Αρνίσιο μπούτι ψημένο στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο, με εξαιρετική πάστα μαρινάδα, που ετοιμάζεται πανεύκολα και αποδεικνύεται πάντα νόστιμο.
Μια παραδοσιακή συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι ή ακόμα και για ένα οικογενειακό κυριακάτικο ή καθημερινό γεύμα.
Υλικά για τη Συνταγή
1 – 1 ½ κιλό αρνίσιο μπούτι
15 γραμμάρια (3-4 κουταλάκια του γλυκού) μουστάρδα
40 γραμμάρια ελαιόλαδο
10 σκελίδες σκόρδο
Μερικά κλωναράκια θυμάρι ξερό ή ρίγανη, τριμμένα
Λίγο δεντρολίβανο ξερό ή φρέσκο, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
30 γραμμάρια φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου, κόψτε μερικές σε λεπτές φέτες και αφήστε στην άκρη 2-3 για την μαρινάδα.
2. Αφαιρέστε τυχόν μεμβράνες από την επιφάνεια του κρέατος, εάν υπάρχουν, ή ζητήστε το από τον κρεοπώλη σας. Ξεπλύνετε το κρέας και στεγνώστε το με χαρτί για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία. Κάντε βαθιές τομές κατά μήκος της επιφάνειας του αρνιού με ένα λεπτό, κοφτερό μαχαίρι. Γεμίστε τις οπές μπήγοντας τις λεπτές σκελίδες σκόρδου.
3. Ετοιμάστε τη μαρινάδα. Σε ένα βαθύ δοχείο ανακατέψτε μουστάρδα απαλή, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες με την πρέσα, πιπέρι, τριμμένο δεντρολίβανο, τριμμένο θυμάρι, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Στύψτε το χυμό λεμονιού και βάλτε και αλάτι. Ανακατέψτε το μίγμα πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί καλά το αλάτι και η ζάχαρη και να έχετε μια πηκτή πάστα.
4. Αλείψτε γενναιόδωρα το μπούτι του αρνιού με τη μαρινάδα, έτσι ώστε να καλυφθεί από όλες τις πλευρές. Τυλίξτε το κρέας σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Όσο περισσότερο κάθεται το αρνί στη μαρινάδα, τόσο πιο νόστιμο και αρωματικό θα γίνει. Μπορείτε να το αφήσετε και όλη τη νύχτα. Πριν το ψήσιμο, βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το να πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
5. Τυλίξτε το κρέας σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο σε 2-3 στρώσεις. Το αλουμινόχαρτο είναι απαραίτητο για να μην στεγνώσει στο φούρνο το κρέας και να διατηρηθεί όσο πιο ζουμερό γίνεται. Τοποθετήστε το σε ταψί στο φούρνο και ψήστε στους 180ο C-220ο C βαθμούς μέχρι να ψηθεί για 1 ώρα έως δύο, ανάλογα με τις δυνατότητες του φούρνου. Στο τέλος του ψησίματος, ανοίξτε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο από πάνω (προσοχή μην καείτε) και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει μια χρυσαφένια κρούστα.
6. Σερβίρετε το αρνί ζεστό, μαζί με ψητά λαχανικά, σαλάτες και διάφορες αλοιφές.
Συμβουλές
- Τρυπήστε το κρέας με ένα μαχαίρι. Αν μπήγεται εύκολα και ρέει καθαρός χυμός είναι έτοιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν ο χυμός είναι ροζ ή κόκκινος, πρέπει να συνεχίσετε το μαγείρεμα.
- Για την πάστα μαρινάδα μπορείτε να προσθέστε και άλλα αγαπημένα μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο, κόκκινη πάπρικα καπνιστή, ξερό βασιλικό, κόλιανδρο σκόνη κ.λ.π.
Διαβάστε επίσης:
Τσουρέκι παραδοσιακό πασχαλινό
Κουλουράκια, με τα αρώματα των πασχαλινών αναμνήσεων