Το λόζνικ, μια από τις σχεδόν ξεχασμένες συνταγές της θρακιώτικης κουζίνας είναι γνωστό και ως αμπελοφυλλόπιτα και είναι μια παρασκευή από λαχταριστά αμπελόφυλλα με μυρωδικά, γιαούρτι και κορν φλάουρ.
Ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο, της φτωχικής κουζίνας, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που έχει μια πολύ βαθιά ριζωμένη ιστορία και σερβίρεται στα πομακοχώρια με ξινό ρόφημα αριάνι ή βουτυρόγαλα.
Υλικά για τη Συνταγή
250 γραμμάρια αμπελόφυλλα τουρσί ή φρέσκα και τρυφερά *
2 φλιτζάνια κορν φλάουρ
1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι ξινό
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 πράσα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι νερό
1κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
*Αν επιθυμείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή (η οποία είναι αρχικά φτιαγμένη από φρέσκα φύλλα), με φύλλα τουρσί, θα πρέπει να τα μουλιάσετε σε νερό όλη τη νύχτα για να απελευθερωθεί το περιττό αλάτι.
1. Αρχικά βάλτε πρώτα το γιαούρτι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέστε το κορν φλάουρ σε αυτό και ανακατέψτε τα καλά.
2. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίξτε τα κι αυτά στο μίγμα. Προσθέστε νερό, αλάτι και ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι το μίγμα να έχει παχύρρευστη υφή. Εάν η σύστασή του είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο νερό.
3. Ρίξτε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει για περίπου 3 λεπτά και αφαιρέστε τα αμέσως.
4. Λαδώστε ελαφρά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι. Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα στον πάτο, με τα φλεβώδη μέρη τους προς τα πάνω και με τρόπο που να κρέμονται ελαφρώς πάνω από τις άκρες του τηγανιού.
5. Ρίξτε το μίγμα που ετοιμάσατε, καλύψτε με φύλλα με τη γυαλιστερή μεριά προς τα πάνω και κλείστε τις άκρες που κρέμονται από πάνω. Καλύψτε και οποιαδήποτε κενά δημιουργηθούν με μερικά κομμάτια από τα φύλλα και ανάψτε την εστία.
6. Ψήστε την πίτα σκεπασμένη για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε την προσεκτικά, χρησιμοποιώντας έναν δίσκο, λαδώστε ξανά το τηγάνι και ψήστε την και από την άλλη πλευρά για άλλα 15 λεπτά.
7. Τοποθετήστε την πίτα σε πιατέλα σερβιρίσματος, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.
Διαβάστε επίσης:
Εύκολα τετράγωνα κέικ μήλου, με κανέλα και μαύρη ζάχαρη
Κοτόπουλο νεραγκούλα, το βαλκανικό πιάτο με τα φωτεινά χρώματα και την ελαφρώς πικάντικη γεύση
Κρεμώδες και αρωματικό ρυζόγαλο με λεβάντα
Cucina Povera | topontiki.gr