Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ επέκρινε πριν από λίγο την παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς υπέρ μιας συνεργασίας των γερμανικών κομμάτων με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).
«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό κάποιος από μια φιλική ξένη χώρα να παρεμβαίνει με τόση ένταση και μονόπλευρα κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολιτικές παραδόσεις σε αυτή τη χώρα και είναι καλή πρακτική να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας ποιες είναι οι αρχές τους χωρίς να λαμβάνουν για αυτό συμβουλές από άλλους».
Τις δηλώσεις του κ. Βανς επέκρινε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, τονίζοντας ότι «η φιλία τελειώνει όταν τίθεται το ερώτημα ποιος πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ποιον μετά τις εκλογές και λαμβάνουμε υπ’όψιν κάθε άποψη, αλλά αποφασίζουμε μόνοι μας με ποιον θα κάνουμε συνασπισμό». Απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση – ακόμη και από τις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ, ο οποίος χθες το απόγευμα υποδέχθηκε τον αμερικανό αντιπρόεδρο στο Μόναχο. Αναφερόμενος στην προοπτική της διμερούς συνεργασίας Γερμανίας – ΗΠΑ, ο βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα γκρινιάξει» για τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον, αλλά τόνισε ότι «ούτε όμως θα υποταχτούμε και για αυτό συμβουλεύουμε να συνεργαστούμε αντί να προχωρούμε μόνοι μας».
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως ήταν λάθος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει από το τραπέζι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και των εδαφικών παραχωρήσεων πριν από ενδεχόμενες συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπόρις Πιστόριους είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν “δεν μετακινήθηκε στο ελάχιστο” από τη διαπραγματευτική θέση του, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της άλλης πλευράς να το κάνει.
“Νομίζω πως ήταν άγαρμπο. Νομίζω ότι ήταν λάθος”, είπε για τη θέση του Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. “Θα ήταν πολύ καλύτερα να μιλήσει για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδαφικές αλλαγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Αν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εμπλακούν στην υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για αυτήν, είπε ο Πιστόριους, δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία εκ των προτέρων.
Είπε επίσης πως τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Για αυτό τον λόγο, είπε, θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρέος όσο και το φρένο χρέους της ίδιας της Γερμανίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, όπως απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.
“Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει πια ότι το 2% αρκεί”, είπε, αναφερόμενος στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες των μελών του στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Ο Τραμπ κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Είναι λογικό, είπε ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ να θέλουν να μεταθέσουν το επίκεντρο για την ασφάλειά τους προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια σταδιακή μετάβαση. Σε αυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συμφώνησε μαζί του, είπε ο Πιστόριους.
Εξάλλου, μια “ψευδοειρήνη” στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της Ευρώπης, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια.
Πυρά Σταϊνμάιερ κατά Τραμπ
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε πριν από λίγο τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους καθιερωμένους κανόνες και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.
Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ’όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».
Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για την συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Εκεί, «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει την δύναμη, τα μέσα και την βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ. «Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο – να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Διαβάστε επίσης: