«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν μειωθεί οι ελλείψεις στα φάρμακα και παράλληλα έχει επιτευχθεί μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ελλάδα το 2025 θα έχει αισθητά μικρότερη ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων σήμερα το πρωί στην Αθήνα.
Ο υπουργός περιγράφοντας την κατάσταση στην αγοράς του φαρμάκου πριν από ενάμιση χρόνο τη χαρακτήρισε πολύ δύσκολη καθώς «είχε καταγραφεί μεγάλη αύξηση ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε όλα τα κανάλια, στο retail, στα ΦYΚ και στα νοσοκομειακά φάρμακα με ρυθμό περίπου 15% με 16% το χρόνο» και συνέχισε: «Σε εκείνη την συγκυρία ο ΕΟΦ είχε συντάξει την μεγαλύτερη από ποτέ λίστα απαγορεύσεων εξαγωγών φαρμάκων, εξαιτίας των πολλών ελλείψεων φαρμάκων. Επίσης, είχε επιβληθεί υπερβολικά μεγάλο clawback το 2023».
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή βελτιώθηκε χάρη σε μια σειρά μέτρων που ήταν: «επιζήμια πολιτικά για μένα προσωπικά» όπως επεσήμανε ο υπουργός. «Σήμερα υπάρχουν λιγότερες ελλείψεις στα φαρμακεία και η απαγόρευση των εξαγωγών είναι κάτω από το 1/3 της λίστας που ήταν τότε. Άρα, έχουμε ταυτόχρονα μεγαλύτερη επάρκεια φαρμάκων, πρόσβαση για τους ασθενείς, αλλά και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν μικρότερη διατάραξη της εσωτερικής αγοράς και των κανόνων του εμπορίου» επεσήμανε ο ίδιος.
Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης όσον αφορά το retail κυμάνθηκε περίπου στο 4% από 15%, στα νοσοκομεία 0% από 15% και στα ΦΥΚ 7,5% από 15%.
Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για το 2025 όπως είπε: «Το retail είναι στο 4,70, τα ΦΥΚ στο 3% και τα νοσοκομεία στο 0% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη συγκράτηση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης».
Αναφορικά με τη σταθεροποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης ο υπουργός δήλωσε ότι είναι ανέφικτη, για δυο λόγους. Πρώτον λόγω των νέων καινοτόμων θεραπειών που είναι πανάκριβα και της προσθήκης τους στη λίστα φαρμάκων. Και δεύτερον εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της νοσηρότητας που συνεπάγεται με αποτέλεσμα να χρειάζονται κοστοβόρα φάρμακα.
Πάντως ο υπουργός εκτίμησε πως «Το 2024, και όπως πάμε και το 2025, η Ελλάδα θα έχει αισθητά μικρότερη ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Η διανομή κατ΄οίκον των ΦΥΚ
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη διανομή κατ΄ οίκον των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του ΕΟΠΥΥ: «Η διανομή κατ΄ οίκον, αποτελούσε ένα όραμα πολλών ετών για τον ΕΟΠΥΥ, είχε δοκιμαστεί πιλοτικά στο παρελθόν σε ορισμένους ασθένειες, με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί. Με την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι ουρές της ντροπής στον ΕΟΠΥΥ γιατί θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που τελικά θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».
Η έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακαποθήκες στην αλυσίδα αυτής της νέας διανομής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια μέσα από τα ηλεκτρονικά εργαλεία ιχνηλάτησης του κάθε κουτιού και πλέον θα μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να εντοπίζουν την υπερκατανάλωση και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ασθενών και συγγενών στις ουρές.
Διαβάστε επίσης:
Δέκα μέτρα που «αναμορφώνουν το ΕΣΥ», ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης (Video)
Στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή Λάρισας για τα Τέμπη σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου