Ένα εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπητό επιδόρπιο, το κέικ ζέβρα είναι εντυπωσιακό χάρη σε μια απλή τεχνική ανάμειξης των δύο μιγμάτων αλλά παράλληλα πολύ εύκολο και οικονομικό για να ετοιμαστεί στο σπίτι.
Σε αυτή την εκδοχή δεν περιέχει γαλακτοκομικά και αυγά και τα υγρά αντικαθίστανται με επιτυχία από χυμό πορτοκαλιού, που δίνουν στο κέικ υπέροχη γεύση και αρώματα εσπεριδοειδών.
Υλικά για τη Συνταγή
200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. (απλό ή με υψηλή πρωτεΐνη, για τσουρέκια), κοσκινισμένο + 50 γραμμάρια επιπλέον
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα (από 1 πορτοκάλι ακέρωτο)
200ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου από 3 πορτοκάλια)
150 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml σπορέλαιο ή μισό – μισό με ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο

Εκτέλεση
1. Αρχικά κοσκινίστε τα 200 γραμμάρια αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αναμιχθούν καλά τα στέρεα αυτά υλικά.
2. Προσθέστε το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα χωρίς σβώλους.
3. Χωρίστε το μίγμα με το μάτι σε δύο ίσα μέρη ή ζυγίστε το και βάλτε τα σε 2 ξεχωριστά μπολ.
4. Στο ένα μίγμα προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι 50 γραμμάρια και ανακατέψτε. Στο δεύτερο μίγμα προσθέστε τη σκόνη κακάο και ανακατέψτε καλά.
5. Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα διαμέτρου 18 εκατοστών και λαδοαλευρώστε την ελαφρά. Ξεκινήστε να προσθέτετε εναλλάξ με ένα κουτάλι, μια κουταλιά από το καφέ μίγμα στο κέντρο του ταψιού κι από πάνω, ακριβώς στο κέντρο της, μια κουταλιά από το λευκό. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα μίγματα.
6. Ψήστε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξυλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του. Αφήστε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρετε και απολαύστε!!!
Συμβουλή
Μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με αχνοζάχαρη, να το καλύψετε με απλό γλάσο πορτοκαλιού – ζάχαρης, με λιωμένη κουβερτούρα ή να το απολαύσετε σκέτο.
Διαβάστε επίσης:
Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα, ψημένα κάτω από αφράτη σάλτσα μπεσαμέλ
Αρωματικό βούτυρο φράουλας, το ιδανικό άλειμμα για το πρωινό
Ελαφριά ανοιξιάτικη σαλάτα κοτόπουλου με καλαμπόκι και καρότα