Σε μια «αόρατη φονική πανδημία» έχει εξελιχθεί η μικροβιακή αντοχή εξαιτίας της αλόγιστης κατανάλωσης αντιβιοτικών που τα έχουν κυριολεκτικά αφοπλίσει.
Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου προκειμένου να ληφθούν αυστηρά μέτρα καθώς οι συνέπειες για τους ασθενείς και στην Ελλάδα είναι τραγικές. Ήδη η χώρα μας συνεχίζει να είναι πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ στη Σουηδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με εμάς, καταγράφηκαν 300 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια.
Εντύπωση προκαλεί ότι στην Ιταλία την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 8.000 θάνατοι σε πληθυσμό 45 εκατομμυρίων ατόμων.
Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, στην ομιλία της στην ημερίδα για τη Μικροβιακή Αντοχή με τίτλο: «Συντονιζόμαστε ενάντια στη Μικροβιακή Αντοχή: Περνώντας από τις Διαπιστώσεις στη Δράση»
Τα μέτρα… που δεν εφαρμόζονται
Αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ), ανέφερε ότι ενώ από το 2014 υπάρχει ΦΕΚ που ορίζει ότι σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει ομάδα επιτήρησης και ορθής διαχείρισης των αντιβιοτικών, αυτό δεν λειτουργεί παρά σε ελάχιστα νοσοκομεία.
Οι προτεινόμενοι τρόποι για τον περιορισμό της ΜΑ όπως είπε η κ. Γιαμαρέλλου μεταξύ άλλων είναι οι προσλήψεις Παθολόγων-Λοιμωξιολόγων και Νοσηλευτών Ελέγχου Λοιμώξεων, φαρμακοποιών με εξειδίκευση στην Κλινική Φαρμακολογία και η συνεχής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των Κλινικών Ιατρών.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, σημείωσε πως το 2019 εκτιμάται ότι 5 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν παγκοσμίως. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από τον ECDC, η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη συχνότητα λοιμώξεων που οφείλονται σε ανθεκτικά σε αντιβιοτικά βακτήρια και την υψηλότερη θνησιμότητα (2.013 θάνατοι ετησίως)
Τι γίνεται στη Ευρώπη
«Η αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ για πάνω από 20 χρόνια», δήλωσε στην ομιλία της η Domenech Amado, Διευθύντρια DG SANTE. Όπως ανέφερε, «στην Ευρώπη ήδη κάθε χρόνο 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας μη θεραπεύσιμων λοιμώξεων, ενώ υπολογίζεται ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2050 παγκοσμίως θα έχουν χαθεί εξαιτίας της ΜΑ 14 εκατομμύρια άνθρωποι».
Ο Θεοκλής Ζαούτης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος CLEO, Καθηγητής Παιδιατρικής Β Τμήμα ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Pennsylvania τόνισε ότι: «Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2022 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκτιμάται ότι, σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35. 000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις από μικρόβια με αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι λοιμώξεις αυτές επιφέρουν στην ΕΕ πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα. H Ελλάδα είναι σταθερά ανάμεσα στις χώρες που έχουν υψηλή χρήση των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και αυξημένη μικροβιακή αντοχή».
Την ημερίδα για τη Μικροβιακή Αντοχή με τίτλο: «Συντονιζόμαστε ενάντια στη Μικροβιακή Αντοχή: Περνώντας από τις Διαπιστώσεις στη Δράση» διοργάνωσαν η Boussias Events και το Health Daily στις 26 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας εβδομάδας ενημέρωσης για τη μικροβιακή αντοχή και τα αντιβιοτικά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, γιατρών, ερευνητών και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής υγείας.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε πάνω από 710.000 ανήλικους τον Νοέμβριο
«Εξοικονομώ»: Οι προϋποθέσεις ένταξης και το ύψος επιδότησης
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr