Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που μπορεί να αντιμετωπίσει το άσθμα, υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.
Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να σας βοηθήσουν με το άσθμα και τα συμπτώματά του, ενώ από την άλλη κάποιες επεξεργασμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάρσεις.
Γενικότερα, το να ακολουθείτε μια πιο υγιεινή διατροφή, με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, μπορεί να ευνοήσει τη συνολική υγεία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συμπτώματα άσθματος.
Πριν ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή, προσθέσετε ή αφαιρέσετε τρόφιμα από την καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Πέρα από τη διατροφή, και η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει το πως αντιμετωπίζετε το άσθμα.
Ποιες τροφές να αποφεύγετε αν έχετε σοβαρό άσθμα
Συντηρητικά
Τα θειώδη είναι ένας τύπος συντηρητικού που μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα σε μερικούς ανθρώπους. Βρίσκονται κυρίως στο κρασί, στα αποξηραμένα φρούτα, στον χυμό λεμονιού και στις κατεψυγμένες γαρίδες.
Γενικά, τα χημικά συντηρητικά, τα αρώματα και οι χρωστικές ουσίες βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα και fast food. Μερικοί άνθρωποι με άσθμα μπορεί να είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε αυτά τα τεχνητά συστατικά.
Τροφές που προκαλούν αέρια
Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ή τροφών που προκαλούν αέρια θα ασκήσει πίεση στο διάφραγμά σας, ειδικά εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στο στήθος και να πυροδοτήσει εξάρσεις άσθματος.
Γι’αυτό, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τρόφιμα όπως φασόλια, λάχανο, ανθρακούχα ποτά, κρεμμύδια, σκόρδο και τηγανητά φαγητά.
Σαλικυλικά
Αν και είναι σπάνιο, μερικοί άνθρωποι με άσθμα μπορεί να είναι ευαίσθητοι στα σαλικυλικά που βρίσκονται στον καφέ, το τσάι και ορισμένα βότανα και μπαχαρικά. Τα σαλικυλικά είναι φυσικά χημικές ενώσεις και μερικές φορές βρίσκονται επίσης σε τρόφιμα.
Κοινά αλλεργιογόνα
Άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να έχουν άσθμα και το ένα να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άλλου. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν το γάλα, τα οστρακόδερμα, το σιτάρι και τα καρύδια.
Πηγή: iatropedia
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Τι να προσέξουμε στο Πασχαλινό τραπέζι
Αθλητικοί τραυματισμοί: Από ποιους κινδυνεύουμε την άνοιξη;
ALS: Έξι δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για την ασθένεια του Eric Dane