LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Μπουρνούς για Μάτι: «Δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός εκείνη την ημέρα – Θεωρώ τον εαυτό μου θύμα και ταυτόχρονα κατηγορούμενο»​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
12ο μουσικό φεστιβάλ ελάτειας
Έρχεται το 12ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας με κορυφαία ονόματα
14 Ιουλίου 2025
Φρουτ παντς με ροδάκινο, ρούμι και τζίντζερ
14 Ιουλίου 2025
Γενική συνέλευση στον ΠΑΣ Λαμία
14 Ιουλίου 2025
Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Μητροπολίτη Φθιώτιδας
14 Ιουλίου 2025
Σαρακιώτης – ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα ακόμη σκάνδαλο ή το μοντέλο διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη;
14 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ > Μπουρνούς για Μάτι: «Δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός εκείνη την ημέρα – Θεωρώ τον εαυτό μου θύμα και ταυτόχρονα κατηγορούμενο»​
ΕΛΛΑΔΑ

Μπουρνούς για Μάτι: «Δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός εκείνη την ημέρα – Θεωρώ τον εαυτό μου θύμα και ταυτόχρονα κατηγορούμενο»​

25 Φεβρουαρίου 2025 114 Views
Updated 2025/02/25 at 5:54 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

«Δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός να αποτρέψει εν τη γενέσει την καταστροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά απολογούμενος τότε δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς στη δίκη για το Μάτι ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του.

Ο τότε δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Λιμενικό για την ολέθρια κατάληξη της φωτιάς στην Ανατολική Αττική το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, επέρριψε απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος τόνισε πως εκείνη την ημέρα «δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός να αποτρέψει εν τη γενέσει την καταστροφή».

Ο τότε Δήμαρχος ενός εκ των τριών Δήμων από περιοχές των οποίων πέρασε η φωτιά που κατέκαψε το Μάτι, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του και αναφερόμενος σε κρίσιμη αργοπορία αποστολής δυνάμεων όταν ξεκίνησε η φωτιά είπε πως «Η έλλειψη αποστολής δυνάμεων είναι η αιτία της καταστροφής. Όταν αργείς αυτά είναι τα αποτελέσματα».

- Advertisement -
Ad image

Ζητώντας από τους δικαστές την πλήρη απαλλαγή του ο κ. Μπουρνούς είπε μάλιστα πως «Δεν πρέπει οι αυτοδιοίκητοι να είναι οι “αυτοφωράκηδες” αυτού τους κράτους. Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι στο εδώλιο κάθε φορά επειδή κάποιος άλλος κάνει λάθος».

Με την έναρξη της απολογίας του, σε πολλά σημεία της οποίας ο κατηγορούμενος είχε έντονη φόρτιση, εξέφρασε την βαθιά του λύπη για τις απώλειες ζωών, ενώ επεσήμανε πως “Θεωρώ τον εαυτό μου ότι είμαι θύμα και ταυτόχρονα κατηγορούμενος. Το σπίτι μου κάηκε , η σύζυγός μου είχε εγκαύματα και οι γονείς της έμειναν πέντε ώρες μέσα στη θάλασσα και βγήκαν μαζί με τους υπόλοιπους. Έμειναν τις περισσότερες ώρες κάτω από το νερό και βγήκαν ζωντανοί. Απλώς άντεξαν.. «Είπε, επίσης, αναφερόμενος σε όλους εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους “υπάρχει και η συναισθηματική απώλεια ενθυμίων και στοιχείων που ένωναν το παρελθόν με το μέλλον. Δεν έχει μείνει μια φωτογραφία από τους συγγενείς που έχουν χαθεί. Υπάρχουν και αυτά που δεν μπορούν να αποτιμηθούν με υλικά πράγματα».

Σύμφωνα με τον τότε Δήμαρχο Ραφήνας -Πικερμίου, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για την έναρξη και την πορεία της φωτιάς συμπληρώνοντας πως οποιαδήποτε πληροφορία είχαν ήταν από τους ασυρμάτους, χωρίς ο ,σε κάθε φάση, επιτόπιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής να ενημερώνει.

Ο ίδιος, όπως είπε, ενημερώθηκε από τον υπάλληλο του Δήμου που ήταν στο τηλεφωνικό κέντρο του κέντρου επιχειρήσεων του Δήμου , ότι

«υπάρχει πυρκαγιά πάνω από Καλλιτεχνούπολη, ότι έχουν μιλήσει με την πυροσβεστική και έχουν ξεκινήσει τα οχήματα του Δήμου να πάνε εκεί. Έφυγαν τα τρία οχήματα και από πίσω ακολούθησαν οι δύο υδροφόρες για να τα τροφοδοτούν επιτόπου. Αμέσως το πρώτο τηλέφωνο που κάνω είναι στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Του λέω έχουμε φωτιά, στείλε εναέρια μέσα, μου λέει ότι είμαι σε άδεια στην Γαλλία. Αποφάσισα να πάω μόνος μου να δω επειδή ανησυχούσα έντονα πως εξελισσόταν η φωτιά».

Ο κατηγορούμενος είπε πως κανόνισε να εξασφαλίσει λεωφορεία , έδωσε εντολή να ετοιμαστούν δημοτικές αίθουσες, ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες και αναζήτησε από άλλους Δήμους υδροφόρες. Παράλληλα , είπε, κανόνισε να υπάρχουν ΜΚΟ στο δημαρχείο για πρώτες βοήθειες, πρωτοβάθμια περίθλαψη κλπ. «Όλα αυτά, χωρίς να έχω καμία ενημέρωση από πυροσβεστική… Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν ήρθε ποτέ μέχρι αργά το βράδυ. Κατάσβεση κάναμε μόνοι μας μέχρι τις 2 η ώρα το πρωί…Το κράτος ήρθε την επόμενη ημέρα».

Αναφερόμενος στην κατηγορία που αφορά λανθασμένες πληροφορίες για την πορεία της φωτιάς που είχε δώσει σε Μέσο Ενημέρωσης , ο κ. Μπουρνούς απολογήθηκε λέγοντας ότι όσα είχε δηλώσει ήταν όσα έλεγε η Πυροσβεστική. Επικαλέστηκε δε, και ανάρτηση στο τότε twitter της Πυροσβεστικής που έλεγε για φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη. Στον κατηγορούμενο αποδίδεται ότι είπε τότε, πως η πορεία της φωτιάς είναι προς τον ορεινό όγκο και όχι με κατεύθυνση χαμηλά.

Πρόεδρος: Δεν είναι παρατραβηγμένα αυτά που είπατε; Νομίζετε ότι δεν μπορούσαν να παρεξηγηθούν από τον κόσμο (το ότι δεν κινδυνεύουν χαμηλά). Σαν δήμαρχος δεν έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός;

Κατηγορούμενος: μπορεί να παρεξηγήθηκε από κάποιους, αλλά έχω βγει να μιλήσω για τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη. Μπορείτε να δείτε και το απόσπασμα στην τηλεόραση. Έχω πει ξεκάθαρα ότι η φωτιά μπαίνει στον Βουτσά. Δεν το άκουσε κανένας από τον Βουτσά, είχαν φύγει. Κατηγορούμαι διότι είπα ότι η φωτιά μπαίνει στον Βουτσά που είναι αλήθεια. Είμαι ο μόνος που τους ενημέρωσε και κατηγορούμαι γιατί το είπα; Εμένα η εντύπωση μου, από την κατεύθυνση του ανέμου, είναι ότι θα πέρναγε ξυστά από το δήμο. Όταν άλλαξε ο άνεμος χάθηκε το παιχνίδι, αλλά εγώ δεν μπορούσα να το ήξερα. Εγώ πάντα μιλούσα με ότι μου έλεγαν οι αρμόδιοι φορείς”.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κ. Μπουρνούς περιέγραψε ότι γύρω στις οκτώ το βράδυ βρέθηκε μέσα στο Μάτι και είδε μαζί με τον πολίτη που οδηγούσε το αυτοκίνητο του, ένα νεκρό. Όπως είπε ήταν καμένος και επειδή εκείνη την ώρα του τηλεφώνησαν από Μέσο Ενημέρωσης είπε πως υπάρχουν νεκροί

«Με πήραν τηλέφωνο από ένα σταθμό και είπα πως υπάρχουν νεκροί. Το κεντρικό κράτος δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί! Βγήκα στις οκτώ και κάτι από το Μάτι και το είπα…».

Πρόεδρος : Σε ποιον ανακοινώσατε ότι υπήρχαν νεκροί;

Κατηγορούμενος : Με πήρε τηλέφωνο κάποιος δημοσιογράφος και λέω ότι υπάρχουν νεκροί.

