Τη μία και μοναδική κίνηση με την οποία η κυβέρνηση θα στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι έχει αντιληφθεί τις ευθύνες της στο θέμα των Τεμπών αναζητούν το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να καταλαγιάσει η οργή.
Τις τελευταίες μέρες είχαν υπάρξει σενάρια που έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέπτεται ακόμα και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού νωρίτερα από τις 12 Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις σχετικές εισηγήσεις και θα κάνει τις κινήσεις του μετά την εκλογή Προέδρου.
Ενώ παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει μέσα στον μήνα σε αλλαγές, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το πλήγμα που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα είναι πολύ μεγάλο.
Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη δεν ανησυχούν τόσο για την πτώση των ποσοστών, την οποία θεωρούν πρόσκαιρη, αλλά για την εντύπωση που δημιουργείται στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με λογική συγκάλυψης. Δηλαδή ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έκαναν μία σειρά από λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία και στη συνέχεια επιχείρησαν να κουκουλώσουν το θέμα.
Αυτή η άποψη είναι σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχη σε πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς κινείται πάνω από το 75%. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Φεβρουάριος θα κυλήσει με μεγάλα γεγονότα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις γι’ αυτό το θέμα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν την αγωνία τους για το αποτύπωμα που θα αφήσει η υπόθεση αυτή.
Βροχή στοιχείων και κινητοποιήσεων
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, στις 27 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων θα καταθέσει την έκθεσή του για τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και τα συμπεράσματα του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης θεωρεί ότι στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας υπήρχε δεξαμενή με τουλάχιστον τρεισήμισι τόνους εύφλεκτων υγρών.
Κάπου εκεί αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Καρώνη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τις αιτίες που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα στα βαγόνια του τρένου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι στο πόρισμά του αναφέρεται ότι η φωτιά δεν οφείλεται στα έλαια του τρένου, αλλά σε άλλον παράγοντα.
Εν τω μεταξύ στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών και προγραμματίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προηγούμενες, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει πολλές αποκαλύψεις γύρω από αυτό το θέμα. Μάλιστα τα συνδικάτα αποφασίζουν και απεργιακές κινητοποιήσεις για τη συγκεκριμένη μέρα, η οποία φαίνεται ότι θα λάβει τον χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαδήλωσης.
Ολοταχώς για… ανακύκλωση
Την ίδια ώρα μέσα στην κυβέρνηση οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες καθώς, όπως λένε γαλάζια στελέχη, ο Μητσοτάκης άδειασε τους υπουργούς και τους βουλευτές του δημοσίως, ενώ, όπως υποστηρίζουν, αυτοί δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να ακολουθήσουν τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα επισημαίνουν ότι το περιβάλλον του πρωθυπουργού ουδέποτε ζήτησε την άποψή τους για το θέμα παρότι εκ των υστέρων εμφανίζεται ενοχλημένο για το ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν βάζουν πλάτη και δεν στηρίζουν εμπράκτως την κυβέρνηση.
Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό είναι πάντως και η έλλειψη πάγκου. Έτσι στην πραγματικότητα είναι αναγκασμένος να ανακυκλώσει τα ήδη γνωστά πρόσωπα της κυβέρνησής του αλλάζοντάς τους απλώς αντικείμενο.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα τον έχει στο στόχαστρό της για το θέμα του μπαζώματος, άνοιξε την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.
Ακόμα το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να σπάσει στα δύο με το Υποδομών να γίνεται χωριστό χαρτοφυλάκιο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, θα μετακινηθεί ή θα πληρώσει κάποιες αβλεψίες και την αφωνία του στο θέμα των Τεμπών. Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου ακούγεται πάντως για το Υποδομών ή και το Μεταφορών.
Ο προερχόμενος από τη διεύρυνση της Ν.Δ. υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου μάλλον θα βρεθεί εκτός, αφού, πέρα από τα όποια λάθη που έχει κάνει, χρεώνεται και την προκλητική δήλωση «γιατί μιλάτε συνέχεια για τα Τέμπη; Δηλαδή άμα πέσει ένα αεροπλάνο, θα μιλάτε συνέχεια για την πτώση του αεροπλάνου»;
Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που είχε πει στη Βουλή ότι «όποιος μιλάει για μπάζωμα είναι για τα μπάζα», λέγεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Φλωρίδης έχει ακόμα προκαλέσει τους συγγενείς μέσα από τις δηλώσεις του για το αν υπήρχε ή όχι 13ο βαγόνι.
Αλλαγές και στο Μαξίμου
Με βάση τη φράση του πρωθυπουργού ότι «η Εξεταστική δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της Βουλής», πολλοί από τους βουλευτές που μετείχαν στην Επιτροπή και στη συνέχεια έγιναν υφυπουργοί – ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Ιωάννα Λυτρίβη, ο Ιάσονας Φωτήλας, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Χρήστος Κέλλας, ο Κώστας Καραγκούνης – αγωνιούν για το μέλλον τους.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συζητείται η επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης φέρεται υποψήφιος διάδοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτό το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αναλάβουν προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Νίκος Δένδιας, αν και αυτομάτως θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο κενών θέσεων. Αμετακίνητοι εμφανίζονται ο Παύλος Μαρινάκης και ο Γιώργος Μυλωνάκης.
Διαβάστε επίσης: