Η αποδυνάμωση του ΕΣΥ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς οι παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι εδώ και καιρό…. καθημερινό φαινόμενο. Τελευταίο «κρούσμα» καταγράφηκε στην Ίο, όπου ο μοναδικός παιδίατρος του νησιού υπέβαλλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας ζητήματα υποστελέχωσης, έλλειψης υποδομών και αδιαφορία της πολιτείας.
Ο Σωτήρης Σεμερτζιάν, παιδίατρος του Κέντρου Υγείας του νησιού τα τελευταία 4 χρόνια, υπέβαλε την Παρασκευή (16/5) την παραίτησή του, απευθύνοντας παράλληλα στους κατοίκους του νησιού και όλης της χώρας μια δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση του ΕΣΥ.
Ο παιδίατρος της Ίου στην επιστολή του μίλησε για τις «ελλείψεις του συστήματος σε σημαντικούς τομείς», αλλά για «κατοίκους δεύτερης κατηγορίας που είναι εγκλωβισμένοι στη φτωχή συγκοινωνία με την ηπειρωτική χώρα και αποκλεισμένοι από τις υποδομές που οφείλει το κράτος να προσφέρει ισότιμα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αδιαφορία που επιδεικνύει συστηματικά το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι φορείς, παρά τα συνεχόμενα αιτήματά του για επικοινωνία και προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης των υπηρεσιών και των παροχών, στα οποία όπως είπε «δεν έχει βρει ανταπόκριση».
Ο κ. Σεμερτζιάν ξεκίνησε να εργάζεται τον Φλεβάρη του 2021 στο Κέντρο Υγείας Ίου ως ο μοναδικός παιδίατρος και από τότε παρακολουθεί σχεδόν 400 παιδιά. Το κυκλαδίτικο νησί έχει πληθυσμό 2.300 άτομα και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.
«Στην υγεία κυριαρχεί η λογική της ανταποδοτικότητας»
Ο ίδιος μιλώντας στο topontiki.gr αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση παιδιάτρου. Όπως μας περιέγραψε «πήρα τον τίτλο της παιδιατρικής στα 36, γιατί πιο πριν δεν γίνεται. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο πιο πριν να έχεις πάρει την ειδικότητά σου, λόγω της μεγάλης αναμονής. Πλέον, μπορείς και πιο νωρίς γιατί πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό».
Επιπλέον, πρόσθεσε πως «η εκπαίδευση των γιατρών είναι πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σωστή μεθοδευμένη οργάνωση. Δυστυχώς κυριαρχεί η κατεύθυνση και η λογική της ανταποδοτικότητας».
Όσον αφορά την επιλογή της Ίου υπογράμμισε ότι «ήρθα στο νησί που ήταν μια άγονη θέση γιατί στην Αθήνα είχαν γεμίσει όλες οι θέσεις. Παράλληλα και σε συνδυασμό ότι δεν είχαν παιδίατρο για 3 χρόνια ήταν μια πρόκληση για μένα. Ήταν και τα οικονομικά κριτήρια που είχε εξαγγείλει ο δήμαρχος. Έτσι το πήρα ζεστά, ένιωσα ότι μπορεί να προσφέρω πολλά».
«Λείπει η διάθεση για συνεργασία»
Συνεχίζοντας την εξιστόρησή του ο κ. Σεμερτζιάν τόνισε ότι τα παιδιά ακόμη και πριν πάει στο νησί είχαν καλή παρακολούθηση, καθώς οι γονείς έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν, φεύγοντας όμως από το νησί και επισκέπτονταν Νάξο, Σαντορίνη ή και την Αθήνα.
«Στην αρχή πήγαινε καλά το εγχείρημα, ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε. Στην πορεία όμως δεν υπήρχε διευκόλυνση των διαδικασιών, ενώ η οργάνωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε πολλά πράγματα. Μόνος μου οργάνωσα κάποιες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν. Λείπει η διάθεση για συνεργασία για εξέλιξη», όπως είπε.
Όπως μας υπογράμμισε αρκετοί του είπαν «καλά είμαστε, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω. Εμείς αυτά μπορούμε να προσφέρουμε. Τι θέλεις και ασχολείσαι;».
«Όταν ήρθα στο νησί ήταν 6 νοσηλευτές και τώρα είναι 2»
Μιλώντας για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο κέντρο υγείας του νησιού, μας παρουσίασε ένα ενδεικτικό παράδειγμα. «Όταν πρωτοήρθα στο νησί ήταν 6 νοσηλευτές και τώρα είναι 2. Για κάποιους αυτό είναι εντάξει, για μένα δεν είναι», πρόσθεσε.
Παράλληλα, μίλησε και για τη συνεχόμενη αδιαφορία που βίωσε από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς. «Εξάντλησα όλα τα περιθώρια. Το τελευταίο 6μηνο, 8μηνο πήγα σε υψηλότερα κλιμάκια και δεν έλαβα καμία απάντηση ή οι απαντήσεις που δεχόμουν ήταν του τύπου ‘’δεν είμαι συνεργάσιμος’’. Λυπάμαι, αλλά στα 41 δεν μπορώ να παίξω αυτό το παιχνίδι», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σεμερτζιάν στάθηκε και στο γεγονός ότι η ιατρική που ασκούν στα νησιά, είναι η «ιατρική του στηθοσκοπίου». Όπως τόνισε «δεν γίνεται να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στο νησί ούτε μια εξέταση ούρων. Το κράτος δεν ρωτάει τι χρειάζεσαι. Τι θες. Δεν γίνεται μια ανασκόπηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο».
«Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει παρά τις… εξαγγελίες»
Ο παραιτηθείς παιδίατρος σημείωσε πως «νιώθω ότι τα χέρια μου είναι δεμένα. Δεν μου δίνουν τη δυνατότητα να κάνω κάτι παραπάνω. Με μια απλή υποστήριξη θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα, για να μην αναγκάζεται ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να τρέχει σε άλλα νησιά. Το κέντρο υγείας εδώ και 7 μήνες είναι γιαπί λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Δεν μπορούμε να εξυπηρετούμε ασθενείς με άσθμα και δίπλα ακριβώς να πέφτουν σοβάδες».
Τέλος, εστίασε και στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί… προσλήψεων. «Η κ. Αγαπιδάκη ανακοίνωσε πέρυσι από την Ίο ότι θα γίνουν προσλήψεις στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα χρόνο μετά και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, αλλά και να γίνουν απλά θα είμαστε στα ίσα όπως όταν ήρθα εγώ εδώ. Δεν θα είναι δηλαδή παραπάνω σε άτομα όπως το παρουσιάζουν», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Στο περιθώριο οι γενικοί γιατροί εξαιτίας των περιορισμών
Τροφική αλλεργία: Ο καθημερινός τρόμος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους