσκοστιμμένο λεμόνι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
¼ φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κυβάκια. Σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου σε 8 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο και μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό ακόμα.
2. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και το καγιέν μαζί με την πάπρικα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
3. Αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το νερό και το πλιγούρι, φροντίζοντας να τα ανακατέψετε όλα καλά. Ξανασκεπάστε και συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά.
4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αναμείξτε για μια ακόμα φορά. Συμπληρώστε με τον χυμό λεμονιού, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Δοκιμάστε τις γεύσεις και προσαρμόσετε ανάλογα τα καρυκεύματα, αν χρειάζεται.
5. Απολαύστε αυτό το πιάτο ζεστό ή αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε σαν σαλάτα με λίγο επιπλέον μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Διαβάστε επίσης:
Πρωτότυπος μπακλαβάς με μήλα και σιρόπι με γεύση μηλόπιτας
Βίδες στο φούρνο, με τόνο και αρωματική κόκκινη σάλτσα με ελιές