Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή από την παραδοσιακή κουζίνα της Τοσκάνης (της πόλης Prato) για διπλοφουρνιστά, γλυκά και αρωματικά παξιμάδια με ολόκληρα αμύγδαλα, χωρίς βούτυρο και λάδι.
Ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά, έχουν υφή μπισκότου, χωρίς να είναι πολύ σκληρά αλλά είναι όσο πρέπει τραγανά και οι Ιταλοί συνηθίζουν να τα απολαμβάνουν, βουτώντας τα σε vin santo ή marsala ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό κρασί ή ποτό.
Υλικά για τη Συνταγή
280 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
130 γραμμάρια αμύγδαλα με τη φλούδα τους
2 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Λίγη βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία, σκόνη μαγειρικής (εναλλακτικά 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ)
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
1. Αρχικά σε ένα μπολ χτυπήστε με ένα πιρούνι τα αυγά, βάλτε τη ζάχαρη, το ξύσμα των εσπεριδοειδών, το αλάτι και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι και την αμμωνία.
2. Ζυμώστε για λίγο με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αν κολλάει στα δάχτυλά σας, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
3. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους και ζυμώστε καλά ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα.
4. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και με τη βοήθεια λίγου ακόμα αλευριού στα χέρια σας, σχηματίστε 2 καρβέλια πλάτους περίπου 3 εκατοστών. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σε απόσταση μεταξύ τους.
5. Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 15 – 18 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν σαν ψωμιά.
6. Με ένα κοφτερό ή οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε τα φρατζολάκια σε κομμάτια πάχους περίπου 1 ½ με 2 εκατοστά. Ξαπλώστε τα κομμάτια και συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 4 λεπτά από αυτήν την πλευρά.
7. Βγάλτε τα από το φούρνο, γυρίστε τα και ψήστε τα για άλλα 4 λεπτά από την άλλη πλευρά.
8. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Θα σας φαίνονται σκληρά, αλλά αν αφήσετε να περάσουν μερικές ώρες, θα είναι πιο μυρωδάτα και τρυφερά.
Συμβουλή
-Μπορείτε αν θέλετε να καβουρδίσετε τα αμύγδαλα και να τα αντικαταστήσετε με φιστίκια Αιγίνης, όπως επίσης και να τα αρωματίσετε με γλυκάνισο και αμαρέττο.
-Διατηρούνται σε αεροστεγές τσίγκινο δοχείο ή σε σακούλα τροφίμων που σφραγίζει για τουλάχιστον 2 μήνες.
-Απολαύστε τα βουτώντας τα σε σπιτικά λικέρ, γλυκό ζεστό κρασί αλλά και με τον καφέ ή το τσάι σας.
Διαβάστε επίσης:
Χορταστικά κεφτεδάκια μέσα σε κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, σε ένα σκεύος
Ρολάκια γαλλικού τοστ (Frenchtoast) γεμιστά με Nutella και επικάλυψη κανελοζάχαρης
Μπρουσκέτες με φιλετάκια κοτόπουλου και ρικότα
Cucina Povera | topontiki.gr