Ένα κλασικό και αγαπημένο ψαρομπέργκερ, με φιλέτο μπακαλιάρου που τηγανίζεται σε απλό κουρκούτι μπύρας όπως ο παραδοσιακός, με τραγανή και χρυσαφένια κρούστα και τρυφερή και ζουμερή ψίχα.
Σερβίρεται με εύκολη σπιτική σως ταρτάρ, ψιλοκομμένες φέτες πίκλας και φρέσκα φύλλα μαρουλιού.
Υλικά για τη Συνταγή
4 ψωμάκια μπέργκερ
Μερικά φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
4 μικρά αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
4 παχιά φιλέτα μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα και κόκαλα, ξαρμυρισμένα
300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., χωρισμένο μισό – μισό
50 γραμμάρια κορν φλάουρ
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 ml μπύρα κρύα
Για τη σως ταρτάρ
200 γραμμάρια μαγιονέζα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας χυμό από το λεμόνι
3 μικρά αγγουράκια τουρσί (προαιρετικά), ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
2 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε τη σως ταρτάρ. Ψιλοκόψτε την κάπαρη και τα αγγουράκια και ανακατέψτε τα σε ένα μπολ, μαζί με τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αλατοπιπερώστε, ανακατέψτε ξανά και αφήστε τη σως στην άκρη.
2. Προθερμάνετε μια φριτέζα ή άφθονο σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι μέχρι να φτάσει τους 180ο C.
3. Ετοιμάστε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μπολ 150 γραμμάρια από το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε, ρίξτε τη μπύρα και χτυπήστε να ενωθούν καλά τα υλικά σε ένα ομοιόμορφο κουρκούτι. Αλατοπιπερώστε το μίγμα. Σε ένα άλλο ρηχό μπολ βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι.
4. Αλατοπιπερώστε ελαφρά τα φιλέτα ψαριού και από τις δύο πλευρές.
5. Πάρτε ένα φιλέτο μπακαλιάρου, περάστε το από το αλεύρι ώστε να καλυφθεί εντελώς, τινάξτε την περίσσεια και βυθίστε το στο κουρκούτι. Αφήστε το λίγο να στραγγίξει από την περιττή ποσότητα κουρκουτιού και βάλτε το προσεκτικά στο καυτό λάδι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ψάρια, προσέχοντας να μην υπερφορτώνετε το τηγάνι ή τη φριτέζα.
6. Τηγανίστε για 6-8 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό εξωτερικά. Η εσωτερική θερμοκρασία του ψαριού θα πρέπει να είναι στους 75ο C. Αποσύρετε τα φιλέτα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
7. Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και φρυγανίστε τα για λίγα λεπτά σε μια τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία.
8. Στήστε τα μπέργκερ με σως ταρτάρ, φέτες αγγουράκι, τον τηγανητό μπακαλιάρο, ψιλοκομμένο μαρούλι και επιπλέον σως, αν επιθυμείτε.
Διαβάστε επίσης:
Αφράτα πάνκεικς (τηγανίτες) της νηστείας, με μήλα και σιρόπι
Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας