Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να πετύχουν μια «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία, μια ειρήνη που «δεν θα βυθίσει την ανατολική Ευρώπη σε μια σύγκρουση μέσα σε μερικά χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Βανς και Ζελένσκι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Αμέσως μετά, είπαν στους δημοσιογράφους ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες «τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», κατά τα λεγόμενα του Βανς.
Ο Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του. «Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, να εργαστούμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για το πώς θα σταματήσουμε» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε.
Θα εργαστούμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε από πλευράς της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι έτοιμος να συνομιλήσει είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα συναντούσε τον Ρώσο ομόλογό του μόνο όταν η Ουκρανία θα κατέληγε σε ένα κοινό σχέδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Θα συναντηθώ μόνο με έναν Ρώσο, τον Πούτιν» και αυτό όταν έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα ανέφερε ότι ο Τραμπ του είπε ότι μπορεί να τον καλέσει οποιαδήποτε στιγμή και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του έδωσε τον αριθμό του προσωπικού του κινητού.
Ο Ζελένσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπινο δυναμικό αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον δεν έβλεπε ποτέ στην πραγματικότητα την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «απλά μιλούν γι’ αυτό».
Η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μόλις το Κίεβο, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους υιοθετήσουν κοινή στάση, δήλωσε νωρίτερα -στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια- ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάποιο «έτοιμο σχέδιο» για να τερματίσει τον πόλεμο.
Ευχαρίστησε επίσης τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για τις «ισχυρές» του δηλώσεις, ύστερα από συνέντευξη στη Wall Street Journal, στην οποία εξέφρασε τη στήριξή του στην «κυριαρχία της Ουκρανίας» και μίλησε για πιθανά «στρατιωτικά μέσα πίεσης» ως εργαλείο μόχλευσης σε βάρος της Ρωσίας. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο Μόναχο.
«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με την Αμερική και με τους συμμάχους μας. Εάν μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματά μας και (αποκτήσουμε) κοινή συναίσθηση του κινδύνου Πούτιν, τότε με αυτή την ενιαία θέση θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τους Ρώσους», δήλωσε επίσης ο ουκρανός πρόεδρος.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν οριστικό σχέδιο για να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν βλέπω οι ΗΠΑ να έχουν ένα έτοιμο σχέδιο», τόνισε ο Ζελένσκι, δηλώνοντας «έτοιμος να μιλήσει για όλα: για το απόσπασμα (ειρηνευτικής δύναμης), τις εγγυήσεις ασφαλείας, το ΝΑΤΟ».
«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σχέδιο για να σταματήσουμε τον Πούτιν. Είμαστε έτοιμοι, αλλά θέλουμε να ενεργούμε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Ζελένσκι.
Το παζάρι για τα ορυκτά
Η Ουκρανία ολοκλήρωσε την επεξεργασία του προσχεδίου συμφωνίας για τα ορυκτά και το παρέδωσε στις ΗΠΑ για να το εξετάσουν, δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters δύο πηγές από την ουκρανική αποστολή στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Οι πηγές δήλωσαν ότι η αμερικανική πλευρά ζήτησε περιθώριο έως τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει τη συμφωνία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Κιέβου να εξασφαλίσει τη στήριξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώ εκείνος προσπαθεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Η ουκρανική πλευρά παρέδωσε το δικό της όραμα και η αμερικανική πλευρά θα κάνει μια διακοπή έως τις 17:00 για να το εξετάσει», δήλωσε μία από τις πηγές.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου σήμερα, ο Βανς δήλωσε στο Μόναχο: «Ας δούμε».
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για να ανοίξει τεράστια κοιτάσματα σημαντικών ορυκτών σε αμερικανικές επενδύσεις, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ταξίδεψε την Τετάρτη στο Κίεβο και παρέδωσε στην Ουκρανία προσχέδιο συμφωνίας που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα μελετήσει το Κίεβο με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Μόναχο.
Δεν είναι σαφές τι περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή και εάν το αμερικανικό προσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την Ουκρανία, τις οποίες το Κίεβο ζητά επειγόντως για να προστατευτεί από μια πιθανή ρωσική εισβολή, στην περίπτωση που καταστεί δυνατή η διαπραγμάτευση μιας ειρήνης.
Ο Τραμπ, που δεν έχει πει εάν θα συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έχει δηλώσει ότι θέλει 500 δισεκ. δολάρια σε σπάνιες γαίες από το Κίεβο και ότι η στήριξη της Ουάσινγκτον πρέπει να έχει «εγγυήσεις».
Ο Ζελένσκι έδωσε το περίγραμμα μιας συμφωνίας σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας έναν χάρτη με πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών και δηλώνοντας ότι προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή σύμπραξη για την από κοινού εκμετάλλευσή τους και όχι «την παραχώρησή τους».
Να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και ο Ζελένσκι, λένε Λονδίνο και Ουάσινγκτον
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συμφώνησαν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
«Με ενθάρρυναν πολύ οι συνομιλίες μας για την Ουκρανία», τόνισε ο Λάμι, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Βανς.
«Όλοι μας έχουμε αυτή την επιθυμία να τερματίσουμε αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει διαρκής ειρήνη…υπήρξε μια συμφωνία ότι ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας που θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξάφνιασε τους συμμάχους των ΗΠΑ επικοινωνώντας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνοντας την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και πράγματι ήθελε να μιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά αυτές είναι απλώς συνομιλίες αυτή τη στιγμή. Απέχουμε από μια ειρήνη που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε ο Λάμι.
Διαβάστε επίσης: