Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο συνιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του εταιρείας Meta, είπε στο προσωπικό την Τρίτη ότι σχεδιάζει να μειώσει τους εργαζόμενους με «χαμηλές επιδόσεις» νωρίτερα από το αναμενόμενο, στο 5% του προσωπικού.
Σε ένα εσωτερικό σημείωμα, το οποίο έλαβε το Bloomberg, ο Ζάκερμπεργκ είπε στο προσωπικό ότι «αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη στη διαχείριση απόδοσης» προκειμένου «να απομακρύνει πιο γρήγορα τους ανθρώπους με χαμηλές επιδόσεις».
Η Meta απασχολεί πάνω από 70.000 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν 4.000 κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι οι θέσεις εργασίας θα «αναπληρωθούν» αργότερα μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με το σημείωμα, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία συνήθως «διαχειρίζεται ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες κατά τη διάρκεια ενός έτους», αλλά τώρα σχεδιάζει «πιο εκτεταμένες περικοπές βάσει απόδοσης» νωρίτερα.
Η Meta λέγεται ότι έχει ήδη περικόψει περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια του 2024, αλλά έχει στόχο το 10% για τον τρέχοντα «κύκλο απόδοσης» της, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να «αποχωρήσει περίπου άλλο πέντε τοις εκατό των σημερινών εργαζομένων».
Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι η Meta «θα παράσχει γενναιόδωρη αποζημίωση».
Η πολιτική αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια εποχή δραματικών αλλαγών στον τεχνολογικό γίγαντα, μετά την ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι σταματά τη χρήση ελεγκτών γεγονότων, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και μετακινείται σε ένα σύστημα Community Notes παρόμοιο με το X επειδή οι ελεγκτές ήταν «πολιτικά προκατειλημμένοι».
Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι αφαιρούσε επίσης τα αυτοματοποιημένα συστήματα εποπτείας περιεχομένου καθώς αυτά απέρριπταν υπερβολικό περιεχόμενο και αυτό ισοδυναμούσε με «λογοκρισία», με τις αλλαγές να στοχεύουν στην αποκατάσταση της «ελεύθερης έκφρασης» στις πλατφόρμες του. Η κίνηση έχει καταδικαστεί ευρέως από τους ακτιβιστές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιτρέψει τη διάδοση παραπληροφόρησης και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες Meta.
Επιπλέον, η εταιρεία είπε έκτοτε ότι θα τερματίσει τα προγράμματα ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης, ενώ στο podcast του Joe Rogan, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι οι εταιρείες χρειάζονταν περισσότερη «αρσενική ενέργεια».
Η δραστική αλλαγή στη στάση και τη ρητορική από την εταιρεία και τον Ζάκερμπεργκ θεωρείται ως μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορήσει προηγουμένως τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον λογοκρίνουν και ζήτησε να επιτραπεί περισσότερη ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.
Διαβάστε επίσης:
Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 οι νεκροί στο παράνομο χρυσωρυχείο
Μήνυμα Ερντογάν προς πάσα κατεύθυνση: Πάρτε τα χέρια σας από τη Συρία
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr