Στο πλαίσιο του προγράμματος Προλαμβάνω που αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να παρέχει στους πολίτες δωρεάν παρακολούθηση τόσο από γιατρό (ενδοκρινολόγο) όσο και από διατροφολόγο, που θα περιλαμβάνει και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων που συμβάλλουν στη μείωση του βάρους.
Τα σκευάσματα αυτά ήδη κυκλοφορούν στην χώρα μας με ιατρική συνταγή και με κόστος που αγγίζει ως και τα 200 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για τον σχεδιασμό του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας, υπεύθυνη είναι η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Μάλιστα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του αρμόδιου υπουργείου, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, επεξεργάζεται τις σχετικές λεπτομέρειες αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ο γιατρός θα καθορίζει ποιος πολίτης θα μπορεί να λάβει δωρεάν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, υπό τη στενή παρακολούθηση και του διατροφολόγου.
Στη χώρα μας συνταγογραφείται και αποζημιώνεται μόνο ένα σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας λιραγλουτίδη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τη διαχείριση βάρους.
Η αποζημίωσή του αφορά άτομα που πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια.
Συγκεκριμένα πρέπει να έχουν δείκτη μάζας σώματος (BMI) πάνω από 40 και εγκατεστημένη καρδιοπάθεια ή υπνική άπνοια.
Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας, και θα αφορά σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος 40 και άνω ή 35 με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η υπνική άπνοια ή νόσοι που αφορούν την καρδιά.
Ωστόσο στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων είναι ιδιαίτερα υψηλό και ήδη υπάρχει προβληματισμός που αφορά το μεγάλο κόστος που θα προκύψει από τη δωρεάν χορήγηση αυτών των σκευασμάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνεται η δωρεάν χορήγηση και του νέου φαρμάκου τιρζεπατίδη που ενδείκνυται για απώλεια βάρους σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το οποίο ακολουθεί σε δημοτικότητα τη σεμαγλουτίδη.
Όροι και προϋποθέσεις για τη δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων
Ο γιατρός και συγκεκριμένα ο ενδοκρινολόγος, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που παρακολουθεί τον ασθενή θα αποφασίσει εάν αυτός πληροί τα παραπάνω κριτήρια (δείκτη μάζας σώματος, υπνική άπνοια ή καρδιολογικά προβλήματα), για να συνταγογραφήσει το σκεύασμα. Παράλληλα ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται (δωρεάν ) από διατροφολόγο.
Εάν σταματήσει κάποιος τις συνεδρίες με το διατροφολόγο τότε αυτόματα διακόπτεται και η χορήγηση του φαρμάκου.
Οι αντιδράσεις από τους Παθολόγους
Πάντως η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τις δωρεάν επισκέψεις σε ενδοκρινολόγους, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την Ένωση Παθολόγων Ελλάδος η όποια καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την ειδικότητα της Παθολογίας και τους δίνει ψίχουλα ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι:
«Κρίνουμε τις εξαγγελίες ως συντεχνιακά δωράκια σε μία ειδικότητα, η οποία αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της Παθολογίας και σίγουρα υπολείπεται των παθολόγων στην ολιστική αντιμετώπιση τόσο του παχύσαρκου, όσο και του διαβητικού ασθενή».
Διαβάστε επίσης
Θάνος Ασκητής: 6 στους 10 άνδρες αυτοϊκανοποιούνται κρυφά από τις γυναίκες τους (Video)
ΕΟΔΥ: Η υγιεινή των χεριών το «κλειδί» για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων