Με αυξήσεις υποδέχονται τους πελάτες οι ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως στα ασφάλιστρα υγείας, αλλά και στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επικαλούμενες το αυξημένο κόστος αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλλουν κάθε χρόνο. Θυμίζουμε ότι τα ασφάλιστρα υγείας είχαν πρωταγωνιστήσει και το 2024 στον χορό των ανατιμήσεων των υπηρεσιών, προκαλώντας τη διακοπή μεγάλου αριθμού συμβολαίων από ασφαλισμένους, που με τη σειρά τους αύξαναν την ανάγκη για νέα έσοδα από τις εταιρείες, φέρνοντας και νέες αυξήσεις στα συμβόλαια.
Τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα την είχε σημειώσει στη διάρκεια του 2023 και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε εκδώσει «ενδιάμεση έκθεση» τον Δεκέμβριο του 2023, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της.
Με βάση τη λογική της τότε έλεγε ότι θα προχωρούσε σε έρευνα για την αγορά των παροχών υγείας – κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα πάντως κατά 15% με 20% αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα υγείας της ισόβιας διάρκειας και κατά 8% – κατά μέσον όρο – των ετήσιων ανανεούμενων συμβολαίων νοσοκομειακών καλύψεων για το 2025, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της αγοράς. Πρόκειται για περίπου 260.000 συμβόλαια από το σύνολο των περίπου 950.000 συμβολαίων νοσοκομειακής κάλυψης.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες χορηγούν ακόμη και μπόνους στους ασφαλιστές τους, αν κατορθώσουν να πείσουν τους κατόχους των ισόβιων ασφαλιστικών συμβολαίων νοσοκομειακών καλύψεων να τα μετατρέψουν σε ετησίως ανανεούμενα!
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σφοδρές αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η ΕΑΕΕ να προχωρήσει σε ανακοίνωση για το ζήτημα της διαρκούς αύξησης του κόστους των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση των ασφαλίστρων υγείας, τονίζοντας ότι «απασχολεί έντονα την Ένωση και τις εταιρείες – μέλη της».
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας, αλλά τις πληρώνουν, ισχυρίζεται η ΕΑΕΕ, τονίζοντας ότι οι εταιρείες «πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν».
Άρα η δημόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, επισημαίνει. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την πολιτεία, την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο επηρεάζει τους ασφαλισμένους» τονίζει ακόμη η Ένωση.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Συνεχίζεται η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο Μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Ακίνητα: Νέα μεγάλη άνοδος στις τιμές πώλησης των ακινήτων – Πώς διαμορφώνονται ανά περιοχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr