Παρά την προσδοκία πολλών κυβερνητικών βουλευτών ότι αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει σαρωτικός ανασχηματισμός, οι πληροφορίες λένε ότι τελικά ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να κάνει κάποιες μικρές αλλαγές, καθώς για τις υπουργικές θέσεις δεν υπάρχει πάγκος.
Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχουν στελέχη στο κόμμα του που δεν έχουν αξιοποιηθεί σε υπουργικές θέσεις ή που είναι καλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες υπουργούς.
«Ποιος καλύτερος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών ή τον Νίκο Δένδια στο Εξωτερικών ή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη;» ανέφεραν με έμφαση άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία στο κυβερνών κόμμα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε συζήτηση για δομικό ανασχηματισμό.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει αλλαγές στα πρόσωπα των υφυπουργών ή ενδεχομένως ελάχιστων υπουργών, αλλά και εκεί οι κινήσεις του θα είναι περιορισμένες.
Με λίγα λόγια οι κινήσεις του Μητσοτάκη δεν θα σηματοδοτούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής παρά μόνο την αξιοποίηση κάποιων νεότερων στελεχών – και πολύ λιγότερων παλαιών – που περιμένουν στην ουρά την υπουργοποίησή τους.
Εκνευρισμός για δήλωση και επικήδειο
Εν τω μεταξύ πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τη στάση που κράτησε συνολικά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο θέμα του θανάτου του Κώστα Σημίτη.
Η επιλογή του Μητσοτάκη να εκφωνήσει επικήδειο στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και η στάση που κράτησαν πολλά κυβερνητικά στελέχη δείχνει – σύμφωνα με πηγές – ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εμφανιστεί ως συνεχιστής του εκσυγχρονιστικού έργου του Σημίτη αποποιούμενος το δεξιό παρελθόν και την ταυτότητα της παράταξης.
Όπως φάνηκε όμως το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα μικρότερα δεξιά κόμματα, τα οποία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός συνδέοντας τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη με τις κακές στιγμές της διακυβέρνησης Σημίτη. Οι αναφορές της Αφροδίτης Λατινοπούλου στα Ίμια, στο Χρηματιστήριο, αλλά και στη Siemens προφανώς είχαν στόχο να δελεάσουν το δεξιό κοινό του κυβερνώντος κόμματος αποβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού
Η κυβέρνηση, πέρα από την απάντηση που έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδη στη Λατινοπούλου, επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από αυτήν τη θέση φέρνοντας το επόμενο διάστημα στη Βουλή νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα ικανοποιήσουν το δεξιό ακροατήριο.
Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν καθώς ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι όσοι τον πιέζουν να κάνει κινήσεις για να μην χάσει το δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. έχουν δίκιο. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των διαρροών που έχει το κόμμα του είναι από αυτούς τους ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή ωστόσο θέλει να εξασφαλίσει ότι οι κεντρογενείς ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν Ν.Δ. στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν θα επιστρέψουν στη βάση τους υποκύπτοντας στις σειρήνες της Χαριλάου Τρικούπη.
Έτσι, με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει τουλάχιστον πέντε νομοσχέδια με συγκεκριμένο πολιτικοϊδεολογικό στίγμα.
Πρώτο θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών, μέτρα για την προστασία των ανηλίκων, μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, νέες ρυθμίσεις για την ενδοοικογενειακή βία, αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών κ.ά.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον αναμορφωμένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό προβλέπεται η αυστηροποίηση των ποινών για αντικοινωνική συμπεριφορά και υποτροπιάζουσα παραβατική συμπεριφορά, υψηλή τιμωρία για κύριες παραβάσεις που ευθύνονται για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, όπως η παραβίαση κόκκινου φαναριού, έλλειψη κράνους, αλκοόλ, ζώνη, χρήση κινητού, όριο ταχύτητας.
Παράλληλα θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο, καθώς τόσο από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όσο και μέσα από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η κοινωνική και επαγγελματική αυτή ομάδα έχει απομακρυνθεί από την κυβερνώσα παράταξη παρότι στο παρελθόν αποτελούσε προνομιακό ακροατήριο της Ν.Δ.
Γι’ αυτό άλλωστε με τη νέα χρονιά θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτώνκαι συνεταιρισμών, για το οποίο έχει δεσμευτεί προ καιρού ο Μητσοτάκης.
Το ερώτημα είναι πόσες και ποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούν να αποδώσουν πολιτικό όφελος στην κυβέρνηση και, κυρίως, εάν μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικά την απόπειρα της «διπλής διεύρυνσης» προς τα δεξιά και το Κέντρο. Ίδωμεν…
Διαβάστε επίσης:
Κίνημα Δημοκρατίας για την απόφαση του ΕΔΔΑ: «Μία καμπύλη ντροπής για την ελληνική πολιτική!»
Χάρης Δούκας: «Η μαύρη τρύπα των απορριμμάτων έχει ονοματεπώνυμο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr