Αφράτα και λαχταριστά ψωμάκια που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα για το σχολείο των παιδιών, για ένα παιδικό πάρτι ή έναν μπουφέ ή ακόμα και σαν απογευματινό σνακ για το γραφείο.
Μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί ή με οποιαδήποτε άλλη γέμιση επιθυμείτε και σύμφωνα με την συνταγή να τα διαμορφώσετε σε αυτό το ευφάνταστο σχήμα κοχυλιού που θα τραβήξει την προσοχή και θα κερδίσει τις εντυπώσεις!
Υλικά για τη Συνταγή (Χρησιμοποιήθηκε φλιτζάνι 200ml)
2 φλιτζάνια γάλα, πλήρες, χλιαρό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
5 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
100 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
100 γραμμάρια κίτρινο τυρί που λιώνει, τριμμένο
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο κατά βούληση (προσοχή αν είναι η φέτα πολύ αλμυρή)
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι για το βούρτσισμα της επιφάνειας
Εκτέλεση
Αρχικά βάλτε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε για λίγο να διαλυθούν.
Προσθέστε το ελαιόλαδο και τη μισή ποσότητα αλευριού και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
Στη συνέχεια ξεκινήστε να ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι ελεγχόμενα, γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο και να ανακατεύετε με το χέρι σας. Θα πρέπει να καταλήξετε με μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι μαλακή. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το σε χλιαρό μέρος για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Στο μεταξύ τρίψτε τα τυριά και ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Πάρτε μπαλάκια από τη ζύμη (περίπου 50 γραμμάρια το καθένα) και πατήστε τα με το χέρι σας στον πάγκο εργασίας, να πλατύνουν και να ανοίξουν σε δίσκους. Βάλτε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο του κάθε δίσκου και κλείστε καλά πιέζοντας τις ενώσεις, σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε 14 κοψίματα στο τελικό τμήμα που ενώσατε. Με τα χέρια σας ενώστε δύο – δύο τα κοψίματα και πιέστε τα καλά με τα δάχτυλά σας, να κολλήσουν.
Βάλτε τα τυροψωμάκια σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και αλείψτε τα από πάνω με τον χτυπημένο κρόκο αυγού.
Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-35 λεπτά και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Συμβουλή
– Μπορείτε να προσθέσετε λίγο πετιμέζι στον κρόκο του αυγού για να επιτύχετε αυτό το όμορφο ροδαλό χρώμα που έχουν οι ψημένες ζύμες των αρτοποιείων.
– Αν επιθυμείτε, πασπαλίστε τα τυροψωμάκια με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή μαυροκούκι (μαύρο κύμινο).
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κάστανο
Νηστίσιμοι ντολμάδες με ξινολάχανο και καρύδια, συνταγή της Θράκης
Ανατρεπτικοί λουκουμάδες, γεμιστοί με μπισκότα oreo
Cucina Povera | topontiki.gr