Πολλαπλά προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στους λειτουργούς του Ιπποκράτη, έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις των γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Αθήνας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις ιατρικές ειδικότητες, μετά τη διεύρυνση του ωραρίου από τις 07.00 έως τις 22.00 το βράδυ.
Η πιλοτική διεύρυνση του ωραρίου στα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Μαρούσι, Καλλιθέας, Μεγάρων, Ελευσίνας, Ραφήνας, Βάρης, Κερατσινίου και Περιστερίου, ήταν μια λύση που υποτίθεται ότι θα ανακούφιζε τα μεγάλα νοσοκομεία από τον όγκο των περιστατικών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όμως ανθρακας ο θησαυρός…
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου και το Κέντρο υγείας Καλλιθέας όπου από τις 10 του Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Απριλίου 2025 με απόφασης της η 1η ΥΠΕ αναφέρει ότι θα λειτουργεί «ιατρείο υποδοχής για παροχής υπηρεσιών σε επείγοντα περιστατικά των περιπατητικών προσερχομένων πολίτων».
Τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών θα λειτουργούν έως τις 22.00 το βράδυ με τις παρακάτω ειδικότητες καρδιολόγους, ακτινολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες από άλλες υγειονομικές προκειμένου να βγουν οι βάρδιες έως και τον Απρίλιο.
Οι καρδιολόγοι «μπαλαντέρ» στο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου
Μάλιστα για το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου ήδη από τις 24 Ιανουαρίου με έγγραφό της η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ μετακινεί έξι καρδιολόγους από έξι διαφορικά Κέντρα Υγείας της Αθήνας στο Κ.Υ του Αμαρουσίου προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.
Αναλυτικά από τις 4 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Απριλίου μετακινεί δυο καρδιολόγους από το Κέντρο Υγείας Πατησίων, δυο από το Κ.Υ της Αγίας Παρασκευής, έναν από το Κ.Υ Ζωγράφου και έναν από τα Πολυϊατρεία Αττικής.


«Με αυτά τα «μπαλώματα» απλά επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς δημιουργούνται πολλά προβλήματα στα ραντεβού των γιατρών που αναγκαστικά ματαιώνονται αφού δεν θα βρίσκονται στα ιατρεία τους αλλά στο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου» όπως λέει στο topontiki.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της 1ης και 2ης ΥΠΕ Τρύφωνας Τριφουλτσάνης και συμπλήρωσε ότι ο σύλλογος είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, τις ανησυχίες του για τη διεύρυνσή του ωραρίου των Κ.Υ εξαιτίας της υποστελέχωσης. Ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τους είχε αποστείλει έγγραφο στις 28 Ιανουαρίου όπου καθησύχαζε τις ανησυχίες τους και δεσμευόταν ότι θα γίνουν προσλήψεις τάχιστα 150 ατόμων και στις δυο ΥΠΕ:
« Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού εγγράφου με το οποίο εκφράζονται ανησυχίες για τη δυνατότητα ανταπόκρισης των Κέντρων Υγείας στις ανάγκες της πιλοτικής εφημέρευσής λόγω έλλειψης προσωπικού σας γνωρίζουμε ότι για τις ανάγκες αυτές θα προχωρήσουμε σε ταχεία πρόσληψη 150 ατόμων ( ιατρών νοσηλευτών και προσωπικού εργαστηρίου).
Ωστόσο έως και σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη αλλά μόνο μετακινήσεις προσωπικού από Κ.Υ σε άλλο Κ.Υ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς και γιατροί: «Δεν έχει έρθει ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας νοσηλευτής ή άλλος εργαζόμενος, εκτός από τους γιατρους που μετακινούνται διαρκώς. Όμως με μπαλώματα δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι πολίτες όταν έρχονται εδώ και βλέπουν ότι δεν υπάρχουν γιατροί φεύγουν δυσαρεστημένοι και εκνευρισμένοι και πάνε στα νοσοκομεία, όπου στοιβάζονται στα ΤΕΠ και περιμένουν με τις ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν» μας λέει ο κ. Τριφουλτσάνης.
Σημειώνεται ότι ο σύλλογος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του με στάσεις εργασίας στις 14 και 17 Φεβρουαρίου όπου ζητάει την ενίσχυση των Κ.Υ με προσωπικό.
Μειωμένη επισκεψιμότητα στα Κ.Υ
Αξίζει να τονιστεί ότι η επισκεψιμότητα στα Κέντρα Υγείας από τις 07.00 το πρωί έως και τις 22.00 που λειτουργούν με το νέο διευρυμένο ωράριο δεν έχει σημειώσει καμία αύξηση γιατί απλά δεν υπάρχει προσωπικό. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει την αποτυχία του εγχειρήματος.
«Κάποιοι πολίτες που είχαν ακούσει ότι τα Κ.Υ θα λειτουργούν και το βράδυ ήρθαν, αλλά όταν είδαν ότι δεν υπάρχουν οι βασικές ειδικότητες όπως ορθοπαιδικοί, παιδίατροι, παθολόγοι δεν λειτουργούν τα εργαστήρια για τις εξετάσεις τους, έφυγαν και δεν ξαναήρθαν. Απλά έχασαν το χρόνο τους» μας είπε ο κ. Τρυφουλτσάνης.
Χωρίς υπουργική απόφαση η διεύρυνση του ωραρίου
Επιπλέον ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι για τη διεύρυνση του ωραριου στα Κ.Υ απαιτείται υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το Νόμο 4486 του 2017, που όμως δεν έχει ακόμα εκδοθεί.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εργαζόμενοί στα Κ.Υ δεν έχουν αντίρρηση να λειτουργούν τα Κ.Υ έως το βράδυ, φτάνει να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό ώστε και τα περιστατικά της Π.ΦΥ να εξυπηρετούνται και να αποσυμφορηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα μεγάλα νοσοκομεία, που σε κάθε εφημερία δημιουργείται το αδιαχώρητο. Ενδεικτικό είναι και πάλι το παράδειγμα του Κ. Υ Αμαρουσίου όπου δεν υπάρχει ακτινολογικό τμήμα, επίσης δεν υπάρχουν τεχνολόγοι, μικροβιολόγοι και άλλες ειδικότητες, όπως μας είπε ο κ. Τριφουλτσάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο σε κάθε Κ.Υ χρειάζεται να εργάζονται τουλάχιστον 2 γιατροί ανα ειδικότητα, νοσηλευτές και εργαστηριακοί, προκειμένου να βγει η βάρδια έως τις 22.00 το βράδυ. Γι΄αυτό άλλωστε και αυτό το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο από την αρχή από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό. Και αυτή την κοροϊδία οι πολίτες την αντιλαμβάνονται…
Διαβάστε επίσης:
Νέα μελέτη: Ροφήματα με ζάχαρη και καρκίνος του στόματος- Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες
ΕΛΕΑΝΑ: Σήμα κινδύνου για τις καθυστερήσεις στη διάγνωση ρευματικών νοσημάτων στα παιδιά