Τα μελάτα αυγά, ψημένα σε πυρίμαχα ατομικά φορμάκια «Oeufs en cocotte», είναι ένα αγαπημένο κλασικό πιάτο με προέλευση από τη Γαλλία, που ετοιμάζεται γρήγορα, με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι.
Μπορούν να παρασκευαστούν σκέτα ή να εμπλουτιστούν με διάφορα λαχανικά, αλλαντικά ή μυρωδικά και σερβίρονται με φρυγανισμένο ψωμί του τοστ ή φέτες χωριάτικου ζυμωτού ψωμιού για το πρωινό αλλά και για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.
Υλικά για τη Συνταγή
½ κουταλιά της σούπας μαργαρίνη, λάδι ή βούτυρο, λιωμένο, για να αλείψετε τα φορμάκια
- Advertisement -
100 γραμμάρια τριμμένο τυρί της επιλογής σας
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, πλήρης 35%
8 τοματίνια, κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
4 αυγά
Αλατοπίπερο κατά βούληση
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή φέτες από ζυμωτό χωριάτικο

Εκτέλεση
1.Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 220° C.
2.Λαδώστε μικρά κεραμικά (ή άλλα πυρίμαχα) φορμάκια ψησίματος με λίγο λιωμένο βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη. Καλύψτε τη βουτυρωμένη βάση τους με τριμμένο τυρί.
3.Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση, αν χρησιμοποιήσετε και προσθέστε τα κι αυτά πάνω από το τριμμένο τυρί μαζί με την κρέμα γάλακτος.
4.Σπάστε ένα ολόκληρο αυγό σε κάθε φορμάκι και πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
5.Τοποθετήστε τις κεραμικές φόρμες σε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου, στη μεσαία θέση και ψήστε για 10-15 λεπτά ή ψήστε τα αυγά σε μπαιν μαρί, όπως προτείνεται παρακάτω.
6.Σερβίρετε τις κοκότ με ποιοτικό ψωμί, κατά προτίμηση φρυγανισμένο για λίγα λεπτά στο φούρνο.
Συμβουλή
-Για τον έλεγχο τη θερμοκρασίας και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής συνιστάται το ψήσιμο σε μπαιν μαρί (βάλτε τα φορμάκια σε ένα ταψί και ρίξτε βραστό νερό έτσι ώστε να φτάνει εξωτερικά μέχρι τη μέση και λίγο παραπάνω). Προτιμήστε σκεύη με καπάκι για να μην πιτσιλιστούν οι κρόκοι από το νερό και βράστε τα έτσι για 10 λεπτά.
-Οι κοκότ έχουν εξαιρετική γεύση με μερικά ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια ελαφρά σοταρισμένα ή καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά και με ψιλοκομμένο ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό.
Διαβάστε επίσης:
Εύκολο παγωτό κακάο, με 3 υλικά, χωρίς παγωτομηχανή
Φιλέτο στήθος κοτόπουλο με λεμόνι και δεντρολίβανο, σερβιρισμένο με σπιτικό πουρέ πατάτας
Χορταστική σαλάτα με πατάτες «τσακιστές», λαχανικά και πανεύκολο ντρέσινγκ