Τραγανά μπουρεκάκια με φύλλα σπρινγκ ρολς ή κρούστας, γεμιστά με ζουμερό μοσχαρίσιο κιμά, δύο είδη τυριών που λιώνουν και αυθεντική σως τσίζμπεργκερ με ψιλοκομμένη πίκλα (αγγουράκι τουρσί).
Υλικά για τη Συνταγή
12 φύλλα για σπρινγκ ρολς
12 φέτες τσένταρ
1 φλιτζάνι μοτσαρέλα, τριμμένη
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σκόνη (προαιρετικά)
Για τη σως
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire σως
1 κουταλιά της σούπας πίκλα, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι σκόνη
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ετοιμάστε τη γέμιση. Σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά. Προσθέστε τον κιμά και συνεχίστε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, σπάζοντάς τον και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
2. Ρίξτε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και σκόρδο δηλαδή και συνεχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει. Μόλις μαγειρευτεί πλήρως, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
3. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σως και αφήστε την για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.
4. Στήστε τα μπουρεκάκια. Βάλτε ένα τετράγωνο φύλλο σπρινγκ ρολς στον πάγκο εργασίας, με την γωνία στραμμένη προς τα εσάς. Στρώστε μια φέτα τυριού τσένταρ κοντά στην κάτω γωνία, βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση του κιμά στο κέντρο του τυριού, 1-2 κουταλάκια του γλυκού σως από πάνω και πασπαλίστε τέλος με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα.
5. Τυλίξτε το φύλλο (όχι πολύ σφικτά), διπλώνοντας τις 2 αντικριστές γωνίες προς τα μέσα και ρολάροντας τη γωνία που είναι στραμμένη προς τα εσάς, σχηματίζοντας ένα πούρο ή φλογέρα. Σφραγίστε την άκρη της φλογέρας με λίγο νεράκι ή καλύτερα με αλευρόκολλα (3 κουταλιές αλεύρι + 3 κουταλιές νερό) και συνεχίστε με τα υπόλοιπα μπουρέκια.
6. Ζεστάνετε το λάδι (190ο C ), τηγανίστε τα ρολάκια για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά, γυρίζοντάς τα συχνά και τοποθετήστε τα σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν.
Συμβουλές
Παγώστε τα μπουρεκάκια για 10-15 λεπτά, πριν τα τηγανίσετε, για καλύτερα αποτελέσματα.
Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 12-15 λεπτά. Επίσης μπορείτε να τα ψήσετε σε φριτέζα αέρος στους 200ο C για 15-20 λεπτά, αφού τα ψεκάσετε με ελαιόλαδο.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας, χωρίστε το κάθε φύλλο κατά μήκος σε 3 λωρίδες. Βάλτε τη γέμιση στην άκρη της στενής μεριάς, ρολάρετε σκεπάζοντας τη γέμιση, φέρτε τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίστε το ρολάρισμα μέχρι να έχετε ένα μπουρεκάκι.
Διαβάστε επίσης:
Βουτήματα πτι φουρ (petit fours), γεμιστά με μαρμελάδα
Πανεύκολες ταλιατέλες με ρικότα, λεμόνι, σπανάκι, στο λεπτό
Cucina Povera | topontiki.gr