Ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα απεικόνισης με δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε μόλις 10 λεπτά, υπόσχεται να ενισχύσει την έγκαιρη διάγνωση – ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνό μαστικό ιστό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να εντοπίζει όγκους οι οποίοι συχνά δεν ανιχνεύονται με τις συμβατικές μαστογραφίες.
Ο πυκνός ιστός εμφανίζεται λευκός στις μαστογραφίες — όπως και οι όγκοι — κάτι που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Το νέο απεικονιστικό σύστημα, που ανέπτυξε η τεχνολογική εταιρεία Kromek σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και το University College London (UCL), χρησιμοποιεί έναν ραδιενεργό ιχνηθέτη που «φωτίζει» τους καρκίνους του μαστού.
Η δρ. Νέρις Φόρεστερ, ακτινολόγος μαστού στα Νοσοκομεία του Νιούκαστλ, δήλωσε ότι «περίπου το 40% των γυναικών έχουν πυκνό ιστό μαστού, αλλά αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο όταν κάνουν μαστογραφία».
Η ερευνήτρια εξήγησε ότι ο πυκνός ιστός από μόνος του δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας, καθώς η μαστογραφία παραμένει αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου, ωστόσο «οι γυναίκες με πυκνό μαστικό ιστό έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού».
Όταν ο μαστικός ιστός είναι ιδιαίτερα πυκνός, η εικόνα στη μαστογραφία είναι «σαν να ψάχνεις ένα λευκό σύννεφο σ’ έναν ήδη συννεφιασμένο ουρανό», είπε χαρακτηριστικά.
Η Δρ. Φόρεστερ τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες που ενισχύουν την ανίχνευση καρκίνου σε πυκνούς μαστικούς ιστούς είναι «πραγματικά σημαντικές» και εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο του πρωτοτύπου.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορέσει στο μέλλον να σώσει περισσότερες ζωές», ανέφερε.
Η Άλι Μέρφι, νοσηλεύτρια και ασθενής με καρκίνο του μαστού, συμμετέχει στην έρευνα την οποία χαρακτήρισε «συναρπαστική». Η 65χρονη ανακάλυψε τυχαία ότι είχε πυκνό ιστό στο στήθος και πιστεύει πως είναι πιθανό ο καρκίνος της να είχε περάσει απαρατήρητος παλιότερα.
«Το έργο αυτό ωθεί τα όρια του ελέγχου και της διάγνωσης, και αυτό είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε. Είναι απολύτως συναρπαστικό. Νομίζω ότι είναι επαναστατικό», δήλωσε.
Η εταιρεία Kromek, με έδρα το Σέντζφιλντ, συνεργάζεται ήδη με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προμηθεύοντας ανιχνευτές ραδιενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ. Αρνάμπ Μπάσου, ελπίζει ότι το νέο μηχάνημα θα καταφέρει να εντοπίζει αυτούς τους δύσκολα διαγνώσιμους καρκίνους.
«Η διαδικασία μοιάζει πολύ με τη χρήση ραδιενέργειας σε άλλους τομείς της διαγνωστικής απεικόνισης. Η ασθενής θα λαμβάνει ενέσιμα έναν ιχνηθέτη σχεδιασμένο να προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα» εξήγησε.
Με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας, η συσκευή εντοπίζει με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία φωτίζονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Οι δοκιμές του πρωτοτύπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στα Νοσοκομεία του Νιούκαστλ. Η ομάδα Northern Medical Physics and Clinical Engineering ηγείται της διαδικασίας πιστοποίησης της συσκευής, ενώ συμμετέχει και το Κέντρο Ερευνών Υγειονομικής Τεχνολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στην Υγεία και την Περίθαλψη (NIHR).
Ο καθηγητής Κρις Τίλεμανς, ειδικός στην ιατρική απεικονιστική φυσική στο UCL, χαρακτήρισε την πρόοδο του έργου εξαιρετική και δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει «σημαντικές δυνατότητες» για εφαρμογές και πέρα από την απεικόνιση του μαστού.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο για την «αντιμετώπιση του καρκίνου σε όλα τα μέτωπα», που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του ελέγχου και της διάγνωσης.
ΠΗΓΗ: BBC
www.ertnews.gr