Αναφερόμενος στις δικές του ενέργειες ο κ. Μπουρνούς υπεραμύνθηκε όσα έγιναν από τον ίδιο και το προσωπικό του Δήμου, τόσο σε επίπεδο πρόληψης , όπως καθαρισμοί οικοπέδων , ενημέρωση κλπ, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της κατάστασης τόσο στο πεδίο όσο και μετά .

«Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας με κατηγορίες που δεν ταιριάζουν σε εμένα και το ποιόν μου….Κάθε ημέρα που περνάει σκέπτομαι αν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό ακόμα και για την οικογένειά μου. Η απάντηση είναι ότι θα έπρεπε να κάνω πιο πολλά για την οικογένειά μου. Αν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο σε επίπεδο πολτικής προστασίας θα είχα δέκα πυροσβεστικά και όχι πέντε. Η έλλειψη αποστολής δυνάμεων είναι η αιτία της καταστροφής. Όταν αργείς αυτά είναι τα αποτελέσματα» είπε αναφέροντας πως τόσο η Αστυνομία με τις λάθος και ασυντόνιστες ενέργειες της που εγκλώβισε αυτοκίνητα στο Μάτι , όσο και το Λιμενικό που “τροφοδότησε” την Μαραθώνος με 600 αυτοκίνητα από τα καράβια που έφτασαν Ραφήνα τον επίμαχο χρόνο έχουν ευθύνες για την τραγωδία.

«Εβδομήντα πέντε εθελοντές του δήμου, πλέον των υπαλλήλων, ήταν στην πρώτη γραμμή. Στην αντίπερα όχθη υπήρξαν λανθασμένες οδηγίες της αστυνομίας προς τους πολίτες, το λιμενικό καθυστέρησε να φτάσει στην παραλία που ήταν άνθρωποι, λανθασμένες εκτιμήσεις και έλλειψη ενημέρωσης από την πυροσβεστική» τόνισε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος ανέφερε, επίσης, πως στις δημοτικές του 2019 οι συμπολίτες του τον εξέλεξαν ξανά Δήμαρχο «γιατί εκτίμησαν όσα έκανα» .

Ολοκληρώνοντας την απολογία ο κ. Μπουρνούς είπε «Βρίσκομαι ενώπιόν σας έχοντας πλήρης συναίσθηση ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου, τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά. Ζητώ να με απαλλάξατε από το σύνολο κατηγοριών. Δεν πρέπει οι αυτοδιοίκητοι να είναι οι αυτοφωράκηδες αυτού του κράτους. Δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι στο εδώλιο κάθε φορά επειδή κάποιος άλλος κάνει λάθος».

Η απολογία του κ. Μπουρνούς θα συνεχιστεί και αύριο οπότε και θα δεχθεί ερωτήσεις από την Έδρα.

Διαβάστε επίσης:

Λαϊκό Νοσοκομείο: Καταγγελίες για μεθοδευμένη αλλαγή διευθυντή για να τακτοποιηθεί… δικό μας παιδί

Τέμπη: Αίτηση εξαίρεσης των πραγματογνωμόνων που εξέτασαν τα νέα βίντεο από τον Ασλανίδη

Αλέξης Κούγιας: Ο γιος του, Χρήστος διαψεύδει δήθεν αναρτήσεις του πατέρα του στα social media – «Δεν έχει κανέναν λογαριασμό στα social»

 Read More

Newsroom 25 Φεβρουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

12ο μουσικό φεστιβάλ ελάτειας
Έρχεται το 12ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας με κορυφαία ονόματα
14 Ιουλίου 2025
Φρουτ παντς με ροδάκινο, ρούμι και τζίντζερ
14 Ιουλίου 2025
Γενική συνέλευση στον ΠΑΣ Λαμία
14 Ιουλίου 2025
Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Μητροπολίτη Φθιώτιδας
14 Ιουλίου 2025
Σαρακιώτης – ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα ακόμη σκάνδαλο ή το μοντέλο διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη;
14 Ιουλίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΕΛΛΑΔΑFeatured

Καιρός: Στο «φούρνο» η χώρα με νέο κύμα καύσωνα όλη την εβδομάδα

14 Ιουλίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Μετέφεραν στρώμα στην οροφή αυτοκινήτου και το κρατούσαν με τα χέρια τους

14 Ιουλίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος πιστών σε πανηγύρι

13 Ιουλίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ρίχνει στην μητέρα του Παναγιωτάκη την ευθύνη για τον θάνατό του

13 Ιουλίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?