Μια εναλλακτική και μοντέρνα εκδοχή του κλασικού γλυκίσματος, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του ταχινιού καθώς συνδυάζει τη μοναδική γεύση του παραδοσιακού αλευροχαλβά με τα αρώματα και την πληθωρικότητα της πάστας σουσαμιού.
Υλικά για τη Συνταγή
Για το σιρόπι
260 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
300 ml νερό
Για τον χαλβά
120 ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια βούτυρο
240 γραμμάρια αλεύρι
130 γραμμάρια ταχίνι
Κανέλα και τριμμένους ξηρούς καρπούς για πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε σε μια κατσαρόλα την κρυσταλλική ζάχαρη και το νερό και βράστε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
2. Για τον χαλβά ρίξτε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και λιώστε τα σε μέτρια φωτιά.
3. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ψήστε το χαλβά για 20 λεπτά περίπου και όταν πάρει το επιθυμητό χρώμα, αποσύρετε από τη φωτιά.
4. Προσθέστε προσεκτικά το έτοιμο σιρόπι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και επαναφέρετε στη φωτιά, μαγειρεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τέλος προσθέστε το ταχίνι και ανακατέψτε μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
5. Περιμένετε εκτός εστίας για 5 λεπτά να σταθεροποιηθεί ο χαλβάς, μορφοποιήστε τον σε μπάλες με τη βοήθεια ενός σκουπ παγωτού, διακοσμήστε με ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο επιθυμείτε και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης:
Τυροπιτάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και πετιμέζι
Κωκάκια, το θρυλικό επιδόρπιο της Σοβιετικής Ένωσης
Cucina Povera | topontiki.gr