Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που είχαν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Λίγο πριν τις 13:15 ολοκληρώθηκε έξω από τη Βουλή η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση, Εργατικών Σωματείων και Ομοσπονδιών που νωρίτερα πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην απεργιακή διαδήλωση ήταν «Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών» και «Θέλουν την Ελλάδα πολέμων στρατηγείο, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ το σφαγείο».
H κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο διεξάγεται κανονικά.
Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, μαζικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι, οι οποίοι μετείχαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης Γενικής Απεργίας.
Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε αυξήσεις, για να ζήσουμε-Συλλογικές Συμβάσεις, για να προστατευτούμε-εργασία και ζωή με δικαιώματα», οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχών και αντοχών και πρέπει να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι ομιλητές στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η στεγαστική κρίση, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι βασικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισαν, επιβάλλεται να αλλάξουν εδώ και τώρα.
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας πέρασαν τα πάνδεινα την εποχή των μνημονίων, πολύ δύσκολα την εποχή της οικονομικής κρίσης και ακόμα δυσκολότερα περνάνε σήμερα, που η ακρίβεια βρίσκεται στον Θεό, γιατί οι μισθοί μας είναι στα Τάρταρα, γιατί η εξεύρεση στέγης είναι όνειρο απατηλό. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν ακούει τη φωνή της κοινωνίας. Αυτό επιχειρούμε με τη Γενική μας Απεργία. Να ακουστεί η φωνή της εργασίας, που ζητά πραγματικές αυξήσεις, που ζητά τις Συλλογικές μας Συμβάσεις πίσω, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ίσους όρους με τους εργοδότες. Φτάνει πια αυτή η ανοχή προς την εργοδοτική αυθαιρεσία, φτάνει πια να μην αντιμετωπίζεται ουσιαστικά η ακρίβεια, που πλήττει το κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας».
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις και πορείες, με κύρια αιτήματα πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας, αντιμετώπιση της ακρίβειας και φθηνότερη στέγη, πραγματοποίησαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι.
Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ / Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ στην οδό Ολύμπου.
«Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το να αυξάνουμε μόνο τον κατώτατο μισθό, γιατί ουσιαστικά αυξήσεις πηγαίνουν σε μια μερίδα εργαζομένων και όσοι έχουνε μεσαία εισοδήματα αυτή τη στιγμή καθαρά – τα οποία και αυτά δεν φτάνουν εδώ και πολλά χρόνια – δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και συνέχισε: «Ακόμη και ικανοποιητικές αυξήσεις να δοθούν σήμερα θα χρειαστεί χρόνος για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων. Κεντρικό αίτημά μας είναι οι συλλογικές συμβάσεις, γιατί στη δημοκρατία ο διάλογος είναι πρώτιστο αγαθό. Να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε εμείς με τους εργοδότες, όπως το κάναμε για δεκαετίες και είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τώρα, που η κυβέρνηση νομοθετεί για τον κατώτατο μισθό».
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους εκπροσωπούμε, εδώ και 14-15 χρόνια έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Ανδρέας Διακουμής και πρόσθεσε: «Ο 13ος και 14ος μισθός, ο οποίος υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα και η κυβέρνηση -που μας λέει ότι τα οικονομικά πάνε καλά- πρέπει να το εντάξει στον προγραμματισμό της να δοθούν άμεσα, ώστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να πάρουν έστω μια ανάσα».
Η συγκέντρωση των Εργατικών Σωματείων, τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στην κορυφή της πορείας διαδήλωσαν με τα δίκυκλα τους εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών.
Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και κινήσεις.
Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες, με κατάληξη στο Διοικητήριο.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Νόθευαν ηλιέλαιο και το παρουσίαζαν ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο»
ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr