Πάνω από 108 σεισμοί καταγράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 16 μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω, στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, με την αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα να αναγκάζει τους εδικούς να κηρύξουν και το νησί της Ανάφης σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης.
Δύο νέοι σεισμοί, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν μέσα σε δύο λεπτά, στις 5.40 μ.μ. και στις 5.42 μ.μ. στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/amorgos1-1-1024x634.jpg)
Το εστιακό βάθος των δύο δονήσεων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 13 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή, όπου καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες. Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ ο δεύτερος σημειώθηκε 27 χλμ. νοτιοδυτικά της ίδιας περιοχής.
Οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 3 λεπτών.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/amorgos2-1024x701.jpg)
Tο Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κατέγραψε 108 σεισμούς κατά την 12η Φεβρουαρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0. Η εικόνα της κατανομής των επικέντρων παρουσιάζει δύο ομάδες σεισμών «που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16.500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14.400 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/ekpa1.webp)
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της πύκνωσης του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή γύρω από τη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στις 11 Φεβρουαρίου στη νήσο Ίο, όπου εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI). Συγκεκριμένα, μετέβησαν ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο επίκουρος καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης και ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής.
Οι ψηφιακές καταγραφές του σταθμού είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στους φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), και σε δεύτερο χρόνο δημοσίως προσβάσιμες μέσω του κόμβου EIDA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Βασίλης Σακκάς του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, εγκατέστησε στη βραχονησίδα της Ανύδρου έναν νέο μόνιμο γεωδαιτικό σταθμό GPS/GNSS σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Ανάφης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Ανάφης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 13 Μαρτίου 2025.
Ο Δήμος Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας είχε υποβάλει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, Ιάκωβος Ρούσσος.
Επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζομένους
Και στην Ανάφη θα εφαρμοστεί το επίδομα των 534 ευρώ για αναστολή εργασίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
«Συμπεριλαμβάνουμε και τον Δήμο Ανάφης στα προστατευτικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων μετά την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
- 1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
- 2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε χθες Τετάρτη ο Δήμος Αμοργού ενώ ο Δήμος Θήρας έχει κηρυχθεί εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης:
Τροχαίο με έναν νεκρό στο κέντρο της Αθήνας: 30χρονος οδηγός μηχανής έχασε τη ζωή του