Τι κι αν το καλοκαίρι και οι σούπες δεν πάνε μαζί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνουμε μια εξαίρεση, καθώς αυτή η συνταγή που έκανε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ταιριάζει ταμάμ με την εποχή.
Ο γνωστός σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno», παρέα με τη Φαίη Σκορδά και μας έδειξε μια συνταγή για σούπα γκασπάτσο.
Ανοίγει παρένθεση: Το γκασπάτσο είναι μια παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας. Ετυμολογικά η λέξη gazpacho προέρχεται από την ένωση της λατινικής λέξης «gaspa», που σημαίνει κατάλοιπο ή θραύσμα, και τη λέξη «atxo» που σημαίνει σούπα στα Μοζαράμπικ. Πρόκειται για μια κρύα, κάπως πηχτή σούπα με βάση τη ντομάτα, η οποία συνηθίζεται πολύ το καλοκαίρι στη ζεστή Ανδαλουσία, ως δροσιστικό πιάτο. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι, στα οποία καμιά φορά προστίθεται τριμμένο ψωμί. Κλείνει η παρένθεση.
- Advertisement -
Πανεύκολη και με λίγα υλικά, το μυστικό είναι ένα: όσο πιο κρύα τόσο πιο ωραία.
Τα υλικά
1 κιλό ντομάτες
2 αγγούρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 κόκκινες πιπεριές τσίλι
2 αβοκάντο
1 στικ σέλερι
1 ματσάκι βασιλικός
1/2 ματσάκι δυόσμος
120 ml ελαιόλαδο
30 ml μηλόξυδο
2 φέτες ψωμί
Αλάτι
Πιπέρι
Η διαδικασία
Στο δοχείο του μούλτι βάζουμε τα κομμάτια ντομάτας, το αγγούρι, το αβοκάντο, μπόλικο βασιλικό, λίγο τσίλι, το ξύδι και λίγο πράσινη πιπεριά.
Τα βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Μετά παίρνουμε το δοχείο και χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει το μείγμα.
Τσεκάρουμε τις εντάσεις – το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, ενώ μπορούμε να γαρνίρουμε με κρουτόν, βασιλικό ή δυόσμο.