Τρόμο και πολλά ερωτηματικά προκαλούνται για την ασφάλεια του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που προκάλεσε το πρωτοφανές ατύχημα της 72 χρονης ασθενούς.
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στην ποιότητα των εργαλείων, την παλαιότητά τους, τη συντήρησή τους αλλά και τον έλεγχο αυτής της συντήρησης, από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση από το υπουργείο Υγείας.
«Δουλεύουμε με ακατάλληλα υλικά λόγω του υψηλού κόστους που αυτά έχουν και τα νοσοκομεία δεν προμηθεύονται αυτά που χρειαζόμαστε» αποκαλύπτει στο pontiki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Γιώργος Σιδέρης.
«Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα κατά το οποίο ασθενής υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού, επανέρχονται στο προσκήνιο κάποια ζητήματα που αφορούν τους κανόνες ασφαλείας στο χειρουργείο που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα για κάθε χειρουργική πράξη. Αυτοί οι κανόνες είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τους ελέγχους και τη συντήρηση των μηχανημάτων και υλικών για τους οποίους είναι υπεύθυνες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων όμως είναι και άμεσα συνυφασμένοι με την ύπαρξη αρκετού προσωπικού για την οποία είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις. Όποιος έχει στοιχειωδώς επαφή με τα χειρουργεία γνωρίζει ότι λόγω της υποστελέχωσης υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα όπου νοσηλευτές είναι στην “κίνηση” για 2 και 3 χειρουργικές αίθουσες, ειδικευόμενοι κάνουν τους εργαλειοδότες, δουλεύουμε με ακατάλληλα υλικά λόγω του υψηλού κόστους που αυτά έχουν και τα νοσοκομεία δεν προμηθεύονται αυτά που χρειαζόμαστε. Άρα η λύση δε μπορεί να είναι άλλη εκτός από χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και τακτικοί έλεγχοι συντήρησης».
Σημειώνεται ότι η ζωή της 72χρονη καρκινοπαθους κινδύνεψε από τη φωτιά που προκλήθηκε από σπινθήρα στο σώμα της, κατά τη διάρκεια ογκολογικής επέμβασης στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Το τραγικό περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη 24 Απριλίου, σε προγραμματισμένο χειρουργείου, όταν το σύστημα διαθερμίας (χειρουργικό εργαλείο και συγκεκριμένα ηλεκτρικό μαχαίρι που χρησιμοποιείται ευρύτατα), για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, προκάλεσε εγκαύματα 2ου βαθμού στην κοιλιακή χώρα και στο στήθος της ασθενούς, φέρνει στην επιφάνεια τις δύσκολες συνθήκες εργασίας μέσα στα χειρουργεία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όλοι θυμόμαστε το τραγικό περιστατικό με το ασανσέρ που έκανε ελεύθερη πτώση και βούτηξε στο κενό στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός στις 9 Ιανουαρίου 2025. Τότε είχαν τραυματιστεί τέσσερις άνθρωποι ( δυο τραυματιοφορείς, ένας ηλικιωμένος που ήταν πάνω σε φορείο και η συνοδός του). Σε ανακοίνωση της η διοίκηση είχε δηλώσει ότι στο ασανσέρ είχε γίνει πρόσφατα συντήρηση. Ωστόσο …έπεσε.
Για την περίπτωση της φωτιάς στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφερείας (ΥΠΕ) στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει ότι μεταξύ άλλων ότι: «κατά τη διάρκεια της επέμβασης και προς το τέλος αυτής και ενδεχομένως λόγω αιφνίδιας εμφάνισης αστοχίας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του χειρουργείου προκλήθηκε φλόγα από την οποία η ασθενής IΕ, ετών 72, θήλυ, υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού».
Το ευτυχές γεγονός είναι ότι η ψυχραιμία και η ακαριαία αντίδραση των χειρουργών και όλου του προσωπικού που ήταν πάνω από την ναρκωμένη ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι, χρειάστηκε 10 δευτερόλεπτα για να σβήσει τη φωτιά, που είχε προκαλέσει ο σπινθήρας του ηλεκτρικού μαχαιριού.
Η ασθενής έλαβε άμεσα την ιατρική φροντίδα από πλαστικό χειρουργό ο οποίος μετά την εκτίμηση της ζημιάς που είχε υποστεί η 72χρονη στην κοιλιακή χώρα, αντιμετώπισε τα εγκαύματα της ασθενούς: «Η ασθενής αφυπνίστηκε ομαλά, με σταθερά ζωτικά σημεία και μεταφέρθηκε στην Ανάνηψη του Νοσοκομείου, για μετεγχειρητική παρακολούθηση από τρεις ιατρικές ομάδες, ήτοι γυναικολογική, πλαστική και αναισθησιολογική και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες και η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή» αναφέρει η ανακοίνωση της 1Η ΥΠΕ η οποία καταλήγοντας επισημαίνει ότι διατάχθηκε ΕΔΕ και έχει ζητηθεί να παραδοθεί την ίδια μέρα: «Ο πλήρης φάκελος που αφορά στο σύνολο του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ως άνω χειρουργικής επέμβασης» προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν αυτό το πρωτοφανές περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και ενδεχομένως και τη ζωή της ασθενούς.
Ωστόσο η φωτιά αυτή έβαλε «πυρκαγιά» στο αφήγημα της κυβέρνησης, αναφορικά με τη βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, που όντως ανακαινίζονται μέσα από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης και των δωρεών, αλλά στα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των συνθήκων εργασίας του προσωπικού αλλά και την ασφάλεια των ασθενών.
Εκρηκτικός συνδυασμός η έλλειψη προσωπικού και τα παλιά μηχανήματα
Ατυχήματα, θα πει κάποιος καλοπροαίρετος, γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου. Μόνο που στα Ελληνικά δημόσια Νοσοκομεία και γενικά στις υποδομές του ΕΣΥ, υπάρχουν χιλιάδες κενά σε όλες τις ειδικότητες -όχι μονό ιατρικές-, οι οποίες, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, αυξάνουν το ποσοστό ατυχημάτων, όπως αναφέρει άλλωστε και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στο pontiki.gr.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και σχεδόν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας συχνά στις ανακοινώσεις τους θέτουν ψηλά το θέμα της ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών, λόγω του παλαιού ή κακοσυντηρημένου Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και όχι μόνο…
Διαβάστε επίσης:
Νεάπολη: Χειροπέδες σε 44χρονο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης
Πρωτομαγιά: Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε όλες τις κατηγορίες πλοίων – Απεργεί η ΠΝΟ
Πάτρα: Διαδήλωση στο λιμάνι για τον θάνατο της 47χρονης ναυτεργάτριας