Σε 24 νοσοκομεία θα γίνεται από τη Δευτέρα 19 Μαΐου η συνταγογράφηση και χορήγηση προληπτικής αγωγής αντιρετροϊκών φαρμάκων για προφύλαξη πριν από την έκθεση (Pre – Exposure Prophylaxis, PrEP), σε άτομα που είναι μεν αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου – HIV, που προκαλεί το AIDS, ωστόσο ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.
Για τη διατήρηση της ανωνυμίας του ατόμου, ο γιατρός θα καταχωρίζει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του δικαιούχου, σε ειδική καρτέλα στο Συστήμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ο οποίος αυτομάτως ψευδωνυμοποιείται από το σύστημα, μέσω της δημιουργίας ενός Κωδικού Αριθμού Δικαιούχου.
Τα παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη στην οποία αναφέρεται πως δικαιούχοι της PrEP είναι άτομα αρνητικά στον HIV που πληρούν ένα τουλάχιστον από τα ενδεικτικά κριτήρια:
- Αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον HIV. (Ως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης ορίζεται το σύνολο των παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να μολυνθεί από τον HIV, οι οποίοι δύνανται να σχετίζονται με την εργασία, τον τόπο διαβίωσης, τα υποκείμενα νοσήματα και τη σεξουαλική συμπεριφορά του).
- Σεξουαλική επαφή με ερωτικό σύντροφο διαφορετικού ΗIV ορολογικού προφίλ.
- Χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.
- Σεξουαλική επαφή επ’ αμοιβή.
Τι είναι ο ιός HIV
Ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV ενδέχεται να αναπτύξει σοβαρές λοιμώξεις, τις οποίες ένα υγιές άτομο μπορεί φυσιολογικά να αντιμετωπίσει.
Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και αναπτύσσουν ασθένειες λόγω της βλάβης που προκαλεί ο ιός στον οργανισμό θεωρείται ότι πάσχουν από το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS). Δεν υφίσταται θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό HIV, υπάρχουν όμως αντιρετροϊκές θεραπείες που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη λοίμωξη, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό και βοηθούν τα περισσότερα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.
Πώς θα γίνεται η συνταγογράφηση
Η συνταγογράφηση της PrEP γίνεται αποκλειστικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) από ιατρό με ειδικότητα:
– Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής,
-Εσωτερικής Παθολογίας,
-Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας,
– Μαιευτικής Γυναικολογίας.
Ο ιατρός καταχωρίζει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των δικαιούχων σε ειδική καρτέλα στο ΣΗΣ, ο οποίος αυτομάτως ψευδωνυμοποιείται από το σύστημα, μέσω της δημιουργίας ενός Κωδικού Αριθμού Δικαιούχου. Εν συνεχεία, ο ιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά την PrEP, βάσει των ψευδωνυμοποιημένων στοιχείων, χωρίς τη χρήση άλλων προσδιοριστικών της ταυτότητας του ατόμου στοιχείων.
Ομοίως, στη συνταγή θα εμφανίζονται αποκλειστικά τα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του δικαιούχου (Κωδικός Αριθμός Δικαιούχου).
Η διαδικασία καταχώρισης και εκτέλεσης της συνταγής για την PrEP προσδιορίζεται ως εξής:
- Κατά τη δημιουργία νέας συνταγής συμπληρώνονται τα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του δικαιούχου, η ICD – 10 διάγνωση που παραπέμπει σε προφυλακτική αγωγή, σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, το σκεύασμα (δραστική ουσία), το ποσοστό συμμετοχής (0%), η ποσότητα, η δοσολογία και η διάρκεια θεραπείας.
- Ο συνταγογράφων ιατρός έχει τη δυνατότητα χορήγησης επαναλαμβανόμενων συνταγών έως και τρίμηνης διάρκειας.
- Κάθε μία συνταγή εκτελείται χωριστά ανά μήνα από τον φαρμακοποιό του νοσοκομείου.
Δικαίωμα εκτέλεσης των εν λόγω συνταγών στο ΣΗΣ θα έχουν οι φαρμακοποιοί των φαρμακείων δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εκτελούν συνταγές αντιρετροϊκών φαρμάκων ασθενών.
Τα νοσοκομεία
Συνεπώς, η διαδικασία χορήγησης της προληπτικής αντιρετροϊκής αγωγής ξεκινά επί του παρόντος από τα 24 Νοσοκομειακά Φαρμακεία του ΕΣΥ, τα οποία ήδη εξυπηρετούν ασθενείς υπό αντιρετροϊκή αγωγή και είναι τα εξής:
- 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
- Γ.Ν. Α Λαϊκό
- Γ.Ν Ρόδου
- Γ.Ν Τζάνειο
- Γ.Ν Χίου
- Γ.Ν.Α Κοργιαλλένειο Μπενάκειο Ε.Ε.Σ
- Γ.Ν Ευαγγελισμός
- ΚΑΤ
- Γ.Ν.Α Γεννηματάς
- ΓΝΘ Ιπποκράτειο
- Γ.Ν Η Βενιζέλειο
- Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα
- Γ.Ν.Νίκαιας και Αγίας Βαρβάρας
- Γ.Ο.Ν Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι
- «Ανδρέας Συγγρός»
- Γ.Ν Ασκληπιείο Βούλας
- Γ.Ν Πατρών «Παναγία Βοήθεια»
- Γ.Ν. Θώρακος «Σωτηρία»
- Γ.Ν.Α Ιπποκράτειό
- Γ.Ν Αλεξανδρούπολης
- Αττικόν
- ΑΧΕΠΑ
- ΠΑΓΝΗ
- Σισμανόγλειο -Αμαλία Φλέμινγκ
Οι συνταγές που εκδίδονται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για PrEP δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία του ατόμου, παρά μόνο τον ψευδωνυμοποιημένο ΑΜΚΑ του.
Για την εκτέλεση της συνταγής για την PrEP από τους φαρμακοποιούς των φαρμακείων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει υλοποιηθεί η διαδικασία ανάκτησης στοιχείων ασθενή του μητρώου HIV.
Η εκτέλεση των συνταγών πραγματοποιείται όπως και κάθε άλλη εκτέλεση στα φαρμακεία νοσοκομείων ΕΣΥ.
Οι φαρμακοποιοί καλούνται να σαρώσουν το γραμμωτό κωδικό (barcode) της συνταγής προκειμένου να την ανακτήσουν και στη συνέχεια προχωρούν στην εκτέλεση του φαρμάκου της αγωγής, σαρώνοντας την ταινία γνησιότητας ή τον κωδικό QR του σκευάσματος κατά περίπτωση, ακολουθώντας τη διαδικασία που εφαρμόζουν και για τα υπόλοιπα σκευάσματα άλλων συνταγών.
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Σε ύφεση η γρίπη, ένας θάνατος από κορωνοϊό – 47 νέες εισαγωγές