Ολοένα περισσότεροι ενήλικες διαγιγνώσκονται με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ενώ οι διαγνώσεις στους εφήβους έχουν παραμείνει σταθερές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι διαγνώσεις στους ενήλικες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% μεταξύ 2020 και 2023. Εκείνες στους εφήβους έχουν μείνει σταθερές από το 2018.
Οι τάσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στην αλληλεπίδραση ποικίλων παραγόντων, εκτιμούν οι ερευνητές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η αυξημένη ενημέρωση για τη διαταραχή.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Psychiatric Research and Clinical Practice. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις, στο Μισούρι, εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 144.103 ανθρώπων σε Μισούρι, Οκλαχόμα, Ουϊσκώνσιν και Ιλινόι.
Το 16% ήταν έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών και οι υπόλοιποι ενήλικες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 34 έτη. Οι 10.434 από αυτούς (ποσοστό 7,2%) έπασχαν από ΔΕΠΥ.
Τα ευρήματα
Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2016-2023. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι διαγνώσεις της ΔΕΠΥ ήταν διαφορετικές κάθε χρονιά. Κυμαίνονταν από 0,67% το 2020 έως 1,15% το 2017.
Σε γενικές γραμμές, οι διαγνώσεις στους εφήβους ήταν σχεδόν διπλάσιες απ’ ό,τι στους ενήλικες 19-50 ετών (0,95% έναντι 0,54% κατά μέσον όρο ετησίως). Ωστόσο παρουσίαζαν διακυμάνσεις χρόνο με το χρόνο.
Ειδικότερα, οι διαγνώσεις στους ενήλικες ήταν μειωμένες κατά σχεδόν 11% από το 2016 έως το 2020. Ύστερα όμως αυξήθηκαν κατά 15,2%. Αντίστοιχα στους εφήβους, παρουσίασαν μείωση 26% μεταξύ 2016 και 2018, και ύστερα έμεναν σταθερές.
Οι συμβάλλοντες παράγοντες
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στις τάσεις αυτές συμβάλλουν παράγοντες όπως:
- Η αυξημένη ενημέρωση και η μείωση του στίγματος που συνοδεύει τη ΔΕΠΥ
- Οι αλλαγές στις διαγνωστικές πρακτικές
- Η αυξημένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη θεραπεία
- Ο αντίκτυπος που είχε στην ψυχική υγεία η πανδημία της COVID-19
«Καθώς βελτιώνεται σε κοινό και ειδικούς η γνώση για τα συμπτώματα που προκαλεί η ΔΕΠΥ, γίνονται αντιληπτά και διαγιγνώσκονται περισσότερα περιστατικά», τονίζουν.
Ειδικά στους ενήλικες, όμως, ο καθοριστικός παράγοντας πιθανώς ήταν η πανδημία και ο αντίκτυπός της στην ψυχική υγεία. Και αυτό, διότι υπάρχουν στοιχεία από προγενέστερες μελέτες ότι οδήγησε σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και σε αυξημένη εκδήλωσή της σε προχωρημένη ηλικία.
Η ανίχνευση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες μπορεί να είναι δύσκολη, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Τα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αφηρημάδα, αναβλητικότητα, χρόνια αεικινησία, δυσκολία στην τήρηση προθεσμιών, αποδιοργάνωση κ.λπ.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι η αγαπημένη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής των ανδρών – Γιατί την προτιμούν περισσότερο
Μέχρι τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας