LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: WWF: Νέα καμπάνια για ρύπανση από τις γόπες τσιγάρων
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Αργίες 2025: Πότε έρχεται το επόμενο τετραήμερο για ολιγοήμερη απόδραση​
23 Αυγούστου 2025
Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του​
23 Αυγούστου 2025
«Μαύρο Φεγγάρι»: Σήμερα το σπάνιο φαινόμενο με το απόλυτο σκοτάδι – Πότε θα φανεί το μαγικό «χαμόγελο» της σελήνης​
23 Αυγούστου 2025
Δημογραφικό: Μειώθηκαν κατά 500.000 οι κάτοικοι της Ελλάδας – Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού και των γεννήσεων​
23 Αυγούστου 2025
Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού
23 Αυγούστου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΠΙΣΤΗΜΗ > WWF: Νέα καμπάνια για ρύπανση από τις γόπες τσιγάρων
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

WWF: Νέα καμπάνια για ρύπανση από τις γόπες τσιγάρων

17 Ιουνίου 2025 90 Views
Updated 2025/06/17 at 2:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

plastic-beach

Στο WWF Ελλάς, φέτος το καλοκαίρι λέμε “Κάπου Γόπα!” γιατί κυρίαρχη θέση ανάμεσα σε όλα τα πλαστικά απορρίμματα που συναντάμε στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα. Γιατί η γόπα είναι πλαστικό. Και με τη νέα μας καμπάνια επικοινωνίας, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, θέλουμε να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να αναλάβουν δράση κατά της πλαστικής ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών μας.

Λέμε “ΚΑΠΟΥ ΓΟΠΑ!”, λοιπόν, γιατί τα αποτσίγαρα αποτελούν πλαστικά μιας χρήσης ιδιαίτερα τοξικά που δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων, κι όχι στο φυσικό περιβάλλον.

- Advertisement -
Ad image

Λέμε “ΚΑΠΟΥ ΓΟΠΑ!” γιατί τα αποτσίγαρα αυτά χρειάζονται έως και 14 χρόνια για να διασπαστούν στο φυσικό περιβάλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, ανά 100 μέτρα παραλίας εντοπίζονται τουλάχιστον 50 αποτσίγαρα, κάτι που τα καθιστά σταθερά το πιο συχνό είδος πλαστικού απορρίμματος.

“ΚΑΠΟΥ ΓΟΠΑ!” με τα αποτσίγαρα στις παραλίες!

Με τη νέα μας καμπάνια, φωνάζουμε πρώτοι “ΚΑΠΟΥ ΓΟΠΑ!” και καλούμε πολίτες, αλλά και δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και πανεπιστήμια απ’ όλη τη χώρα να γίνουν σύμμαχοι μας στη μάχη κατά της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος από τα αποτσίγαρα.

Η καμπάνια που έχει σαν κεντρικό δημιουργικό όχημα ένα video που κάνει το «ΚΑΠΟΥ ΓΟΠΑ!» σύνθημα, θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα με διαφορετικές εφαρμογές σε online και offline κανάλια.

Μπείτε στο kapougopa.gr, ενημερωθείτε για τη ρύπανση από τα αποτσίγαρα και ας φωνάξουμε φέτος όλοι μαζί “ΚΑΠΟΥ ΓΟΠΑ!”

Το video της καμπάνιας είναι διαθέσιμο ΕΔΩ, ενώ όλα τα εικαστικά υλικά ΕΔΩ.

*Η καμπάνια σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου από τη Meteorites Creative Space ενώ την παραγωγή του video ανέλαβε η Filmiki, σε σκηνοθεσία του Νάσου Γκατζούλη.

Πληροφορίες για τη ρύπανση από τις γόπες

-Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF Ελλάς, κάθε χρόνο πάνω από 11.500 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες. Από αυτά, τα αποτσίγαρα αποτελούν διαχρονικά το πλαστικό εκείνο απόρριμμα που συναντάται συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες στις ελληνικές παραλίες. Ακολουθούν τα μικροπλαστικά, τα πλαστικά καπάκια, τα καλαμάκι και τα κομμάτια φελιζόλ

-Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από το πρόγραμμα παρακολούθησης παράκτιας ρύπανσης του WWF Ελλάς «Υιοθέτησε μια παραλία», η μέση τιμή των αποτσίγαρων σε ένα δείγμα παραλίας 100μ και μια τυχαία καταγραφή απορριμμάτων, ανέρχεται στα 50 τεμάχια. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση του συγκεκριμένου προγράμματος, σε μια από τις καταγραφές του προγράμματος στην παραλία του Αλίμου έχουν περισυλλεγεί 1.129 αποτσίγαρα σε 100μ παραλίας (φθινόπωρο του 2021).

-Αντίστοιχα και σε παγκόσμιο επίπεδο απορρίπτονται 4,5 τρισεκατομμύρια «γόπες» τον χρόνο, ενώ τα αποτσίγαρα αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών απορριμμάτων που ανασύρονται σε δράσεις χερσαίου και παράκτιου καθαρισμού.

–Οι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως τα ψάρια, τα μαλάκια και τα μικρά καρκινοειδή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις τοξίνες που απελευθερώνονται από τα αποτσίγαρα. Η διάσπαση των αποτσίγαρων απελευθερώνει μικροΐνες που όχι μόνο επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή, αλλά απειλούν και την ανθρώπινη υγεία μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων θαλασσινών. Οι τοξικές χημικές ουσίες που εκλύονται από τα αποτσίγαρα μπορούν να συσσωρευτούν στα ψάρια και τα οστρακοειδή, φτάνοντας τελικά μέσω της τροφικής αλυσίδας στο πιάτο μας. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές, όπως ο Περσικός Κόλπος και οι κινεζικές ακτές, έχουν αναφέρει σημαντικά επίπεδα μόλυνσης από βαρέα μέταλλα στην τοπική θαλάσσια ζωή που συνδέονται με τη ρύπανση από αποτσίγαρα.

-Το νομοθετικό πλαίσιο για τα αποτσίγαρα και την ευθύνη των παραγωγών προϊόντων καπνού έχει γίνει αρκετά αυστηρό σε διεθνές και εθνικό επίπεδο λόγω των σοβαρών επιπτώσεων των προϊόντων καπνού στο φυσικό περιβάλλον. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) που υιοθετήθηκε από πολλές χώρες, επιδιώκει τη μείωση των αρνητικών συνεπειών του καπνίσματος, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την Οδηγία 2019/904, που στοχεύει στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, και συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα αποτσίγαρα με πλαστικά φίλτρα ως σημαντική πηγή ρύπανσης. Η οδηγία αυτή απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μέτρα που μειώνουν την ποσότητα αποτσίγαρων στο περιβάλλον, ενώ οι παραγωγοί έχουν την υποχρέωση να χρηματοδοτούν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.

-Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο Νόμος 4736/2020 εισάγει το πρόγραμμα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για συγκεκριμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα προϊόντα καπνού με φίλτρο. Στόχος του είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τα απόβλητα αυτών των προϊόντων, ιδίως όταν απορρίπτονται απευθείας στο περιβάλλον.

–Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση αυτού του πλαισίου. Οι παραγωγοί δεν έχουν δημιουργήσει πανελλαδικά συστήματα συλλογής και εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ), και η ανακύκλωση των αποτσίγαρων παραμένει ανεπαρκής. Το αποτέλεσμα είναι η συνέχιση της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποτσίγαρων στο περιβάλ

www.ertnews.gr

Read More

Newsroom 17 Ιουνίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αργίες 2025: Πότε έρχεται το επόμενο τετραήμερο για ολιγοήμερη απόδραση​
23 Αυγούστου 2025
Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του​
23 Αυγούστου 2025
«Μαύρο Φεγγάρι»: Σήμερα το σπάνιο φαινόμενο με το απόλυτο σκοτάδι – Πότε θα φανεί το μαγικό «χαμόγελο» της σελήνης​
23 Αυγούστου 2025
Δημογραφικό: Μειώθηκαν κατά 500.000 οι κάτοικοι της Ελλάδας – Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού και των γεννήσεων​
23 Αυγούστου 2025
Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού
23 Αυγούστου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απίστευτο time-lapse βίντεο αποκαλύπτει τη μαγεία της περιστροφής της Γης

20 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΙ στην επιχείρηση: Καινοτομία με ασφάλεια ή ρίσκο χωρίς όρια;

11 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο

6 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗFeaturedΕιδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγέλματα του Μέλλοντος: Κίνδυνοι, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

21 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?