H ημερομηνία ληξης των τροφίμων αποτελεί σημαντική πληροφορία και πρέπει οι καταναλωτές να την λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους.
Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες τροφές που οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε καν μία ημέρα, μετά την ημερομηνία λήξης τους, αφού ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι μεγάλος.
Αναλυτικά όπως διαβάζουμε στο ethnos.gr
- Advertisement -
1. Γάλα
Το γάλα είναι ευπαθές προϊόν που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση αν το καταναλώσεις μετά την ημερομηνία λήξης του. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο γάλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.
2. Γιαούρτι
Όπως και το γάλα, το γιαούρτι έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν και μπορεί να φαίνεται ασφαλές, μετά την ημερομηνία λήξης του τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
3. Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη σαλμονέλα και άλλα βακτήρια. Η κατανάλωση κοτόπουλου μετά την ημερομηνία λήξης του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.
4. Αυγά
Τα αυγά μπορεί να αναπτύξουν σαλμονέλα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Είναι σημαντικό να ελέγχεις πάντα την ημερομηνία λήξης και να μην τα καταναλώνεις αν έχει παρέλθει.
5. Αλλαντικά
Τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.
6. Τυρί
Ορισμένα τυριά μπορεί να φαίνονται ασφαλή μετά την ημερομηνία λήξης, αλλά τα βακτήρια που αναπτύσσονται μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
7. Φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα
Τα φρούτα και τα λαχανικά σε κονσέρβα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μετά την ημερομηνία λήξης τους, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Διαβάστε επίσης
Ελένη Γαλάνη: Ένας στους δύο ασθενείς με καρκίνο, δεν θα είχε νοσήσει, αν είχε σωστή ενημέρωση
Προκήρυξη για 539 θέσεις γιατρών: Ποια νοσοκομεία παραμένουν στα αζήτητα