Στον «χορό» των Ρίχτερ συνεχίζουν να βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι Κυκλάδες, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης (4/2) καταγράφηκε νέος σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ, στο ίδιο επίκεντρο ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί και άλλες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κατοίκους, επισκέπτες και σεισμολόγους, ενώ οι τελευταίοι αναφέρουν πως ο κύριος σεισμός δεν έχει σημειωθεί ακόμη.
Μιλώντας με δημοτικό σύμβουλο της Ανάφης, η οποία βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των σεισμών, ανέφερε στο topontiki.gr ότι μεγάλη ανασφάλεια και φόβος στο νησί.
Ο κ. Γιάννης Πατινιώτης τόνισε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας φοβούνται περισσότερο, γιατί έχουν μνήμες από τον σεισμό του 1956 που σημειώθηκε στην Αμοργό (7,7 Ρίχτερ), την ώρα οι κάτοικοι παραμένουν στο νησί, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Σαντορίνη.
«Μόνο οι καθηγητές αναμένεται να φύγουν, μιας και τα σχολεία είναι κλειστά», υπογραμμίζει, ενώ για την έντονη σεισμική δραστηριότητα τονίζει «ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που μας προετοιμάζουν για μεγάλο σεισμό, τον περιμένουμε από μέρα σε μέρα. Συνήθως πρώτα γίνεται ο κύριος σεισμός και μετά ακολουθούν οι μετασεισμοί. Αυτή τη φορά συμβαίνει το αντίθετο».
Παράλληλα, εστιάζει στο γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα συμβαίνει σε μια «καλή» χρονικά περίοδο, γιατί όπως λέει «σκεφτείτε όλο αυτό να γινόταν το καλοκαίρι, την περίοδο του μαζικού τουρισμού. Τι θα συνέβαινε στη Σαντορίνη εάν καταγραφόταν ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ και ήταν γεμάτη από τουρίστες; Πολύ δύσκολη κατάσταση».
«Όλο αυτό μας υπενθυμίζει που ζούμε, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε που χτίζουμε το σπίτι μας. Σε 1-2 μήνες θα τελειώσει αυτό και σε 5 μήνες θα έχει ξεχαστεί. Στο νησί ήρθε και σεισμογράφος. Σημαντικό είναι να προλαμβάνουμε και στο κομμάτι της δόμησης», αναφέρει.
Επιπλέον, όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός τσουναμιού, λέει «πως πλέον είμαστε προετοιμασμένοι και υπάρχει τεχνογνωσία. Φοβόμαστε πιο πολύ κάποιο τσουνάμι, κάποια παραλιακά κομμάτια του νησιού και σπίτια που βρίσκονται στη χώρα, κάτω από το κάστρο».
«Υπάρχουν ψαράδες που δεν πάνε για ψάρεμα υπό τον φόβο του τσουναμιού, αλλά και εμείς δεν πλησιάζουμε τη θάλασσα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», κατέληξε ο κ. Πατινιώτης.
Διαβάστε επίσης:
Σαντορίνη: Περισσότεροι από 2.500 σεισμοί έως την 1η Φεβρουαρίου
ΠΝΟ: Θέτει θέμα ασφαλείας στα πλοία και συμμετέχει στην 24ωρη απεργία στις 28 /2