Κάθε χρόνο, χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σημαντικό επιπλέον φόρο εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους μέσω δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως απαιτεί η φορολογική νομοθεσία.
Όταν οι φορολογούμενοι δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων, καλούνται να πληρώσουν φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 22% και επιβάλλεται στο ποσό των e-αποδείξεων που λείπουν για να καλυφθεί το ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν συμπληρωθεί το 30% του εισοδήματος με τις απαραίτητες ηλεκτρονικές δαπάνες, ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο.
Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το 2024, θα πρέπει να δαπανήσει 6.000 ευρώ με ηλεκτρονικά μέσα (δηλαδή το 30% του εισοδήματός του) για να καλύψει την υποχρέωση του. Αν όμως καταφέρει να συγκεντρώσει μόνο 5.000 ευρώ σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, θα υποχρεωθεί να πληρώσει φόρο 22% για τη διαφορά των 1.000 ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να είναι σημαντική για πολλούς φορολογούμενους που δεν έχουν καταφέρει να προγραμματίσουν τις ηλεκτρονικές τους δαπάνες με τρόπο που να καλύπτει το ποσοστό.
Ωστόσο, το σύστημα παρέχει και εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίες δεν έχουν την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές, ανεξαρτήτως του αν πραγματοποιούν ή όχι τις απαραίτητες αγορές μέσω e-αποδείξεων. Αυτές οι εξαιρέσεις καλύπτουν διάφορες ομάδες πολιτών, όπως ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, στρατιώτες, κάτοικους απομονωμένων περιοχών και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύουν για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων:
- Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, και δεν έχουν καμία υποχρέωση να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές, ανεξαρτήτως του ποσού των αγορών που πραγματοποιούν.
- Άτομα με αναπηρία 80% και άνω, τα οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα.
- Δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί που εργάζονται στο εξωτερικό και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται εκτός Ελλάδας. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τρίτες χώρες.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.
- Φορολογούμενοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό, όπως χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικές περιοχές.
- Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών δαπανών.
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας για διάστημα άνω των έξι μηνών.
- Άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας ή σε ψυχιατρικά καταστήματα.
- Φυλακισμένοι, οι οποίοι επίσης δεν υποχρεούνται να τηρούν τις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Αυτές οι εξαιρέσεις συνίστανται σε ομάδες πολιτών που λόγω της ηλικίας τους, των συνθηκών ζωής τους ή των ιδιαίτερων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν την ικανότητα να καλύψουν τις απαιτήσεις των e-αποδείξεων. Επομένως, οι φορολογούμενοι αυτών των κατηγοριών δεν θα κληθούν να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών δαπανών.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: Στην Ελευσίνα στις 15 Φεβρουαρίου η 39η «Ημέρα Καριέρας»
Γιατί καταργούνται οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ – Τι αυξήσεις έρχονται